«Μυρίζει» εμφύλιο στην Τουρκία;

«Μυρίζει» εμφύλιο στην Τουρκία;

Με την τουρκική οικονομία στα τάρταρα, η πολιτική αντιπαράθεση έχει φτάσει στα άκρα, εξωθώντας τους αντιπολιτευόμενους κεμαλιστές να μιλάνε για υποκινούμενο εμφύλιο από τον Ερντογάν ώστε να «γαντζωθεί» στην εξουσία.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος των κεμαλιστών (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στον τούρκο πρόεδρο έγραψε «άρχισες κυριολεκτικά να φωνάζεις συνθήματα εμφυλίου πολέμου».

 

Πρόκειται για μια σαφής κλιμάκωση της ρητορείας από τη πλευρά του Κιλιτσντάρογλου που αποτυπώνει το κλίμα στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023. Αν και πληθώρα αναλυτών κάνουν πλέον λόγο για επικείμενο αιφνιδιασμό του Ερντογάν μέσω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών όσο έχει ακόμη το δημοσκοπικό προβάδισμα.

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι πραγματικά εκρηκτική έπειτα, την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας και του καλπάζοντος πληθωρισμού που έχει φτάσει το 36%, μέγεθος που ξεπερνάει τα επίπεδα του 2002 όταν η χώρα βρισκόταν στον «ζουρλομανδύα» του ΔΝΤ.

Επίσης, το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, το οποίο «απελευθέρωσε» τα χέρια του Ερντογάν οδηγώντας τον σε εκκαθαρίσεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων στο στρατόπεδο των ισλαμιστών του Γκιουλέν σε στρατό, εκπαίδευση, Τύπο κλπ.

Πλέον όμως το κυνήγι μαγισσών έχει επεκταθεί και στοχεύει και τους κεμαλιστές, και δη το «πρωτοπαλίκαρο» τους, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σε αυτή τη συγκυρία η αντιερντογανική αντιπολίτευση επιχειρεί να συνασπιστεί ώστε να κατεβάσει έναν κοινό υποψήφιο στις εκλογές, και η φρασεολογία του Κιλιτσντάρογλου περί εμφυλίου στοχεύει σε αυτή τη κατεύθυνση.

Ωστόσο, ένας ακήρυχτος και χαμηλής έντασης εμφύλιος βρίσκεται στα πρώτα του βήματα αλλά στόχευε μέχρι τώρα μόνο τους γκιουλενιστές.

Τώρα ήρθε η ώρα και των κεμαλιστών, εξ ου και η αντίδραση των τελευταίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter