Mundo Nuevo: Τι στέγαζε η κατάληψη που εκκένωσε η Αστυνομία;

Mundo Nuevo: Τι στέγαζε η κατάληψη που εκκένωσε η Αστυνομία;

Η Ελληνική Αστυνομία σε επιχείρηση της το πρωί της Δευτέρας εκκένωσε την κατάληψη Mundo Nuevo, κοντά στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η τέταρτη κατάληψη που εκκενώνει η ΕΛΑΣ την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχει προηγηθεί η εκκένωση της Terra Incognita, της κατάληψης «111» και αυτή στο Στέκι του Βιολογικού.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίου – Συλλήψεις και προσαγωγές

Μετά τις 6 το πρωί, η ΕΛΑΣ εισέβαλε στο κτήριο στην οδό Σιατίστης με ομάδα της ΟΠΚΕ, ενώ παράλληλα το τετράγωνο είχε περικυκλωθεί από άνδρες της ΥΜΕΤ και είχε αποκλειστεί η πρόσβαση σε αυτό. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συλλήψεις και οχτώ προσαγωγές στο σημείο.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έσπευσε να αξιοποιήσει την επιχείρηση για να κάνει λόγο για άλλον έναν χώρο που αποδόθηκε στην κοινωνία. Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική καθώς ο χώρος παρέμενε ανοιχτός προς την κοινωνία τα τελευταία επτά χρόνια πραγματοποιώντας πολιτιστικές δράσεις και στεγάζοντας διάφορες δομές.

Το κτήριο καταλαμβάνεται στις 23 Νοεμβρίου του 2015 από συλλογικότητες αναρχικών και μέχρι σήμερα στεγαζόταν σε αυτό το ελευθεριακό βιβλιοπωλείο «Ενδοχώρα», οι εκδόσεις Ναυτίλος, γυμναστήριο, ενώ ο χώρος φιλοξενούσε συνελεύσεις πολιτικών και φεμινιστικών συλλογικοτήτων. Στο κτήριο, το οποίο διαθέτει μεγάλους χώρους και ταράτσα, έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και live οικονομικής ενίσχυσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες ώρες πριν την εκκένωση του κτηρίου, στο κτήριο υπήρχε ρεμπέτικη βραδιά τα έσοδα της οποίας θα ενίσχυαν το απεργιακό ταμείο του σωματείου των εργαζομένων στη Μαλαματίνα. Η κατάληψη αυτή ήταν μια από τις δομές διοργάνωσης του Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων, που φιλοξένησε τον Σεπτέμβριο τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, η οποία «πνίγηκε» από τα χημικά της ΕΛΑΣ λίγο πριν την ολοκλήρωση της.

Η επιχείρηση της αστυνομίας κύλησε χωρίς εντάσεις, ενώ μέχρι στιγμής η ΕΛΑΣ δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για την επιχείρηση ή για κατασχεθέντα αντικείμενα που συχνά παρουσιάζει μετά από τέτοιες επιχειρήσεις. Στο σημείο λίγο μετά τις 8:30 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενάντια στην εκκένωση της κατάληψης, ενώ σήμερα το απόγευμα στις 6 το απόγευμα έχει απευθυνθεί κάλεσμα για πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Mundo Nuevo.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter