Οι «Άθικτοι Οίνοι» της Σάμου

Οι «Άθικτοι Οίνοι» της Σάμου

Ο ΕΟΣ Σάμου δεν ακολουθεί απλά την οινική μόδα, αλλά συνεχίζει να εξελίσσεται πάνω στο κομμάτι με το οποίο έχει συνδέσει την ιστορία του… το καλό κρασί.

Η βιολογική γεωργία αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης εποχής και ο ΕΟΣ Σάμου δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει το συγκεκριμένο μονοπάτι. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης λέγεται «Άθικτοι Οίνοι» και πρόκειται για λευκά ξηρά κρασιά της ποικιλίας «Μοσχάτο Σάμου», τα οποία παράγονται από επιλεγμένα σταφύλια συγκεκριμένων αμπελώνων του νησιού που καλλιεργούνται βιολογικά.

Παράλληλα, η οινοποιητική φιλοσοφία που τα διέπει, είναι εκείνη της «ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης». Γίνεται δηλαδή χωρίς την προσθήκη οινολογικών ουσιών και δίχως κολλάρισμα ή φιλτράρισμα κατά την εμφιάλωση.

Οι «Αθικτοι Οίνοι» έρχονται σε τρεις εκδοχές, με τις ονομασίες «Βουνίτης», «Προφήτης» και «Ερημίτης», εσοδείας 2019. Για το συγκεκριμένο εγχείρημα ο ΕΟΣ Σάμου σχεδίασε και διαμόρφωσε ουσιαστικά από την αρχή, ένα μικρό οινοποιείο που λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο Μαλαγάρι Σάμου. Το οινοποιείο αυτό είναι εξοπλισμένο με διαφορετικού τύπου μηχανήματα και δεξαμενές, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που απαιτεί η οινοποίηση των συγκεκριμένων οίνων.

Ο «Βουνίτης» προέρχεται από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας στα 1.100 μ. υψόμετρο στην κορυφή του όρους Καρβούνη, στη θέση Ξεπαγιασμένο. Είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, ευθύ και τυπικό, ιδιαίτερα ξηρό και με γεμάτο στόμα, με φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων και μακρά επίγευση.

Ο «Προφήτης» προέρχεται από έναν προσήλιο αμπελώνα βιολογικής γεωργίας στη θέση Παλιάμπελα του χωριού Παγώνδας, σε υψόμετρο 450 μ. Είναι ένα κρασί ιδιαίτερα αρωματικό, με νότες αποξηραμένων εσπεριδοειδών και σταφίδας μοσχάτου. Η γεύση του είναι κομψή, μαλακή και στρογγυλή. Ζύμωσε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές.

Ο «Ερημίτης» προέρχεται από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας στη θέση Βασιλοχώραφα Υδρούσσας, σε υψόμετρο 600 μ. Είναι ένα κρασί έντονα αρωματικό, εκφραστικό, ορυκτώδες, γήινο και βουκολικό, με νότες ιωδιούχες και με διάρκεια επίγευσης που εντυπωσιάζει. Ζύμωσε σε μικρές δεξαμενές και ωρίμασε σε βαρέλια για 12 μήνες.

Ο ΕΟΣ Σάμου μέσα από το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν επιθυμεί απλά να ακολουθήσει τις νέες οινικές τάσεις, αλλά κυρίως να αναδείξει τους αμπελότοπους του νησιού, με τον καθένα να προσφέρει το δικό του ξεχωριστό προϊόν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter