Νέα Δημοκρατία: «Εκλογικά μαγειρέματα» και παρασκηνιακές συγκρούσεις για το Ευρωψηφοδέλτιο

Νέα Δημοκρατία: «Εκλογικά μαγειρέματα» και παρασκηνιακές συγκρούσεις για το Ευρωψηφοδέλτιο

Διανύουμε τη δεύτερη ημέρα του νέου έτους και οι πολιτικές διεργασίες εντός της κυβέρνησης συνεχίζονται, καθώς το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα ορίσει νέους πολιτικούς συσχετισμούς, νέες ισορροπίες και θα δώσει τα πολιτικά της μηνύματα.

Φόβος και έντονη ονοματολογία για ευρωψηφοδέλτια

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να εμφανίζεται κυρίαρχη στο πολιτικό σύστημα, τα ποιοτικά στοιχεία ωστόσο -στις περισσότερες δημοσκοπήσεις- αποτυπώνουν ότι υπάρχουν οι κοινωνικές προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθούν πολιτικές μεταβολές, ενώ οι περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα, λόγω της ακρίβειας.

Παράλληλα, όσον αφορά τη γενική πολιτική κατάσταση, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, πυροδοτώντας συζητήσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως για το σχέδιο με το οποίο θα πάει η Νέα Δημοκρατία Στις ευρωεκλογές. Σημαντικό και ουσιαστικό ζήτημα αποτελεί και ποια άτομα θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο, που θα αποτυπώνει και την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Ανησυχία για το «φαινόμενο Μπακογιάννη» στο Δήμο Αθήνας 

Αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να δεχτεί κρίσιμη πολιτική φθορά και πολιτική αποδοκιμασία από τους πολίτες, λίγους μήνες μετά τον β΄ γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών αλλά και την σημαντική ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο της Αθήνας, όπου στο δεύτερο γύρο έχασε από τον Χάρη Δούκα.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε αρνηθεί τότε τον χαρακτηρισμό «αντάρτες» για τους υποψηφίους που νίκησαν όσους στήριζε το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό αντάρτες, τους ανθρώπους αυτούς, τους ξέρω και είναι πιο Νέα Δημοκρατία και από τους επισήμους. Το είδαμε στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές όπου υπήρχε εναλλακτική λύση, δηλαδή ανθρώπους που ανήκουν στην πιο παραδοσιακή Νέα Δημοκρατία. Παραδείγματος χάριν τους τέσσερις -εντός εισαγωγικών- αντάρτες ο κόσμος πήγε και ψήφισε και εξέλεξε αυτούς τους ανθρώπους», είχε πει.

Για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει δηλώσει, ότι «έχει μεγάλη σημασία ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι στο Ευρωψηφοδέλτιο. Εάν λοιπόν δεν εκπροσωπηθεί και η παραδοσιακή λαϊκή βάση της Ν.Δ. με υποψήφιους, γράψτε την ημέρα που σας το λέω, δεν θα είναι καλό το αποτέλεσμα».

Υπενθυμίζεται, ότι και ο βασικός εκφραστής της εσωτερικής αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς που έχει διαφοροποιηθεί σε στρατηγικές επιλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ελληνοτουρκικά, νομιμοποιήσεις μεταναστών, οριζόντια φορολόγηση, ομόφυλα ζευγάρια) είχε επισημάνει σε συνέντευξή του, ότι η Νέα Δημοκρατία «κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο «κέντρο» –τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα– κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της».

Οι «κλειδωμένοι», τα «ανοίγματα» του Μαξίμου και οι αντιδράσεις

Από τους νυν ευρωβουλευτές δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ενώ μένει να φανεί αν τελικά θα ανάψει το πράσινο φως και για τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές.

Ενδεικτική για την ασάφεια και την αβεβαιότητα που επικρατεί, είναι η δήλωση της νυν ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία επεσήμανε ότι θα δεχτεί οποιαδήποτε απόφαση του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ωστόσο ότι «μια τρίτη θητεία για εκείνους οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο έργο να παρουσιάσουν, και το οποίο θα αξιολογηθεί από τον κ. πρωθυπουργό, τη δικαιούνται. Και εγώ προσωπικά θέλω να συνεχίσω».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες πολύ πιθανό να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο είναι και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Σε ότι αφορά τον χώρο της δημοσιογραφίας, το όνομα του Γιώργου Αυτιά συζητείται για δεύτερη φορά, μετά το 2019, ενώ στα «πολιτικά πηγαδάκια» ακούγονται και τρία ονόματα που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για τον τρεις φορές Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, την Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία συνυπήρξε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί Αντώνη Σαμαρά, και τον Ανδρέα Λοβέρδο, επίσης πρώην υπουργό στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.

Από τον τομέα του αθλητισμού εμφανίζεται επίσης η Βούλα Πατουλίδου, Ολυμπιονίκης και νυν Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, έχει συζητηθεί η Νόνη Δούνια, πρώην βουλευτής Πειραιά, και ο Αλκιβιάδης Στεφανής, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας.

Η «δεξιά αντιπολίτευση» πιέζει το Μαξίμου

Η επιλογή των υποψηφίων για το «γαλάζιο» Ευρωψηφοδέλτιο αναδεικνύει για άλλη μία φορά τις μεγάλες αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πολλά στελέχη ασκούν έντονη κριτική για τις επιλογές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση που είχε κάνει πριν λίγους μήνες ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είχε τονίζει ότι «το σλόγκαν υπό μορφή χιούμορ και πλάκας που κυκλοφορεί μεταξύ των μικρομεσαίων στελεχών της ΝΔ… ότι όταν υποβάλλει κάποιος το βιογραφικό του για να κριθεί λένε “βάλε ότι είχες θητεύσει λίγο και στο ΠΑΣΟΚ μπας και έχεις τύχη”».

Πολυδύναμος εκσυγχρονισμός και «εκλογικά μαγειρέματα»

Η επιστολική ψήφος έχει εντείνει τη συζήτηση στο δημόσιο διάλογο, σε ότι αφορά την διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και σε ότι αφορά τα κίνητρα της κυβέρνησης.

Όπως αποδεικνύεται για άλλη μία φορά η κυβέρνηση προσαρμόζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στα μέτρα της, καθώς τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή, την στιγμή που η Βουλή είναι κλειστή, λόγω των εορτών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι η κατανομή των αδιάθετων υπολοίπων θα γίνεται από τα μεγάλα προς τα μικρά κόμματα, ενώ μέχρι σήμερα γινόταν το ανάποδο, από τα κάτω προς τα πάνω στην κατάταξη και έδινε έξτρα έδρα στα μικρά κόμματα.

Με λίγα λόγια η Νέα Δημοκρατία θέλει να πάρει έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Με αυτόν τον τρόπο ακόμη και να δεχτεί σημαντική πολιτική φθορά, θα πάρει παραπάνω έδρες. Για άλλη μία φορά αποτυπώνεται το μότο του πρωθυπουργού «η επικοινωνία είναι η ουσία».

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς μηχάνημα ακτινοβολίας το «Μεταξά»: «Θέλω να μην πονάω και μου το στερούν» καταγγέλλει καρκινοπαθής στο documentonews.gr

Αττική: «Έκρηξη» ιικού φορτίου και χρήσης κοκαΐνης στις γιορτές – Τι έδειξαν οι μετρήσεις στα λύματα (Video)

Καταγγελία Πολάκη για περίεργες προμήθειες στον Ερυθρό Σταυρό

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter