Μισόλογα Οικονόμου για εξηγήσεις από ευρωπαϊκούς θεσμούς και ηγέτες για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Η σιβυλλική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για το εάν υπάρχουν άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων -που αρκέστηκε να τονίσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τίποτα- μπορεί να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, όμως υπήρξε άλλη μία ερώτηση του documentonews.gr στην οποια απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, και αυτή αφορά τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών απέναντί του, και αν του έχουν ζητηθεί εξηγήσεις για το σκάνδαλο που βαραίνει το πρόσωπό του.

Έτσι, τον πανικό και την αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για τις επερχόμενες εξελίξεις δεν κατάφερε να κρύψει ούτε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που αφοσιώθηκε στην κάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, αδυνατώντας ωστόσο να συνθέσει μία συνεκτική γραμμή άμυνας. Η επίμονη προσπάθειά του να εμφανίσει τον πρωθυπουργό ως «ανήξερο» για κάθε πιθανή παρακολούθηση πολιτικών ή δημοσιογράφων που ενδέχεται να αποκαλυφθεί, άφησε την κυβέρνηση έκθετη στην πιθανότητα ύπαρξης άλλων παρακολουθήσεων.

Ωστόσο, εκτός των παραπάνω, ο Γιάννης Οικονόμου άφησε ακόμα ένα ασφυκτικό ενδεχόμενο ανοιχτό για την κυβέρνηση, και αυτό αφορά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και Ευρωπαίους ομολόγους του Κυρ. Μητσοτάκη και τη στάση τους απέναντί τους.

Συγκεκριμένα, το documentonews.gr απηύθυνε στον Γ. Οικονόμου το ερώτημα για το εάν «πρωθυπουργός και κυβέρνηση έχουν γίνει αποδέκτες αιτήματος κρούσης από ευρωπαϊκούς θεσμούς ή από Ευρωπαίους ηγέτες, για να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», με την απάντησή του να είναι μεν προσεκτική, χωρίς όμως να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα από θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οτιδήποτε ή οποιαδήποτε διευκρίνιση θεσμικά ζητάται από τη χώρα μας,  προφανώς και θα δίδεται» απάντησε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, εστιάζοντας -όχι τυχαία- στον επίσημο χαρακτήρα ενός τέτοιου αιτήματος, και μόνο με αποστολέα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν απάντησε δηλαδή ούτε για οποιονδήποτε άλλο θεσμό, όπως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή την Κομισιόν, ούτε και αναφορικά με επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες που ενδεχομένως να ζήτησαν ενημέρωση αρμοδίως.

Στη συνέχεια επέλεξε να εστιάσει στο γεγονός πως τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αυτό γίνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρότι έχουν πρωτοστατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου να συρθεί από τις εξελίξεις. Ενδεικτικό μάλιστα της απώλειας πρωτοβουλίας κινήσεων, το γεγονός πως ο Γ. Οικονόμου ξεκαθάρισε σήμερα πως η κυβέρνηση θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, και δεν θα καταθέσει δική της πρόταση, όπως διαμήνυε μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

«Άλλωστε, σας είπα και προηγουμένως, με πρωτοβουλία και της Ελληνικής Κυβέρνησης συμφωνώντας στην ουσία με τις κινήσεις και των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, πρώτοι εμείς είμαστε εκείνοι που δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά στο συγκεκριμένο ζήτημα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να επαναλάβει για μία ακόμα φορά δηλητηριώδη υπονοούμενα για όσους ελέγχουν την κυβέρνηση και ζητούν απαντήσεις για το σκάνδαλο που βαραίνει προσωπικά τον πρωθυπουργό.

«Και αυτό θα αποτελέσει και την καλύτερη απάντηση σε όσους, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, εργαλειοποιούν, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια υπηρεσιακή αστοχία σε ένα ζήτημα νόμιμης επισύνδεσης για να παρουσιάσουν την Ελλάδα μια χώρα τελείως διαφορετική από αυτό που πραγματικά είναι. Αλλά, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα δοθούν οι απαντήσεις σε όλους» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου.

Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις από Ευρώπη και ξένους ηγέτες;