Μια σπίθα πριν από την ανάφλεξη

Μια σπίθα πριν από την ανάφλεξη

Η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της ΕΕ απειλεί να πάρει διαστάσεις γενικευμένης σύρραξης αφού το ΝΑΤΟ και η Ρωσία μπορεί να παρασυρθούν στην υπόθεση. Η Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δείχνει έμπρακτη στήριξη στη Λευκορωσία κάνοντας ασκήσεις με δύο βομβαρδιστικά στον εναέριο χώρο της κοντά στα σύνορα. Η κίνηση ήρθε ως απάντηση, ισχυρίζεται το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας, στις ενέργειες της Πολωνίας, η οποία έχει συγκεντρώσει στα σύνορα 15.000 στρατιώτες που υποστηρίζονται από τανκς και αντιαεροπορικά όπλα. Επίσης, το ΝΑΤΟ προσφέρει την αμέριστη στήριξή του στην Πολωνία σε περίπτωση που τη χρειαστεί.

Ανθρωπιστική κρίση

Παράλληλα με τα γεωπολιτικά παίγνια εξελίσσεται μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Η εκμετάλλευση της ανάγκης των μεταναστών για ένα ασφαλές καταφύγιο καταπατάται με τον πιο αισχρό τρόπο από το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία, που τους μεταφέρει από τον τόπο τους στα σύνορα τόσο της Πολωνίας όσο και της Λιθουανίας και της Λετονίας προσπαθώντας να δημιουργήσει πίεση στα σύνορα της ΕΕ, εν είδει αντιποίνων για τις κυρώσεις των Βρυξελλών στον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης. Οσοι καταφέρνουν να φτάσουν στη Λευκορωσία είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δύο στρατούς, αντιμέτωποι με τη βία, μέσα στο κρύο και στην πείνα, ενώ πολλοί έχουν πεθάνει.

Στήριξη στην Πολωνία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετέβη στη Βαρσοβία σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ άφησε περισσότερο από ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης της Πολωνίας για τη δημιουργία τείχους. Την Τετάρτη κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες ένα κείμενο προετοιμασμένο από το συμβούλιο σχετικά με τη νομιμότητα της δημιουργίας «φυσικών εμποδίων» στα σύνορα της ΕΕ, τα οποία αποτελούν διακαή πόθο αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων η Αυστρία και η Σλοβενία. Η πρότασή τους για κοινοτική χρηματοδότηση στο χτίσιμο φράχτη απορρίφθηκε πρόσφατα, όμως η παρούσα κρίση φαίνεται ότι είναι ικανή να αλλάξει το πολιτικό κλίμα.

Φαίνεται σαν ανάμνηση του μακρινού παρελθόντος το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα οι σχέσεις των Βρυξελλών με την Πολωνία κρέμονταν από μια κλωστή για το καθεστώς του κράτους δικαίου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης της χώρας, με τον διεθνή Τύπο να γεμίζει δημοσιεύματα για πιθανή έξοδο της χώρας από την ΕΕ (Polexit).

Διεθνείς διαστάσεις

Η υπόθεση έχει απασχολήσει τόσο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ζήτημα της κρίσης στα σύνορα απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν. Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ παρότρυνε τον Πούτιν να πείσει το Μινσκ να καταλαγιάσει την κρίση. Ο Πούτιν αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι θα διευκολύνει την επικοινωνία της ΕΕ με τη Λευκορωσία.

Η ΕΕ καταδίκασε τις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο, με τον επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ να λέει ότι η χώρα «χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς», υπογραμμίζοντας ότι η Κωνσταντινούπολη «παραμένει ένας από τους βασικούς κόμβους διέλευσης των μεταναστών», οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή. Πέρα από τους μετανάστες, ο Λουκασένκο χρησιμοποίησε και τη διακοπή παροχής αερίου για να απειλήσει την ΕΕ. Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ εκτίμησαν ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και ότι «η πιθανότητα μιας κλιμάκωσης είναι εξαιρετικά υψηλή».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter