ΝΔ: Ψηφοδέλτιο Επικρατείας προσωπικών συμφωνιών και συνεργατών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

ΝΔ: Ψηφοδέλτιο Επικρατείας προσωπικών συμφωνιών και συνεργατών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Τέσσερα κυβερνητικά στελέχη, επτά κομματικά στελέχη -συμπεριλαμβανομένου προσώπου που εκπροσωπεί τη διακυβέρνηση του πατρός Μητσοτάκη, έναν πρύτανη που έδρασε σε όλη την τετραετία ως επιτετραμμένος της Νέας Δημοκρατίας-, μία «μεταγραφή» από το ΠΑΣΟΚ εκπρόσωπος του… Predator ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πρόσωπα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δίνοντας για μία ακόμα φορά το στίγμα της επικράτησης της επικοινωνίας επί της ουσίας.

Από την επικεφαλής Ειρήνη Αγαπηδάκη που την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη εμφανιζόταν ως πασιονάρια του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου του 2015-2019, μέχρι τον τελευταίο του ψηφοδελτίου, Αντώνη Σγαρδέλη που κομίζει… περήφανα τη συμβολή του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη του ’90, το στίγμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αναμφίβολα προσωπικό, επικοινωνιακό και ψευδεπίγραφο.

Η πρώτη, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επιλέχθηκε τελικά για τη θέση της επικεφαλής, παρότι μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης επέμεναν σενάρια για «πρόσωπο έκπληξη», όπως της Άννας Διαμαντοπούλου. Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, διοργανώτρια των εκδηλώσεων «Μένουμε Ευρώπη» κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το πρόσωπο που είχε επιλεχθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019 για να αναλάβει την «προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων», καθώς στη συνέχεια ιδρύθηκε και σχετική γραμματεία.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση ο Κυρ. Μητσοτάκης τοποθέτησε δύο ακόμα κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς, τον Θοδωρή Σκυλακάκη και τον Χρήστο Στυλιανίδη. Ο πρώτος, προσωπικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη και εκλεκτός του πατρός Κωνσταντίνου, που σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειές του να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών απέτυχε, έχοντας στο παλμαρέ του μία ακόμα εκλογή ως βουλευτή Επικρατείας, και μία ως ευρωβουλευτής, με λίστα όμως και όχι με σταυρό. Ο δεύτερος, η μεταγραφή εκ Κύπρου που πριν να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας διατέλεσε Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, επιλέχθηκε ψευδεπίγραφα ως «εκπρόσωπος της ομογένειας».

Στην τέταρτη θέση ανακοινώθηκε ένα πρόσωπο τοποθετημένο στον κρατικό μηχανισμό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και συγκεκριμένα στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η Ιωάννα Λυτρίβη. Αμέσως μετά, στην πέμπτη, ένα ακόμα πρόσωπο του κομματικού μηχανισμου που μεταπήδησε στον κρατικό επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, που πριν την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος.

Ακολούθως, στην έκτη θέση ανακοινώθηκε η επιχειρηματίας Μαρία Νεφέλη Χατζηϊωαννίδου, έχοντας στο «βιογραφικό» της τη δημιουργία της on line πλατφόρμας, «Υπέροχες Γυναίκες», στην έβδομη θέση η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, και στην όγδοη θέση η δικηγόρος και στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Γεωργία Βαχαρίδη. Σημειώνεται πως στις προηγούμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει πέντε βουλευτές Επικρατείας, συνεπώς πιθανότατα τόσο οι τρεις γυναίκες παραπάνω όσο και τα άτομα που ακολουθούν στις επόμενες θέσεις αποτελούν συμβολικές συμμετοχές.

Στην ένατη θέση ανακοινώθηκε μία προαναγγελθείσα υποψηφιότητα, ο πιο φανατικός υπέρμαχος των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Νίκης Κεραμέως στην Παιδεία, και μανιασμένος υποστηρικτής της πανεπιστημιακής αστυνομίας, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου. Τον ακολουθεί ένα ακόμα κομματικό στέλεχος, ο Νίκος Κορογιαννάκης, αξιωματούχος εκ Βρυξελλών, τοποθετημένος στη δέκατη θέση ως δεύτερος εκπρόσωπος της ομογένειας. Εκτός από στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και στενός συνεργάτης όλων των προηγούμενων προέδρων, ο εν λόγω είναι και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η τρίτη εκπρόσωπος της διασποράς -την οποία κατά τα λοιπά είχε κάνει σημαία η κυβέρνηση Μητσοτάκη- είναι επίσης τοποθετημένη σε μη εκλόγιμη θέση, στην ενδέκατη. Η εκπαιδευτικός Μαρία Διαμαντοπούλου που ζει και εργάζεται μόνιμα στο Παρίσι, επίσης μέλος της Νέας Δημοκρατίας επί τρεις δεκαετίες. Αμέσως μετά, στη δωδέκατη θέση, τοποθετήθηκε η αγρότισσα και πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στη Φθιώτιδα, Άννα Καστάνη.

Στην 13η θέση μία ακόμα προαναγγελθείσα προσθήκη, αυτή του πρώην εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, του Σπύρου Καρανικόλα. Το πρώην στέλεχος του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε γνωστός από το τατουάζ «Κίνημα Αλλαγής» που διαφήμιζε στα κοινωνικά δίκτυα πως είχε κάνει (αργότερα είπε πως ήταν «χένα»), ενώ εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ μετά τον Ιούνιο του 2022 και δήλωνε φανατικός υποστηρικτής του Κυρ. Μητσοτάκη. Στις εκλογές του 2019 κατέβηκε υποψήφιος στην Α’ Αθηνών και δεν εξελέγη βουλευτής. Σημαντική λεπτομέρεια, το όνομα του Σπ. Καρανικόλα συναντάται στις λίστες των παρακολουθούμενων από το Predator του Μεγάρου Μαξίμου, «λεπτομέρεια» που δεν φαίνεται να ενόχλησε καθόλου τον πολιτευτή.

Η Πορφυλένια Κανελλοπούλου που τοποθετήθηκε στην 14η θέση εκπροσωπεί το «άνοιγμα στη νεολαία», την γαλάζια του κόμματος ωστόσο. Πρόκειται για την διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, της ΟΝΝΕΔ, ενώ κουβαλάει και προηγούμενες δάφνες από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, στο πλευρό του σημερινού γραμματέα του κόμματος, Παύλου Μαρινάκη.

Στην τελευταία και συμβολική θέση ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν ακόμα άνθρωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σγαρδέλης είναι ένα κομματικό στέλεχος από το 1974, με έντονη συμμετοχή σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τότε μέχρι και σήμερα, ενώ ο ίδιος κατά δήλωσή του μετά την ανακοίνωσή του επέλεξε ως σημαντικότερη στιγμή τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη του 1990-93.

«Άρωμα γυναίκας» έλεγαν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης όλες τις προηγούμενες ημέρες πως θα διαπνέει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα ανακοίνωνε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το περιεχόμενό του ήταν μάλλον απαραίτητο ένα τέτοιο άρωμα για να καλύψει την μυρωδιά της κομματικής καμαρίλας και της τοξικότητας με την οποία τελικά είναι διαποτισμένο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter