Μυστική συμφωνία με Μητσοτάκη αποκάλυψε ο Ζελένσκι

Μυστική συμφωνία με Μητσοτάκη αποκάλυψε ο Ζελένσκι
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μυστική διπλωματία και προσωπική εξωτερική πολιτική ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό αποκαλύπτεται άλλη μια φορά από ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο Χ.

Την ώρα που από τις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός -που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- μάς ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Β. Ζελένσκι και ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία» ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε διπλωματικές κινήσεις, για τις οποίες κανείς στην Αθήνα δεν είχε ιδέα, καθώς η κυβέρνηση κράτησε μυστικό τι συζητήθηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην Οδησσό.

Διαβάστε σχετικά: Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι – Διχασμένη η ΕΕ για το ευρωομόλογο Αμυνας

Ομως ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε πολύ περισσότερα από μια «υποστήριξη». Εγραψε για επερχόμενη «διμερή συμφωνία ασφαλείας» και για «εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία».

Ακόμη έγραψε για «ενίσχυση της αεράμυνας» επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που θέλουν αποδυνάμωση της ελληνικής αεράμυνας με παράδοση αντιεροπορικών συστημάτων ανατολικής προέλευσης στην Ουκρανία.

Διαβάστε σχετικά: Τι όπλα φορτώνουν τα ουκρανικά μεταγωγικά Antonov στην Ελευσίνα; (Photos)

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι έγραψε:

«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας.

Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί.

Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Βίλνιους της G7».


Το «παιχνίδι» του Ζελένσκι έχει σχολιαστεί από διεθνείς αναλυτές. Καθώς είναι αδύνατον στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιδιώκει διμερείς συμφωνίες με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά με τα παραπάνω και μετά τις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από δημοσιογράφους, κυβερνητικές «πηγές» -και όχι κάποιος επίσημα- προσπάθησαν να διαψεύσουν.

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό, δεν υπεγράφη καμία συμφωνία», λένε. Ομως ούτε ο Ζελένσκι ούτε κανένας άλλος είπε ότι «υπεγράφη» συμφωνία αλλά ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν.

Επίσης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία συνέχεια της κοινής δήλωσης υποστήριξης της Ουκρανίας από την ομάδα G7. Ομως και πάλι μια τέτοια δήλωση δεν δεσμεύει την Ελλάδα. Επίσης λένε ότι η ΕΕ συζητάει συμφωνία υποστήριξης ασφάλειας με την Ουκρανία.

Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται «λαγός» μιας τέτοιας συμφωνίας. Επειδή ενώ συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ζελένσκι αναφέρεται μόνο στις συμφωνίες με τον Μητσοτάκη.

Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

«Τίθεται ένα αμείλικτο ερώτημα, ποιες είναι οι συμφωνίες στις οποίες προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανία;», ρωτάει με ανάρτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και ζητάει απαντήσεις για το περιεχόμενο τους για το οποίο η Βουλή και τα κόμματα δεν γνωρίζουν τίποτα.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης: Δηλώνει άγνοια για το καζίνο του Αγιαβέφε στα Κατεχόμενα

Μαρινάκης: «Δεν γνωρίζω πώς πληρώνεται ο Γκρίνμπεργκ» (Video)

25η Μαρτίου: «Personae non gratae» οι Ρώσοι και Λευκορώσοι διπλωμάτες με εντολή Γεραπετρίτη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter