Μέση Ανατολή: Δεν δίνει βίζα το Ισραήλ στον υπεύθυνο του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια

Μέση Ανατολή: Δεν δίνει βίζα το Ισραήλ στον υπεύθυνο του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια

Το Τελ Αβίβ προειδοποιεί ότι θα απαγορεύσει στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να επισκέπτονται τη χώρα «για να τους δώσουν ένα μάθημα», αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς έπρεπε να εξεταστούν στο πλαίσιο δεκαετιών κατοχής του παλαιστινιακού λαού.

Μιλώντας σε συζήτηση του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες προκάλεσε οργή όταν είπε: «Είναι σημαντικό να… αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής». Ανέφερε επίσης ότι καμία αδικία προς τους Παλαιστίνιους δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς.

Έκκληση σε παραίτηση

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, δήλωσε στο ραδιόφωνο: «Λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα στους εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έχουμε ήδη αρνηθεί τη βίζα για τον υφυπουργό ανθρωπιστικών υποθέσεων, Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».
Ο Ερντάν έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση του Γκουτέρες και χαρακτήρισε τα σχόλιά του ως συκοφαντία. Η απάντηση αντικατοπτρίζει μια μακροχρόνια ισραηλινή πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, ειδικά το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έχουν μια αντι-ισραηλινή ατζέντα.
Δεν είναι σαφές πόσο εκτείνεται η απαγόρευση βίζας εντός της ιεραρχίας του ΟΗΕ. Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων του ΟΗΕ, για παράδειγμα, απασχολείται από την UNRWA, την υπηρεσία αρωγής και εργασίας του ΟΗΕ για τον Παλαιστινιακό λαό.

Οργή για Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προκάλεσε οργή στο Ισραήλ και σε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ περιγράφοντας τον βομβαρδισμό και τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ ως «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και «καθαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Ο Γκουτέρες είπε επίσης για τη Χαμάς: «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον αμάχων στόχων. Όλοι οι όμηροι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους».
Ο Γκρίφιθς, πρώην Βρετανός διπλωμάτης και ειδικός απεσταλμένος για την Υεμένη, προειδοποίησε ότι τα επίπεδα βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα είναι θλιβερά ανεπαρκή. Έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η βοήθεια στο πεδίο της πολιορκίας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ που κατέθεσε η Βραζιλία και ζητούσε ανθρωπιστική παύση για να επιτραπεί η βοήθεια στη Γάζα, καθώς δεν επέτρεπε ρητά την αυτοάμυνα του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Γκουτέρες: Σαφείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στη Γάζα – Να παραιτηθεί ζητάει ο Ισραηλινός πρέσβης

Το Ισραήλ απαιτεί την παραίτηση του ΓΓ του ΟΗΕ – Οργή διπλωματών για τις δηλώσεις Γκουτέρες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter