Υπουργείο Πολιτισμού: Νέες ποινικές διώξεις στο «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας – Ερωτήματα για Μενδώνη

Υπουργείο Πολιτισμού: Νέες ποινικές διώξεις στο «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας – Ερωτήματα για Μενδώνη

Νέες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν από τη Δικαιοσύνη σε μέλη πρώην διοικήσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για το γνωστό και ως «αμαρτωλό» Ταμείο το οποίο έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και τις ελεγκτικές αρχές αναφορικά με κακοδιοίκηση εκατομμυρίων ευρώ που είχε συμβεί κατά το παρελθόν. Οι νέες διώξεις έρχονται να προστεθούν σε αυτές που είχε ασκήσει πριν από μερικούς μήνες η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε 17 άτομα και φέρνουν την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προ των ευθυνών της, καθώς η ίδια θα πρέπει κανονικά να κινηθεί πειθαρχικά σε βάρος των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, διαφορετικά θα είναι σαν να δίνει συγχωροχάρτι με τη συμπεριφορά της.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Αντωναράκος άσκησε ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου σε συνολικά 29 μέλη πρώην διοικήσεων του «αμαρτωλού» Ταμείου. Οι νέες διώξεις με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου αφορούν αφενός παράνομη χορήγηση Επιδόματος Πολιτιστικής Επιμόρφωσης σε εργαζόμενους την περίοδο 2005-2008, αφετέρου ένα σύνολο κρατικών πόρων που κατά τις εισαγγελικές αρχές «διασπαθίστηκαν σε σκοπούς αλλότριους των καταστατικών σκοπών» του Ταμείου μεταξύ 2005-2016, προκαλώντας «ζημία βέβαιη» στη δημόσια περιουσία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, οι εισαγγελείς βασίστηκαν στη «λίαν εμπεριστατωμένη» -όπως τη χαρακτηρίζουν- έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για το Ταμείο τη 12ετία 2005-2016. Σύμφωνα με αυτή η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (τότε ΠΟΣ-ΥΠΠΟ) επιχορήγησε το Ταμείο με 15,8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2007 με πόρους που είχε λάβει προηγουμένως από το υπουργείο, ενώ το Ταμείο την περίοδο 2006-2008 χρηματοδοτήθηκε απευθείας από το υπουργείο με 24.768.521,62 ευρώ. Ωστόσο κάτι τέτοιο απαγορευόταν από τη νομοθεσία και οι εισαγγελείς έκριναν ότι «πρόκειται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος που δόθηκε από το υπουργείο μέσω της Ομοσπονδίας και του Ταμείου», ενώ επιπλέον χαρακτηρίζουν μη νόμιμες και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις χρηματοδότησης.

Ποινικές διώξεις σε 17 άτομα πριν ένα χρόνο

Πριν από ένα χρόνο η Ελένη Τουλουπάκη είχε ασκήσει ποινικές διώξεις σε 17 άτομα που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014 για πέντε κακουργήματα. Οι ποινικές διώξεις αφορούσαν στα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης και ασκήθηκαν αφού πρώτα οι εμπλεκόμενοι είχαν δώσει ανωμοτί εξηγήσεις καθώς είχαν κληθεί ως ύποπτοι για τη διάπραξη τους.

Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί έπειτα από έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς σχετικά με πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα δήθεν δικαιούχων που όμως δεν είχαν υποβάλλει ποτέ τις σχετικές αιτήσεις. Τα χρήματα σύμφωνα με την κατηγορία ενθυλάκωναν τα διωκόμενα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014 καθώς οι δήθεν δικαιούχοι βεβαίωσαν ότι ουδέποτε έλαβαν τα χρήματα που είχαν εκταμιευθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter