Ναυάγιο στη Σάμο: Πρόσφυγας κατηγορήθηκε για τον πνιγμό του 5χρονου γιου του και αθωώθηκε

Ναυάγιο στη Σάμο: Πρόσφυγας κατηγορήθηκε για τον πνιγμό του 5χρονου γιου του και αθωώθηκε

Αθώο έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Σάμο τον 25χρονο Αφγανό Ν. ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, και κινδύνευε με ποινή κάθειρξης 10 ετών, επειδή η βάρκα στην οποία επέβαινε με ακόμα 23 πρόσφυγες ναυάγησε με αποτέλεσμα τον πνιγμό του 5χρονου γιου του.

Ήταν 8 Νοεμβρίου του 2020 όταν η βάρκα με τους 24 πρόσφυγες που είχε φύγει από τα παράλια της Τουρκίας ναυάγησε ανοιχτά της Σάμου. Ο Ν., ο οποίος μεγάλωνε μόνος τον γιο του, εγκατέλειψε την Τουρκία που του αρνήθηκε δύο φορές το άσυλο, με σκοπό να φτάσει στην αδελφή του στην Αυστρία. Ο 25χρονος πρόσφυγας πάλευε ώρες με τα κύματα προκειμένου να βρει το 5χρονο παιδί του, χωρίς κανένα όμως αποτέλεσμα. Το άψυχο σώμα του 5χρονου εντοπίστηκε ώρες μετά στο ακρωτήρι Πράσο και την επόμενη μέρα το πρωί ο Ν. οδηγήθηκε στο νεκροτομείο της Σάμου προκειμένου να το αναγνωρίσει.

Ο Ν. πλήρωσε αδρά τους διακινητές του, έτσι ώστε να καταφέρει να δώσει στο παιδί του μια ζωή διαφορετική και αντί για αυτό, βρέθηκε όρθιος σε έναν αποστειρωμένο θάλαμο νεκροτομείου να κοιτά το άψυχο παιδικό κορμί του. Πριν προλάβει να θρηνήσει τον χαμό του βρέθηκε κατηγορούμενος.

Παράλληλα το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και πέντε μηνών με αναστολή στον επίσης Αφγανό συγκατηγορούμενό του, Χ. ο οποίος οδηγούσε τη βάρκα το μοιραίο εκείνο βράδυ του Νοεμβρίου του 2020 και αντιμετώπιζε την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στην ελληνική επικράτεια που είχε ως αποτέλεσμα την επέλευση ενός θανάτου. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δέχτηκε ότι ο Χ. ήταν και εκείνος ένας από τους 24 πρόσφυγες που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον και όχι διακινητής, καθώς στην ίδια βάρκα επέβαιναν η κατάκοιτη μητέρα του αλλά και τα δύο αδέρφια του.

«Είναι ένα αποτέλεσμα που μας δικαιώνει όλους. Οι δικαστές έκριναν με ψυχραιμία ότι σε καμία περίπτωση ο Ν. δεν έφερε καμία ευθύνη για τον άδικο χαμό του 5χρονου παιδιού του που καλά καλά δεν πρόλαβε να το πενθήσει πριν του βάλουν χειροπέδες ενώ παράλληλα για τον Χ. ότι δεν ήταν ο διακινητής αλλά ακόμη ένας ταλαίπωρος πρόσφυγας που εκ των συνθηκών αναγκάστηκε να αναλάβει τον χειρισμό της λέμβου που μετέφερε μεταξύ άλλων και την ανάπηρη μητέρα του, την αδερφή του και τον αδερφό του. Εντούτοις εδώ και για περίπου 1,5 χρόνο δύο άνθρωποι ταλαιπωρούνται αδίκως με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που κρέμονταν σα δαμόκλειος σπάθη από πάνω τους. Αυτό καταδεικνύει και την ευκολία με την οποία αποδίδονται κατηγορίες όταν αυτές αφορούν αλλοδαπούς υπηκόους», σημειώνει στο documentonews.gr ο Αλέξανδρος Γεωργούλης ένας εκ των συνηγόρων των δύο προσφύγων.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter