Μπλόκο στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με «φυτευτή» διάταξη – Κλείδωσαν το άρθρο στη δημόσια διαβούλευση

Μπλόκο στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με «φυτευτή» διάταξη – Κλείδωσαν το άρθρο στη δημόσια διαβούλευση

Μπλόκο στο έργο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα στη χώρα μας επιχειρεί να βάλει με «φυτευτή» διάταξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο με τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας (άρθρο 39).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για διάταξη η οποία τροποποιεί τη διαδικασία με την οποία ενεργεί ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, όταν προκύπτουν κατά την έρευνα πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς. Όλα αυτά την ώρα που η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, η οποία ασχολείται διεξοδικά με τη σύμβαση 717 και το έγκλημα των Τεμπών είχε δηλώσει στις 14 Μαρτίου μιλώντας στο STAR ότι: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί εάν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια».

Δείτε επίσης: Έγκλημα Τέμπη: «Πυρά» από την Ευρωπαία Εισαγγελέα – «Πόσες τραγωδίες χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;» (Video)

Ειδικότερα, καταργούνται εδάφια στην παράγραφο 2 του άρθρου 16Β του ν. 4786/2021 κι έτσι η απολογία των κατηγορουμένων γι’ αυτού του είδους τα πλημμελήματα δεν θα γίνεται πλέον στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα αλλά στον ανακριτή, όπως γίνεται και για τα κακουργήματα και τα συναφή πλημμελήματα.

Την ίδια στιγμή, στην αιτιολογική έκθεση, αναφέρεται ότι η κατάργηση των εδαφίων κρίθηκε αναγκαία γιατί εισήγαγαν «έναν τρόπο παραπομπής των πλημμελημάτων αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διώκονται αυτοτελώς, ο οποίος δεν προβλέπεται ούτε από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017». Αλλά και γιατί η εφαρμογή αυτών των εδαφίων στην πράξη αναμένεται «να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης».

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι αυτό το άρθρο στο νομοσχέδιο κλειδώθηκε στη δημόσια διαβούλευση, ώστε να μην μπορεί να σχολιαστεί, όχι φυσικά μόνο από πολίτες αλλά και από νομικούς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παράβαση καθήκοντος υπουργού είναι πλημμέλημα που διώκεται αυτοτελώς.

Δείτε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter