Ναυάγιο Πύλος: Γιατί το Λιμενικό ανέκρουσε… πρύμναν για το σχοινί 48 ώρες μετά

Ναυάγιο Πύλος: Γιατί το Λιμενικό ανέκρουσε… πρύμναν για το σχοινί 48 ώρες μετά

Να ανακρούσει… πρύμναν υποχρεώθηκε το ελληνικό Λιμενικό, σχεδόν δύο μέρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του αλιευτικού που μετατράπηκε σε υγρό τάφο για δεκάδες πρόσφυγες, ανοιχτά της Πύλου. Συγκεκριμένα, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, ακόμα και από τα χείλη του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού που υποστήριξε το πρωί της Παρασκευής πως «δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης του σκάφους», εκ των υστέρων, το Λιμενικό έρχεται να παραδεχτεί την ύπαρξη του σκοινιού, ενός «μικρού κάβου». Μετά από σχεδόν 48 ώρες. Παρότι κάτι τέτοιο απουσίαζε από το αναλυτικότατο Δελτίο Τύπου. Η νεότερη εξέλιξη ήρθε αφού έχουν προηγηθεί οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες των διασωθέντων, ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οι αποκαλύψεις του documentonews.gr για έγκλημα αλά Φαρμακονήσι, όπως αποτυπώθηκε στις περιγραφές όσων έζησαν τον εφιάλτη.

Διαβάστε επίσης: Nαυάγιο-Πύλος: Εγκλημα αλά Φαρμακονήσι περιγράφουν οι διασωθέντες – «Το Λιμενικό έσπρωχνε το αλιευτικό στην Ιταλία»

Κλήση… προωθήθηκε

Σε αυτό το μήκος κύματος, μετά και την τελευταία ανακοίνωση του Λιμενικού, το Documento επιχείρησε να μιλήσει με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού αλλά η κλήση… προωθήθηκε. Όλα αυτά ενώ από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου, είχε επιχειρηθεί μία συσκότιση των γεγονότων και να καλλιεργηθεί η εντύπωση πως οι επιβαίνοντας πρόσφυγες και μετανάστες απέρριπταν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, μία και μόνο φωτογραφία που δείχνει ανθρώπους με χέρια σε έκταση, που έδωσε ίδιο το Λιμενικό στη δημοσιότητα, αποτελεί απόδειξη ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να καλούν σε βοήθεια, κοιτάζοντας προς το εναέριο μέσο.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Κι όμως, ζητούσαν βοήθεια (Photo)

Πώς φτάσαμε στην… άκρη του σκοινιού

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη σειρά. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Λιμενικού, σήμερα, Παρασκευή παραδέχεται την ύπαρξη σχοινιού.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Ξαφνικά το Λιμενικό ανακάλυψε το σκοινί που πέταξε στο αλιευτικό πριν βυθιστεί

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση.»

Ο εκπρόσωπος στα… σκοινιά

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή, βάζει τον εκπρόσωπο του Λιμενικού στα… σκοινιά. Ο Νίκος Αλεξίου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ, είχε πει πως: «Όχι, όχι, δεν έγινε ποτέ διαδικασία πρόσδεσης τους σκάφους ούτε από εμάς ούτε από άλλο πλοίο. Το έχουμε αναφέρει σαφώς από την πρώτη στιγμή και από το πρώτο Δελτίο Τύπου με το χρονικό του τι έγινε» και σχολιάζοντας τη σχετική πληροφορία ανέφερε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το φορτηγό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια».

Επανέλαβε μάλιστα πως τους προσφέρθηκε βοήθεια και εκείνοι το αρνήθηκαν λέγοντας, ακόμα και από το κατάστρωμα, πως θέλουν να συνεχίσουν για την Ιταλία.

Δείτε από το 06:30 και μετά:

Μετά από 48 ώρες

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σχεδόν μετά από 48 ώρες. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως, όπως παραδέχτηκε και ο εκπρόσωπος στην ΕΡΤ, το πρώτο αναλυτικό Δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος δεν έχει καταγραφεί η ύπαρξη σχοινιού και πρόσδεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό, αναγκάστηκε να το κάνει υπό τον φόβο πως θα υπάρξει δημοσιοποίηση σχετικού υλικού από άλλες πηγές, ενώ ταυτόχρονα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε τηρηθεί η απόλυτη μυστικότητα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, με την εντολή για άμεση συμμόρφωση.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Τι θέλει να κρύψει ο Ντογιάκος;

Οι μαρτυρίες

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως το «κουβάρι» του σκοινιού ξεκίνησε να «ξετυλίγεται» όταν οι διασωθέντες του ναυαγίου τόνισαν, ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα, ότι το Λιμενικό όντως «έβαλε σχοινί». Μία αποκάλυψη που επιχείρησε να λοιδορήσει, για αδιευκρίνιστους αλλά ευνόητους λόγους, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.
Ακούστε τι είχαν πει ο πρόσφυγες και οι μετανάστες στον Αλέξη Τσίπρα:

Στο ίδιο μήκος κύματος, και οι σοκαριστικές μαρτυρίες των ανθρώπων οι οποίοι κατόρθωσαν να επιζήσουν και σκιαγραφούν την απάνθρωπη στάση που επέδειξε τις κρίσιμες ώρες το ελληνικό Λιμενικό, όπως άλλωστε στο Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με τις επίμαχες μαρτυρίες επιζώντων που είναι σε γνώση του documentonews.gr, πραγματοποιήθηκε προσπάθεια από το ελληνικό Λιμενικό να σπρώξει το πλοίο προς τα ιταλικά νερά. Αυτή η απάνθρωπη ενέργεια του ελληνικού Λιμενικού ήταν αποτυχημένη, αφού στην προσπάθεια να στρέψουν το αλιευτικό προς τα ιταλικά νερά, αυτό τελικά αναποδογύρισε, οδηγώντας στην τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών.

Διαβάστε τη συνέχεια: Nαυάγιο-Πύλος: Εγκλημα αλά Φαρμακονήσι περιγράφουν οι διασωθέντες – «Το Λιμενικό έσπρωχνε το αλιευτικό στην Ιταλία»

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο υπουργός Ναυτιλίας οφείλει απαντήσεις…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter