Μέση Ανατολή: Σάλος με τους γυμνούς αιχμαλώτους του Ισραήλ στη Γάζα (Video & Photos)

Μέση Ανατολή: Σάλος με τους γυμνούς αιχμαλώτους του Ισραήλ στη Γάζα (Video & Photos)

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε τη Παρασκευή τις ισραηλινές δυνάμεις ότι διαπράττουν ένα «ειδεχθές έγκλημα εναντίον αθώων πολιτών», αφότου εικόνες Παλαιστινίων κρατουμένων, τους οποίους έχουν γδύσει και αφήσει ημίγυμνους με τα εσώρουχά τους στη Γάζα, κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ο Ιζάτ ελ Ρεσίκ, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στο εξωτερικό, προέτρεψε τους διεθνείς οργανισμούς προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρέμβουν, προκειμένου να δείξουν τι συνέβη στους άνδρες και να βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολάχιαν, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, επέκρινε επίσης το Ισραήλ, κατηγορώντας το σε μήνυμά του στο X για «βαρβαρότητα στην αντιμετώπιση αθώων αιχμαλώτων και πολιτών».

Διαβάστε επίσης:  Γάζα: Βίντεο με Παλαιστινίους να παραδίνονται στο δρόμο – Αναφορές για μαχητές της Χαμάς ανάμεσα τους

Η ισραηλινή τηλεόραση έδειξε την Πέμπτη βίντεο, το οποίο επαλήθευσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, όπου απεικονίζονταν, όπως περιέγραφε, αιχμάλωτοι μαχητές της Χαμάς, τους οποίους είχαν γδύσει, αφήσει ημίγυμνους με τα εσώρουχά τους και κάθονταν με το κεφάλι σκυμμένο σε έναν δρόμο στην Πόλη της Γάζας.

«Μιλάμε για άτομα που συνελήφθησαν στην Τζαμπάλια και τη Σετζάιγια (στην Πόλη της Γάζας), προπύργια της Χαμάς» δήλωσε ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Έιλον Λεβί, όταν και ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης.

«Μιλάμε για άνδρες στην ηλικία περίπου της στράτευσης, που εντοπίστηκαν σε περιοχές τις οποίες ο άμαχος πληθυσμός υποτίθεται ότι θα είχε εκκενώσει πριν από εβδομάδες».

Σε μία φωτογραφία διακρίνονται περισσότεροι από 20 άνδρες κρατούμενοι να είναι γονατισμένοι στο πεζοδρόμιο ή στον δρόμο, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες τους παρακολουθούν και δεκάδες παπούτσια και σανδάλια έχουν εγκαταλειφθεί στην άκρη του δρόμου. Ένας παρόμοιος αριθμός κρατουμένων, επίσης ημίγυμνων, στριμώχνεται στην καρότσα ενός φορτηγού λίγο πιο πέρα.

Ορισμένοι Παλαιστίνιοι είπαν πως αναγνώρισαν συγγενείς τους στα πλάνα και αρνήθηκαν ότι συνδέονται με τη Χαμάς ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση. Κάποιοι, υποστηρίζουν, είναι αγόρια ή νέοι.

Ο Ρεσίκ είπε πως οι κρατούμενοι αιχμαλωτίστηκαν σε ένα σχολείο στη Γάζα, που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που καταγράφει το Al Jazeera, αρκετοί από τους ανθρώπους που φαίνονται να είναι υπό κράτηση δεν φοράνε τα ρούχα τους. Τα ισραηλινά Μέσα ανέφεραν την Πέμπτη ότι πρόκειται για μαχητές της Χαμάς. Όμως μεταξύ των αιχμαλώτων αναγνωρίστηκε –μεταξύ άλλων- ένας ντόπιος δημοσιογράφος και ένας καταστηματάρχης που δεν έχει δεσμούς με τη Χαμάς.

Αντιδράσεις από οργανώσεις

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι άνδρες «συνελήφθησαν αυθαίρετα» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αφού οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν δύο καταφύγια στην πόλη Μπεΐτ Λαχίγια για μέρες. Πάρθηκαν αιχμάλωτοι από τα σχολεία Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ και Νέο Χαλέπι, τα οποία και τα δύο είναι συνδεδεμένα με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ανέφερε η οργάνωση για τα δικαιώματα σε μια δήλωση.

Ο Αχμέντ Μπεντιέ, πρόεδρος της ομάδας «United Voices for America», χαρακτήρισε τις εικόνες «τρομακτικές». «Αυτός είναι ένας τρόπος ταπείνωσης, αυτός είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος, που έχει σχεδιαστεί για να σπάσει τον παλαιστινιακό λαό και να του πει ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων», είπε στο Al Jazeera.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τονίζοντας πως όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια σε συμφωνία με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Βίντεο με Παλαιστινίους να παραδίνονται στο δρόμο – Αναφορές για μαχητές της Χαμάς ανάμεσα τους

Καμία σχέση με Χαμάς

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Araby Al-Jadeed, γνωστό και ως The New Arab, ανέφερε ότι ο ανταποκριτής του Ντία αλ Καλούτ ήταν μεταξύ των συλληφθέντων και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία.

Αυτός, τα αδέρφια του και άλλοι συγγενείς του ήταν μεταξύ των δεκάδων ανδρών που συνελήφθησαν, ανέφερε η The New Arab σε δήλωση στον ιστότοπό της, προσθέτοντας ότι οι συλληφθέντες αναγκάστηκαν να γδυθούν και ερευνήθηκαν πριν μεταφερθούν σε άγνωστο προορισμό.

Το δημοσίευμα κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα, τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και τα παρατηρητήρια, και τα όργανα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγείλουν αυτή τη συνεχιζόμενη επίθεση που διαπράχθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατοχής εναντίον δημοσιογράφων από τις [7 Οκτωβρίου] και να καταβάλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους από την κράτηση και την προστασία τους».

Το Ισραήλ είπε ότι έχει συλλάβει και έχει ανακρίνει εκατοντάδες Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία στη Γάζα ζητούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Γκουτέρες για Γάζα: «Τα μάτια της Ιστορίας παρακολουθούν, πρέπει να δράσουμε»

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter