Mobbing: Τι είναι η ηθική παρενόχληση στον χώρο εργασίας – Στοιχεία για την Ελλάδα

Mobbing: Τι είναι η ηθική παρενόχληση στον χώρο εργασίας – Στοιχεία για την Ελλάδα

Επιμέλεια: Βασίλης Βήττας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υψηλά ποστά εργασιακού εκφοβισμού καταγράφονται στην Ελλάδα, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας τα περιστατικά είναι εκατοντάδες και αφορούν συναδέλφους και φυσικά εργοδότες.

Η ηθική παρενόχληση στην εργασία ή αλλιώς «mobbing» είναι ο εκφοβισμός από εργοδότες και συναδέλφους. Πρόκειται για κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα.

«Πρόκειται για περιπτώσης απομώνωσης του ατόμου μέσα στον χώρο εργασίας, για απειλές από την εργοδοσία και εξώθήσεις σε παραίτηση» αναφέρει ο γραμματέας του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «NO MOBBING AT WORK».

Επιπλέον, έχει να κάνει με το κύρος του ατόμου που βάλλεται, με σωματική βία και σεξουαλική παρενόχληση.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση εργασίας, το mobbing δεν γνωρίζει φύλο, ενώ για το 2023 «έχουν καταγραφεί περίπου 200 τέτοια περιστατικά».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, «η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη με ποσοστό 13%, με το φαινόμενο να μην έχει εκλίψει και το θύμα να αναγκάζεται να απομακρύνει τον εαυτό του από τον εργασιακό χώρο».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ NO MOBBING AT WORK, τα ευρήματα δείχνουν:

  • Το 45% του δείγματος υφίσταται σε εβδομαδιαία ή ημερήσια βάση τουλάχιστον 5 διαφορετικές συμπεριφορές παρενόχλησης.
  • Το 66% του δείγματος υφίσταται σε εβδομαδιαία ή ημερήσια βάση τουλάχιστον 1 συμπεριφορά παρενόχλησης.
  • Άτομα άνω των 55 είναι η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, κάτι που συνάδει με άλλες παγκόσμιες έρευνες

Έρευνα της MRK Consulting (2021) που διεξήγε η καπαresearch καταλήγει μάλιστα ότι οι άνδρες και προϊστάμενοι είναι οι συχνότεροι «θύτες», ενώ συνήθως η διοίκηση γνωρίζει αλλά δεν αντιδρά σε τέτοιες περιπτώσει: «Μόλις 1 στις 10 επιχειρήσεις λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα μετά από κάποιο περιστατικό εκφοβισμού».

Στην ίδια έρευνα τα στοιχεία αλλάζουν: Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα εργαζομένους (38%) δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει οι ίδιοι στόχοι εργασιακού εκφοβισμού, mobbing κάποια στιγμή στην επαγγελματική τους διαδρομή, αλλά και στον οργανισμό/ φορέα που εργάζονται σήμερα.

Οσοι έχουν υπάρξει στόχοι έχουν υποστεί, κυρίως, λεκτική επίθεση/βία (79%), σκόπιμη υποβάθμιση της δουλειάς τους (65%) και διαρροή φημών ή/και αρνητικού σχολιασμού πίσω από την πλάτη τους (54%). Εχουν υποστεί, ακόμη, σκόπιμη απομόνωση (30%), δημόσια ταπείνωση/διαπόμπευση (για θέματα της δουλειάς ή τα προσωπικά τους – 28%), μη-λεκτική βία μέσω γραπτών μηνυμάτων, εκφράσεων ή μορφασμών (20%), εξωστρεφή αλλά άδηλη/παθητική επιθετικότητα (18%), σεξουαλική παρενόχληση (12%), εξαίρεση από κοινωνικές εκδηλώσεις της εταιρίας (11%), σωματική βία (8%), διαδικτυακό εκφοβισμό ή εκφοβισμό μέσω ηλεκτρικών μέσων (5%).

Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Σε έρευνα του BIRN και της δημοσιογράφου Ελένης Σταματούκου για εργαζόμενους στα ΜΜΕ, το 94,5 τοις εκατό των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες. Περίπου το 92% περιέγραψε τον εαυτό του ως θύμα και το 8% ως μάρτυρας σε περιστατικό που έγινε από το 1993 έως το 2021.

Το νεότερο θύμα ήταν 17 ετών, το μεγαλύτερο 62. Περίπου το 43% των περιστατικών ήταν σεξουαλικής φύσης, το 35% λεκτικής. Περίπου το 81% συνέβη στο χώρο εργασίας και σε λίγο περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις ο δράστης ήταν ανώτερος ιεραρχικά του θύματος.

Illustration: Igor Vujcic/BIRN
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter