Μολδαβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, ζητούν την παραίτηση της προέδρου Σάντου

Μολδαβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, ζητούν την παραίτηση της προέδρου Σάντου

Αρκετές χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της χώρας την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια των καυσίμων και τον πληθωρισμό, ζητώντας την παραίτηση της φιλοδυτικής προέδρου Μάγια Σάντου και της κυβέρνησής της.

Μαζικές διαμαρτυρίες για την ακρίβεια

Το πλήθος στους δρόμους του Κισινάου εκτιμάται ότι έφτασε τις 20.000, ενώ οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι ο αριθμός ξεπερνά τις 40.000. Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν οι πολυπληθέστερες από τότε που εξελέγη η Σάντου το 2020, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και με υποσχέσεις κάθαρσης της διαφθοράς. Χαρακτηριστικά, από τότε που ανέλαβε η Σάντου την εξουσία, το 2020, απομακρύνθηκε ο γενικός εισαγγελέας της Μολδαβίας και ο πρώην πρόεδρός της, ο οποίος ήταν κοντά στη Μόσχα, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.


Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, στα συλλαλητήρια πήραν μέρος μέλη του συντηρητικού, ευρωσκεπτικιστικού και ρωσόφιλου κόμματος Șor (Κίνημα «Ελεύθερία»). Ένα μικρό κόμμα, καθώς έχει 6 έδρες στο κοινοβούλιο των 101 εδρών συνολικά. Μέλη του έχουν κατηγορηθεί για τραπεζικές απάτες ύψους εκατομμυρίων ευρώ, γι αυτό και έχουν καταφύγει στο εξωτερικό. 

Εξάρτηση από Ρωσία

Η Μολδαβία αγοράζει το φυσικό της αέριο από την Gazprom στο πλαίσιο σύμβασης που συμφωνήθηκε πέρυσι. Η τιμή κυμαίνεται μηνιαίως, υπολογιζόμενη από την τιμή spot για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ανάλογα με την εποχή. Οι τιμές spot έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την Σάντου ότι απέτυχε να διαπραγματευτεί μια πιο λογική τιμή του φυσικού αερίου με τη Μόσχα. Πολλοί έστησαν ένα σκηνικό έντασης έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης και ορκίστηκαν να παραμείνουν στη θέση τους έως ότου παραιτηθεί η πρόεδρος και προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ιστορία και οικονομία

Η Μολδαβία είναι αναγκασμένη να πολτοποιείται στις μυλόπετρες της ιστορίας και της πολιτικής αφού βρίσκεται σφηνωμένη μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας. Το έδαφος της Μολδαβίας υπήρξε, διαδοχικά, μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας, της «μεγάλης Ρουμανίας» και της Σοβιετικής Ένωσης τον 19ο και τον 20ο αιώνα. 

Τα 3,5 εκατομμύρια πολίτες της Μολδαβίας υφίστανται σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας, το κόστος των οποίων αυξήθηκε κατά 29% τον Σεπτέμβριο μετά από άνοδο σχεδόν 50% τον Αύγουστο.

Η χώρα μείωσε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στο μηδέν για το 2022, πληγωμένη από τον υψηλό πληθωρισμό στο 34,3% και τα επιτόκια στο 21,5%. Η πρωθυπουργός Νατάλια Γκαβριλίτα δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η οικονομία της Μολδαβίας αναμένεται να σημειώσει μέτρια ανάπτυξη 1,5% το επόμενο έτος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter