Μέσω Σούδας η αμερικανική στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ; – 3 απλά ερωτήματα

Μέσω Σούδας η αμερικανική στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ; – 3 απλά ερωτήματα
Αεροσκάφος C-17 Globemaster III, Πηγή: Πολεμική Αεροπορία ΗΠΑ

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από τα δεδομένα πτήσης μεταφορικού στρατιωτικού αεροσκάφους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, τα οποία δείχνουν να έχει κινηθεί από τη βάση της Σούδας στα Χανιά προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Νεγκέβ στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για αεροσκάφος τύπου C-17Α Globemaster III το οποίο σύμφωνα με τα ανοιχτά δεδομένα που προσφέρει η υπηρεσία FlightRadar βρισκόταν στις ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι τις 24 Μαΐου, προσγειώθηκε στη Ρότα της Ισπανίας στις 26 Μαΐου και την ίδια ημέρα μετέβη στη βάση της Σούδας.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα Δευτέρα 27/5 το αεροσκάφος με αριθμό RCH410 μετέβη στο Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί κάποια στάση και φαίνεται να επιστρέφει στη Σούδα ύστερα από περίπου 9 ώρες.

Συγκεκριμένα το μεταφορικό αεροσκάφος φαίνεται να απογειώνεται από τη Σούδα στις 7.32 το πρωί της Δευτέρας και να προσγειώνεται στη Σούδα στις 17.17, χωρίς να αναφέρεται ρητά ο ενδιάμεσος προορισμός. Ωστόσο, η γραφική απεικόνιση της πορείας του RCH410 των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει μια κυκλική πορεία από τη Σούδα προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Νεγκέβ στο Ισραήλ και ξανά προς τη Σούδα όπου φαίνεται να βρίσκεται μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι αμερικανικό αεροσκάφος τύπου C-17 έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν (Μάρτιο 2024) για να πετάξει κιβώτια ανθρωπιστικής βοήθειας με αλεξίπτωτα προς τους Παλαιστίνιους. Παρόλ’ αυτά, από τα διεθνή ΜΜΕ δεν προκύπτει να έχει γίνει έκτοτε κάποια τέτοια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σημειώνεται ότι παρά τις εκπεφρασμένες διαφωνίες που έχει εκφράσει ο Λευκός Οίκος σε σχέση με τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, εντούτοις συνεχίζεται η στρατιωτική στήριξη που λαμβάνει το Τελ Αβίβ από την Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, στις 15 Μαΐου η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δηλώσει στο αμερικανικό Κονγκρέσο την πρόθεσή της να αποστείλει νέο στρατιωτικό υλικό αξίας 1 δισεκ. δολαρίων προς το Ισραήλ, επιβραβεύοντας στην ουσία τις ενέργειές του. Σύμφωνα με το Associated Press, η τελευταία αυτή αποστολή συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά για τεθωρακισμένα αξίας 700 εκατ. δολαρίων, οχήματα αξίας 500 εκατ. δολαρίων και όλμους αξίας 60 εκατ. δολαρίων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η πτήση, εφόσον πράγματι μετέφερε αμερικανικό στρατιωτικό υλικό προς το Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε μετά τη συγκλονιστική σφαγή αμάχων στην οποία προέβη η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας τη νύχτα της 26ης Μαΐου, όταν βομβάρδισε περιοχή που είχε χαρακτηριστεί «ασφαλής» για τους εσωτερικά εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά. Οι εικόνες που κάνουν από χθες τον γύρο του κόσμου είναι ανατριχιαστικές και ενδεικτικές της σφοδρότητας των βομβαρδισμών.

Σοβαρά ερωτήματα

Τα στοιχεία που αποτελούν ανοιχτά δημόσια δεδομένα παράγουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στη συνεχιζόμενη σφαγή που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα εδώ και επτά μήνες.

  • Πράγματι η πτήση του αεροσκάφους RCH410 από τη Σούδα προς τη βάση Νεγκέβ μετέφερε στρατιωτικό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Γάζα;
  • Αν ναι, γιατί η Ελλάδα διευκολύνει τη συνέχιση της σφαγής, τη στιγμή που το Ισραήλ ελέγχεται από το Διεθνές Δικαστήριο για το έγκλημα της γενοκτονίας;
  • Έχουν υπάρξει άλλες πτήσεις από ελληνικό έδαφος προς το Ισραήλ με τις οποίες μεταφέρθηκε στρατιωτικό υλικό προς τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις;

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter