Μέση Ανατολή: Οι χώρες του Κόλπου πιέζουν τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τις βάσεις στο έδαφος τους εναντίον του Ιράν

Μέση Ανατολή: Οι χώρες του Κόλπου πιέζουν τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τις βάσεις στο έδαφος τους εναντίον του Ιράν

Οι μοναρχίες του Κόλπου πιέζουν τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις που διατηρούν στα εδάφη τους για να απαντήσουν σε μια ενδεχόμενη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, αναφέρει ο ιστότοπος Middle East Eye επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το έγκυρο σάιτ, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο επιδίδονται σε μια κούρσα με τον χρόνο για να προλάβουν να μηδενίσουν την πιθανότητα να βρεθούν στο στόχαστρο κάποιας ιρανικής επίθεσης, μετά από πιθανά αμερικανικά αντίποινα που θα εξαπολύσουν οι ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης ή των πληρεξουσίων της από βάσεις εντός των βασιλείων τους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει συγκεκριμένα πως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ομάν και το Κουβέιτ έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους περίπλοκους όρους και τα ψιλά γράμματα των συμφωνιών για τις βάσεις που επιτρέπουν τη στάθμευση δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων σε όλη την πλούσια σε πετρέλαιο χερσόνησο.

Προσπαθούν επίσης να εμποδίσουν το ενδεχόμενο αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο τους σε περίπτωση που οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν αντίποινα απέναντι στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει δεκαετίες επενδύοντας σε στρατιωτικές βάσεις στον Κόλπο. Δεδομένης της εγγύτητάς τους στο Ιράν, οι αεροπορικές αυτές βάσεις θα ήταν οι πιο βολικές βάσεις για επίθεση από τις ΗΠΑ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η απροθυμία των μοναρχιών του Κόλπου περιπλέκει την προετοιμασία της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς εξετάζει σενάρια για το πώς θα απαντήσει σε μια πιθανή ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ. Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο Middle East Eye ότι μια επίθεση από το Ιράν θα σημειωθεί άμεσα, όπως έχει ήδη αναφερθεί αλλού.

Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει διχογνωμία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Από την μια πλευρά ο Μάχερ Μπιτάρ, επικεφαλής του τομέα πληροφοριών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προτείνει αυτοσυγκράτηση και από την άλλη ο αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής Μπρετ Μακ Γκουρκ, προτείνει μια πιο σκληρή προσέγγιση από την πλευρά των ΗΠΑ στο θέμα της απάντησης σε ενδεχόμενα ιρανικά χτυπήματα.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Ηχούν τύμπανα πολέμου για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τις επόμενες ώρες

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Αμπάς με «φόντο» τον πόλεμο στη Γάζα

Ήχησαν σειρήνες στο Ισραήλ εν μέσω προειδοποιήσεων για αντίποινα από το Ιράν

UNHCR: Επίθεση στη Ράφα και απώθηση Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο θα κάνει αδύνατη την επίλυση του Παλαιστινιακού

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter