«Να κάνεις μόνο αυτό που αγαπάς…» Δημήτρης Βόγλης

«Να κάνεις μόνο αυτό που αγαπάς…» Δημήτρης Βόγλης

Ίσως στο πιο carribean σημείο της πρωτεύουσας, ο εμπνευστής και δημιουργός του «Tiki Bar» αναλύει την φιλοσοφία και την στάση ζωής, πέρα από το κοκτέιλ.

Ανεβαίνοντας την οδό Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι και φτάνοντας σχεδόν στο τέρμα της, πριν από τον πεζόδρομο του μουσείου της Ακρόπολης, στο δεξί χέρι ξεπροβάλλει η οδός Φαλήρου. Στον αριθμό 15 βρίσκεται από το 2007 το «Tiki Bar», ένα σημείο βγαλμένο κατευθείαν από πόστερ της Καραϊβικής και σχεδόν αναλλοίωτο στον χρόνο.

Συναντηθήκαμε με τον Δημήτρη Βόγλη, εμπνευστή, δημιουργό, αλλά και σχεδόν μόνιμο dj του χώρου και η κουβέντα μας ξεκίνησε, ρωτώντας για το πώς προέκυψε η ιδέα. «Είμαι σε όλη μου την ζωή vintage lover. Το καθετί vintage είναι από μόνο του διαχρονικό και αν έμπαινα στην διαδικασία να δημιουργήσω κάτι πιο hipster, πρώτον δεν θα ήταν κομμάτι δικό μου και δεύτερον θα έπρεπε συνεχώς να ακολουθώ της τάσεις της εποχής, αλλάζοντας τα πάντα.

Ξεκίνησα από την Θεσσαλονίκη και ακολούθησα μία συμβουλή που μου έδωσαν τότε, πριν έρθω στην Αθήνα, να κάνω ένα μαγαζί το οποίο να είναι πάντα το ίδιο. Κυριολεκτικά δεν έχω αλλάξει τίποτα διακοσμητικά, με τους αγαπημένους μου Σερζ Γκενσμπούρ και Λουίς Μπουνιουέλ να έχουν την δική τους γωνία στον χώρο, παρόλο που πολλοί αναρωτιούνται ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι και τι δουλειά έχουν στο μαγαζί. Αν κάποιος με ρωτήσει, θέλοντας να μάθει λεπτομέρειες, θα χαρώ πολύ να μιλήσω για την ιστορία όλων των προσώπων που υπάρχουν εδώ».

Ο Δημήτρης μας μίλησε για την Tiki φιλοσοφία, καθώς η ονομασία του χώρου δεν είναι μία τυχαία επιλογή. «Η Tiki φιλοσοφία ξεκινάει από την punk κουλτούρα, αλλά πηγαίνει ακόμα πιο πίσω, στην jazz, στο swing, σε όλα τα ροκαμπίλια που έχουμε ακούσει όλοι μας. Έτυχε να βρεθώ σε Tiki bar στο εξωτερικό και έτυχε να είμαι ο πρώτος που άνοιξα κάτι ανάλογο στην Αθήνα.

Όταν έφτιαχνα τον χώρο, το είχα στημένο όλο στο μυαλό μου, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και ήθελα να φτιάξω ένα μαγαζί, το οποίο να παίζει την μουσική που μου αρέσει και να μαζευόμαστε φίλοι μουσικοί, κάνοντας αυτό που αγαπάμε. Δεν υπήρχε η παραμικρή επιχειρηματική σκέψη, πέρα από αυτό και εξακολουθώ να λειτουργώ με αυτό τον τρόπο.

Δημήτρης Βόγλης

Ιδεαλογικά λειτουργώ με την punk κουλτούρα, την οποία είχα πάντα στην ζωή μου και δεν το έχω μετανιώσει».

Το «Tiki Bar» μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένας χώρος τέχνης και η επόμενη ερώτηση είναι σε ποιους απευθύνεται. «Κατευθείαν θα απαντήσω… στους ακομπλεξάριστους. Επίσης, όσο και αν φαίνεται περίεργο λόγω του σημείου, ο κόσμος είναι ντόπιος, καθώς οι τουρίστες ξεκινούν την βόλτα τους από το επόμενο οικοδομικό τετράγωνο και προς τα πάνω.

Για να εξηγήσω τι σημαίνει ακομπλεξάριστος, είναι αυτός που με την ίδια ευκολία που θα ακούσει κάποιο punk τραγούδι, το ίδιο εύκολα θα ακούσει και τον Δάκη, καθώς υπάρχει μία κοινή λογική και αυτή είναι το ρετρό. Λατρεύω τους νέους που έχουν να παρουσιάσουν κάτι, με γνώμονα την ποιότητα. Στον χώρο έχουμε κάνει συναυλίες, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις, είμαστε ανοιχτοί σε όλα».

Μιλώντας για τα κοκτέιλ του «Tiki Bar», ο Δημήτρης μας είπε. «Κυριαρχούν το ρούμι και τα φρούτα, τα οποία λατρεύω καθώς δεν πίνω αλκοόλ. Λατρεύω επίσης την ερώτηση «τι να πιω», χωρίς να ανοίξει κάποιος τον κατάλογο, λέγοντας απλά την γεύση που θέλει. Σε αντίθεση με την διακόσμηση του χώρου, η οποία δεν αλλάζει με τίποτα, ο κατάλογος ανανεώνεται και στο ποτό, αλλά στο φαγητό.

Ρώτησα τον Δημήτρη ποιον θεωρεί κακό πελάτη και η απάντηση ήταν άμεση. «Χαμήλωσε την μουσική. Νομίζω πως δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, όπως επίσης και η έλλειψη σεβασμού στον χώρο στον οποίο πηγαίνει. Το να επιβάλλει κάποιος την προοπτική του, σαφώς και είναι δικαίωμά του, αλλά πρέπει να ξέρει σε ποιο χώρο πηγαίνει».

Παρόλο που η κατάσταση στην διασκέδαση είναι ακόμα περίεργη λόγω των συνθηκών, ζήτησα από τον Δημήτρη να κάνει μία εκτίμηση. «Οσο υπάρχουν singles, κορίτσια και αγόρια, θα εξακολουθούν να ζουν τα μπαρ. Οι φιλίες και το φλερτ, φιλικό και ερωτικό δεν θα σταματήσει ποτέ και μουσικά μιλώντας, το κάθε μαγαζί πρέπει να παίζει μουσική για γυναίκες», είπε χαμογελώντας.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ο Δημήτρης μας μίλησε για το παρόν και το μέλλον. «Παρών και μέλλον είναι οι νέοι και πάντα πιστεύω σε αυτούς, παρόλο που οι τάσεις μπορεί να καθορίζονται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να ακολουθεί την καρδιά του, να κάνει αυτό που αγαπάει πραγματικά και κάποια στιγμή θα πετύχει.

Ειδικά όμως οι νέοι έχουν και ηλικιακά το περιθώριο να κάνουν αυτό που αγαπούν και αυτό που δημιουργούμε, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Για την τρελή εποχή που ζούμε, σαφώς και ο ιός υπάρχει, σαφώς και έχουν υπάρξει μεγάλες ασθένειες στο παρελθόν, αλλά όλο αυτό το θεωρώ έναν τεράστιο οικονομικό πόλεμο στις χώρες που κυριαρχεί το ευρώ.

Ένας πόλεμος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Με το φόβο της υγείας, φτιάχνεται η οικονομία, καθώς υπάρχει η φοβία του ιού, αλλά και του άγνωστου οικονομικά μέλλοντος. Γυρνώντας πάλι στους νέους, η ηλικία αυτή ενημερώνεται από παγκόσμιες πηγές, είναι απόλυτα υπεύθυνη και είναι πάντα η ελπίδα όλων μας».

Tiki Bar Athens Φαλήρου 15, Αθήνα 117 42
Τηλέφωνο: 21 0923 6908

Το Doc Food and Drink σας περιμένει στην ομάδα στο Facebook, με τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και κυρίως δημιουργίες!

https://www.facebook.com/groups/DocFood.Drink/

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter