Μέση Ανατολή: Κάνουν… Αμμάν για αντίποινα – Μέσω Ιορδανίας η απάντηση του Ιράν για τον βομβαρδισμό του προξενείου

Μέση Ανατολή: Κάνουν… Αμμάν για αντίποινα – Μέσω Ιορδανίας η απάντηση του Ιράν για τον βομβαρδισμό του προξενείου

Μέσω Ιορδανίας η απάντηση του Ιράν για τον βομβαρδισμό του προξενείου του από το Ισραήλ

Υπό τελείως διαφορετική οπτική γωνία βλέπουν πλέον αναλυτές και αξιωματούχοι τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο Αμμάν της Ιορδανίας εναντίον του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς μετά το χτύπημα των Ισραηλινών στο ιρανικό προξενείο στη Συρία που σκότωσε κορυφαίους στρατιωτικούς της Τεχεράνης.

Δείτε επίσης: Ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό – Νεκρός ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης (Photos)

Η επίθεση στη Δαμασκό, από την οποία έχασαν τη ζωή τους έντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί (συν δύο διοικητές των ειδικών δυνάμεων), έχει προκαλέσει επιπλέον αναταραχή σε ολόκληρη την ήδη αποσταθεροποιημένη εξαιτίας του πολέμου της Γάζας Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν αντέδρασε άμεσα στην επίθεση με απειλές αντιποίνων, προκαλώντας φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης Ιράν – Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο –και με δεδομένο ότι η Τεχεράνη δεν θέλει ανοιχτό πόλεμο με το Ισραήλ– η Καταΐμπ Χεζμπολάχ, που αποτελεί κομμάτι της ιρακινής αντίστασης και είναι ελεγχόμενη από το Ιράν, ανακοίνωσε ότι ως απάντηση ετοιμάζεται να στείλει όπλα και πυρομαχικά σε 12.000 φιλοϊρανούς μαχητές στην Ιορδανία. Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που στην Ιορδανία την τελευταία εβδομάδα έχουν ξεσπάσει εκ νέου μεγάλες διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, που έχουν μάλιστα συνοδευτεί και από συλλήψεις.

Ο διάδρομος

Τις διαδηλώσεις οργανώνει κατά κύριο λόγο η σουνιτική Μουσουλμανική Αδελφότητα (παραδοσιακά σύμμαχος της Χαμάς) υπό την οργάνωση-ομπρέλα Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης (IAF), όμως εκτιμάται ότι μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονται και αρκετοί υποστηρικτές του σιιτικού ισλάμ και άρα του Ιράν. Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, ένα από τα πολλά αιτήματα των διαδηλωτών, πέραν του να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και το Ισραήλ να πληρώσει για τα εγκλήματά του, είναι να κλείσει ο χερσαίος διάδρομος που περνάει μέσω της Ιορδανίας και επιτρέπει στο Ισραήλ να εισάγει τρόφιμα και άλλα προϊόντα. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση της Ιορδανίας και τον βασιλιά της ότι επιτρέποντας τη λειτουργία αυτού του διαδρόμου βοηθούν το Ισραήλ να συνεχίσει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Η κατηγορία αυτή σε συνδυασμό με τη σχετική ανακοίνωση της Καταΐμπ Χεζμπολάχ (η οποία σημειώνεται ότι είχε πλήξει προ μηνών αμερικανική βάση στην Ιορδανία) εκ των πραγμάτων προκαλεί πονοκέφαλο στις ιορδανικές αρχές, δεδομένου ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας είναι παλαιστινιακής καταγωγής.

Το σενάριο να αναδυθεί μια παραστρατιωτική οργάνωση στην Ιορδανία ελεγχόμενη από το Ιράν, σε στιλ Καταΐμπ Χεζμπολάχ ή Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που θα μπορεί να στοχεύει απευθείας ισραηλινούς στόχους προκαλεί από μόνο του φόβους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Αποσταθεροποίηση

Τους φόβους αυτούς έσπευσαν να κατευνάσουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιορδανίας με ανακοινώσεις και διαρροές σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα, πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας υποστήριξαν υπό καθεστώς ανωνυμίας σε αραβικά Μέσα ότι η κυβέρνηση της Ιορδανίας έχει καταφέρει τους τελευταίους μήνες να αποτρέψει διάφορες συνωμοσίες και ενέργειες από ένοπλες ομάδες που δρουν στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ. Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι ο ιορδανικός στρατός έχει αποτρέψει την είσοδο στη χώρα σε οργανωμένες ομάδες ενόπλων που θέλησαν να περάσουν τα σύνορα με το Ιράκ για να περάσουν στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι πηγές από την πλευρά της ιορδανικής κυβέρνησης συνέδεσαν τις προσπάθειες αυτές με την ήδη εκδηλωμένη πολιτική του Ιράν για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας αλλά και της περιοχής.

Στα παραπάνω απάντησαν πηγές του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών στον ιστότοπο Asharq Al-Awsat, που εκτίμησαν ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του Ιράκ δεν επιτρέπει τον εξοπλισμό δυνάμεων εκτός της χώρας για τη διενέργεια «ύποπτων δραστηριοτήτων». «Το Ιράκ δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας ενός αδερφού γειτονικού κράτους».

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως προκύπτει ότι το Ιράν δεν φαίνεται διατεθειμένο μετά την επίθεση αυτή να δώσει εντολή στους «πληρεξούσιούς» του στην περιοχή να πλήξουν αμερικανικούς στόχους, όπως έκαναν στο παρελθόν. Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την επίθεση στη Δαμασκό το Ιράν απέδωσε ανοιχτά ευθύνες γι’ αυτήν στις ΗΠΑ, όπως και για όλα τα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, αφού υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρότερη ενημέρωση για το χτύπημα στο προξενείο, προειδοποίησαν το Ιράν να μην προβεί σε δραστικά αντίποινα είτε το ίδιο είτε κυρίως μέσω των οργανώσεων-αντιπροσώπων του στην περιοχή. Σημειώνεται ότι μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία από την Καταΐμπ Χεζμπολάχ οι ΗΠΑ απάντησαν με πλήγματα, με αποτέλεσμα οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων να σταματήσουν αμέσως (πλην της Ερυθράς θάλασσας). Η άμεση στόχευση ισραηλινών συμφερόντων, προσώπων και περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή μοιάζει πιο πιθανή. Ηδη σημειώθηκε χτύπημα με drone στην ισραηλινή βάση του Εϊλάτ. Βέβαια, αν η Τεχεράνη προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διασφαλίσει ότι η αντίδρασή της δεν θα οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρο

Διαβάστε επίσης: Ιράν- Ισραήλ: Στην Συρία μια εβδομάδα μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο ο ΥΠΕΞ της Τεχεράνης

Χεζμπολάχ: «Αναπόφευκτη» η απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ για το πλήγμα στο προξενείο του

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter