Μπελούτσι και Πέιν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μπελούτσι και Πέιν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Monica Bellucci

Στη συνέντευξη Tύπου του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12 Νοεμβρίου) αποκαλύφθηκε ότι η Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Μπελούτσι θα τιμηθεί με τον ειδικό Χρυσό Αλέξανδρο.

Η Ιταλίδα ντίβα θα έρθει στην Θεσσαλονίκη στις 8 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει την νέα της ταινία για τη ζωή της Μαρία Κάλλας. Στο πλαίσιο της τιμητικής βράβευσης της θα προβληθεί ακόμη η θρυλική «Μαλένα», που της χάρισε διεθνή φήμη, ενώ θα δώσει και συνέντευξη Τύπου. Θυμίζουμε ότι το δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ που επίσης θα βραβευτεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης για το σύνολο της καριέρας του. Το βραβείο θα του απονείμει ο Γερμανός σκηνοθέτης Φόκλερ Σλέντορφ με τον οποίο ο Περάκης δούλεψε ως σκηνογράφος στο φημισμένο και βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα και ξενόγλωσσο Όσκαρ «Ταμπούρλο».

Σκηνή από τη ταινία «Άρπα Colla» του Νίκου Περράκη, ο οποίος θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της καριέρας του

Στην παράλληλη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και την αίθουσα Παύλος Ζάννας της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν από τους Ελίζ Ζιλαντό (γενική διευθύντρια), Ορέστη Ανδρεαδάκη (καλλιτεχνικός διεθυντής), Γιώργο Κρασσακόπουλο (υπεύθυνος προγράμματος) και Αγγελική Βέργου (υπεύθυνη Αγοράς) οι βασικοί άξονες του φεστιβάλ που περιλαμβάνει 194 ταινίες μεγάλου μήκους και 71 μικρού μήκους.

Για τις τελετές έναρξης και λήξης της φετινής διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 2- 12 Νοεμβρίου επιλέχτηκαν δύο φιλμ που διακρίθηκαν στις Κάνες. Η ταινία «Στη φωτιά» του Τραν Αν Χουνγκ που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών αφηγείται την περίπλοκη σχέση ανάμεσα σε έναν λάτρη του καλού φαγητού και τη μαγείρισσά του στα τέλη του 19ου αιώνα. Ένα γαστρονομικό φιλμ στο οποίο πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα «La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet» του Μαρσέλ Ρουφ. Το φιλμ που θα ρίξει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης είναι τα «Πεσμένα Φύλλα» του Άκι Καουρισμάκι που απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες.

Σκηνή από την ταινία «Στη φωτιά», το γαστρονομικό φιλμ με πρωαγωνίστρια τη Ζιλιέτ Μπινός με το οποίο θα ανοίξει το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Επίσης με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιμένουμε το αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο, την παρουσίαση της νέας ταινίας του Αλεξάντερ Πέιν «Τα παιδιά του χειμώνα» που έχει αποσπάσει τρομερές κριτικές κι αναμένεται να παίξει δυνατά στα επερχόμενα όσκαρ (με τον διάσημο ελληνοαμερικανό δημιουργό να έρχεται στη Θεσσαλονίκη) και το κεντρικό αφιέρωμα με τίτλο «Φαντάσματα» που περιλαμβάνει 33 ταινίες που έχει επιλέξει ο Ντένις Λιμ, διευθυντής του φεστιβάλ της Νέας Υόρκης.

Σκηνή από την ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν, ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα φιλμ του Φεστιβάλ

Τέλος, με συγκίνηση οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να τιμήσουν τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, διευθυντή του Φεστιβάλ από το 1991 μέχρι το 2005 που έδωσε νέα πνοή και διεύρυνε τους διεθνείς ορίζοντες του θεσμού, κάνοντας πραγματικότητα τη διεθνοποίησή του, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις. Κυριότερη όλων η μετονομασία του Χρυσού Αλέξανδρου του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors+ σε «Χρυσός Αλέξανδρος – Μισέλ Δημόπουλος» αλλά και η έκδοση του ειδικού Πρώτου Πλάνου με αποκλειστικά κείμενα του Μισέλ Δημόπουλου.

Το πλήρες πρόγραμμα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.filmfestival.gr/el/all-news/28606-to-plires-programma-tou-64ou-festival-kinimatografou-thessalonikis

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter