«Μπαχαλάκηδες» και «συνωμοσιολογία» οι κυβερνητικές δικαιολογίες για την άγρια αστυνομική καταστολή

«Μπαχαλάκηδες» και «συνωμοσιολογία» οι κυβερνητικές δικαιολογίες για την άγρια αστυνομική καταστολή

Προκλητική κάλυψη στις εικόνες αστυνομικής βιαιότητας των τελευταίων ημερών προσέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, και ειδικά κατά της μεγάλης διαδήλωσης της Κυριακής που πνίγηκε στην αστυνομική καταστολή. Το documentonews.gr ζήτησε εξηγήσεις από τον Γιάννη Οικονόμου για τα αστυνομικά έκτροπα της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος, με τον ίδιο να καταφεύγει σε μία εκδοχή της θεωρίας των δύο άκρων, βάζοντας στο ένα ζύγι την αστυνομία και στο άλλο τους… μπαχαλάκηδες.

Δείτε επίσης: Σύνταγμα: Προκλητική καταστολή με ΜΑΤ – χημικά, τρέμουν την κλιμάκωση των αγώνων (Video)

Την περασμένη Πέμπτη, στην ερώτηση του documentonews.gr για τα χημικά και την αστυνομική βία κατά της αυθόρμητης συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία της Hellenic Train παρά το εθνικό πένθος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέφυγε δηλώνοντας «άγνοια» για τα γεγονότα. Τη Δευτέρα, με τις σκηνές αυτές να επαναλαμβάνονται, δεν είχε περιθώρια να αποφύγει εκ νέου την ερώτηση, όμως επιστράτευσε νοσηρούς υπαινιγμούς και τα περιορισμένα επεισόδια για να δικαιολογήσει την επίθεση της αστυνομίας σε χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος.

Δείτε επίσης: «Κρύβεται» πίσω από το τριήμερο πένθος το Μαξίμου για την επίθεση σε διαδηλωτές στα γραφεία της Hellenic Train

Αρχικά, ο Γιάννης Οικονόμου εκμεταλλεύτηκε την «πάσα» που δέχτηκε έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου, που ζήτησε από τον εκπρόσωπο να απαντήσει εάν μετά την «επανεμφάνιση κουκουλοφόρων» στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «κάποιοι κύκλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις και κλίμα έντασης σε βάρος της Κυβέρνησης με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό».

Αφού δήλωσε αρχικά πως «εκείνο που με σιγουριά ξέρω είναι ότι η θλίψη, ο πόνος, η δικαιολογημένη αγανάκτηση που αισθανόμαστε όλοι μας, προφανώς και πρέπει και μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους. Σίγουρα, μέσα στους τρόπους αυτούς είναι και οι ειρηνικές διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες» με τη σημείωση πως πρόκειται για ένα «τραγικό γεγονός που είπα ότι θα σημαδέψει για πάντα τη μνήμη όλων μας», έσπευσε να σφυρηλατήσει το «άλλο άκρο».

«Είναι άλλο, όμως, αυτό και άλλο η απόπειρα καπηλείας της θλίψης και της οργής από μπαχαλάκηδες ή από ακραίους κύκλους που θέλουν να κανιβαλίσουν πάνω στον πόνο της κοινωνίας, συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, και να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοταδιστικές στρατηγικές. Αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανεκτές από την ελληνική Πολιτεία» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, προκαλώντας και τα δικά μας ερωτήματα.

Σημειώνεται πως την περασμένη Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κρύφτηκε πίσω από το τριήμερο πένθος το Μαξίμου για την επίθεση σε διαδηλωτές στα γραφεία της Hellenic Train, αρνούμενος να δώσει απάντηση για τις εικόνες της περασμένης Τετάρτης. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να μας εγκαλέσει για «αμφισβήτηση» των ειλικρινών προθέσεων πένθους, επειδή υπογραμμίσαμε πως η επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές ήρθε την ώρα που ο πρωθυπουργός είχε κηρύξει τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος.

«Μιλήσατε για μπαχαλάκηδες. Χθες, ειδικά στην πλατεία Συντάγματος δέχθηκαν επίθεση και πάρα πολλοί ειρηνικοί διαδηλωτές, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι. Είδαμε αντίστοιχες εικόνες από επιθέσεις της Αστυνομίας με χημικά και καταστολή και σε προηγούμενες μέρες. Σας ρώτησα και την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν ήταν υπόψη σας τα περιστατικά. Τώρα, τα έχετε δει και τι λέτε γι΄ αυτές τις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου;» ρωτήσαμε λοιπόν τη Δευτέρα, με τον εκπρόσωπο να πιάνει το νήμα από την προηγούμενη απάντησή του, διανθισμένη ακόμα και από θεωρίες πρόκλησης «ευρύτερης αναταραχής».

Και πάλι, αρχικά ξεκαθάρισε πως «αν υπήρξαν επιθέσεις σε ειρηνικούς διαδηλωτές, αυτό είναι κάτι που είναι απαράδεκτο» και «αν υπήρξαν επιθέσεις σε ανθρώπους που απλώς πήγαν να διαδηλώσουν, είναι κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο, καταδικαστέο», με την αναφορά του πως «είμαι σίγουρος ότι οι διαδικασίες της Ελληνικής Αστυνομίας και θα το εντοπίσουν και θα το αξιολογήσουν και θα αποδώσουν τις ευθύνες» να προκαλεί ερωτήματα, αφού δεν έχουν γίνει γνωστές τέτοιες πρωτοβουλίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Ωστόσο, αυτά που επίσης είδα, ήταν άνθρωποι να πετούν μολότοφ με κουκούλες, να πετούν πέτρες. Νομίζω ότι και αυτά είδαμε στο φως της δημοσιότητας» έσπευσε να συμπληρώσει. Λίγο παρακάτω, και αφού και πάλι σημείωσε πως «είναι απολύτως λογικό» ο κόσμος να θέλει να εκφράσει «ατομικά, συλλογικά, μαζικά τη θλίψη του, τη λύπη του, την οργή του, την αγανάκτησή του, τα παράπονά του για όλα όσα οδήγησαν στην τραγωδία αυτή», επανήλθε στη συνομωσιολογία.

«Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να επιχειρείται η καπηλεία αυτής της υπόθεσης από ακραίους κύκλους και από ακραία στοιχεία και ενδεχομένως η επιδίωξή τους είναι να δημιουργηθούν και ζητήματα ευρύτερης αναταραχής» συμπληρώνοντας όμως ακόμα και ο ίδιος πως «δεν έχουμε ενδείξεις για κάτι τέτοιο, ούτε υπονοώ τίποτα τέτοιο, έτσι; Θέλω να είμαι σαφής για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις».

«Όμως, η απόπειρα καπηλείας και βίαιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τη συντεταγμένη Πολιτεία, όπως δεν πρέπει να είναι ανεκτές από τη συντεταγμένη Πολιτεία και πράξεις αχρείαστης βίας έναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Έτσι; Θέλω να είμαι σαφής. Όπου επισημαίνονται τέτοιου είδους ζητήματα, προφανώς και θα αντιμετωπίζονται, όπως αρμόζει» κατέληξε, εξυφαίνοντας μία νέα εκδοχή της θεωρίας των δύο άκρων, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και τις λαϊκές διαμαρτυρίες του κόσμου.

Όταν δε ρωτήθηκε για ποιους «ακραίους κύκλους» μιλάει, κήρυξε άτακτη υποχώρηση περιοριζόμενος να απαντήσει «αυτούς με τις κουκούλες που πετούν μολότοφ», καταγράφοντας ακόμα μία εξευτελιστική κυβερνητική γραμμή, που θέλει την αστυνομική βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών να «ισοφαρίζεται» από τη δράση μερικών… μπαχαλάκηδων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter