Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 24 νεκροί δημοσιογράφοι

Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 24 νεκροί δημοσιογράφοι

Τουλάχιστον 24 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων 20 Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς , σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) την Τετάρτη. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη σύρραξή αυτή, μέσα σε τρεις εβδομάδες, υπερβαίνει ήδη τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία τον ενάμιση χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας. Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με την CPJ ανέρχεται σε 15 δημοσιογράφους.

«Στις 25 Οκτωβρίου, οι προκαταρκτικές έρευνες του CPJ έδειξαν ότι τουλάχιστον 24 δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των 7.000 νεκρών και από τις δύο πλευρές από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε η δήλωση της οργάνωσης. «Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους καθώς προσπαθούν να καλύψουν τη σύγκρουση ενόψει μιας χερσαίας επίθεσης από τα ισραηλινά στρατεύματα, τις καταστροφικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, τις διαταραχές των επικοινωνιών και τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος», συμπλήρωσε η δήλωση.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων νεκρών, 20 ήταν Παλαιστίνιοι, τρεις ήταν Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος , σύμφωνα με την υπηρεσία επιτήρησης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα των δολοφονημένων δημοσιογράφων.

Οκτώ δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί και άλλοι τρεις είτε αγνοούνται είτε κρατούνται, σημειώνεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους.Το CPJ διερευνά τις συνθήκες, καθώς δεν ήταν σαφές εάν όλοι κάλυπταν τη σύγκρουση τη στιγμή του θανάτου τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η οργάνωση ερευνά επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές για άλλους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, αγνοούνται, κρατούνται, τραυματίστηκαν ή απειλήθηκαν.

Επίσης την Τετάρτη, το Al Jazeera ανέφερε ότι ένας από τους ρεπόρτερ του με έδρα τη Γάζα, ο Ουαέλ αλ Νταντού, έχασε τέσσερα μέλη της οικογένειάς του από τις ισραηλινές επιδρομές. Ο Νταντού έλαβε τα καταστροφικά νέα ενώ ήταν στον αέρα.

Ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής προγράμματος του CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τόνισε ότι «οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες που κάνουν σημαντική δουλειά σε περιόδους κρίσης και δεν πρέπει να γίνονται στόχος αντιμαχόμενων πλευρών».

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 5 νεκροί δημοσιογράφοι – «Κανένα ρεπορτάζ δεν αξίζει όσο η ζωή»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter