Νέες ταινίες: Η ευχάριστη έκπληξη από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Μάικλ Κίτον

Νέες ταινίες: Η ευχάριστη έκπληξη από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Μάικλ Κίτον

Το «Χρέος του εκτελεστή» είναι το δεύτερο μόλις φιλμ που σκηνοθετεί στην πολύχρονη καριέρα του ο ηθοποιός Μάικλ Κίτον, αναδεικνύοντας αρκετές και αξιοπρόσεχτες αφηγηματικές αρετές.

Το χρέος του εκτελεστή (Knox Goes Away) (***)

Αστυνομική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2023 (116)

Σκηνοθεσία: Μάικλ Κίτον Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Κίτον, Τζέιμς Μάρσντεν, Σούζι Νακαμούρα, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Αλ Πατσίνο

Ο πληρωμένος εκτελεστής Τζον Νοξ πάσχει από μια σπάνια και επιθετική μορφή άνοιας που τον οδηγεί σε μια σειρά από ολέθρια λάθη. Για τις τελευταίες βδομάδες που του μένουν, αποσύρεται από την ενεργό δράση και ξεκινά να τακτοποιεί εκκρεμότητες και παλιούς λογαριασμούς. Κάποια στιγμή θα επανασυνδεθεί αναπάντεχα με το γιο του, τον οποίο έχει πολλά χρόνια να δει.

Ο Μάικλ Κίτον στη δεύτερη μόλις σκηνοθετική δουλειά του – το 2008 είχε κάνει ντεμπούτο με το «The Merry Gentleman»- καταφέρνει να είναι αποτελεσματικός τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα, περιγράφοντας τη μελαγχολική ιστορία ενός «εκτελεστή» που βλέπει το τέλος του να πλησιάζει με ταχύ ρυθμό. Με βλέμμα οικείο και δεξιοτεχνία που θα ζήλευαν πολλοί σκηνοθέτες, το φιλμ είναι πραγματική έκπληξη. Σαν μια τελετουργία θανάτου, με πυκνή μελαγχολία να σκεπάζει κάθε μελετημένη κίνηση του ήρωα, το στόρι αποτυπώνει την προσπάθεια ενός μυστηριώδη ανθρώπου (τα δύο διδακτορικά στην παλιά ζωή του δεν ταιριάζουν στο προφίλ ενός δολοφόνου) που έχει μάθει να είναι πάντα ολιγαρκής και συνετός, να κλείσει αθόρυβα το τελευταίο κεφάλαιο της διαδρομής του.

Με συνεχή κλεισίματα του ματιού στη μυθολογία του νουάρ και αναπαράγοντας ευρηματικά τα γνώριμα μοτίβα του είδους της αστυνομικής περιπέτειας (το δίδυμο των ντετέκτιβ που βρίσκονται στο διάβα του ήρωα, η φιλία με τον παλιό συνεργάτη του τον οποίο υποδύεται με άνεση και σπαρταριστό αυτοσαρκασμό ο Αλ Πατσίνο, η επεισοδιακή σχέση πατέρα-γιου κλπ) ο Κίτον πετυχαίνει διάνα στους περισσότερους στόχους που βάζει. Παρά την αργή, χαμηλότονη και με ελάχιστη δράση αφήγηση, το «Χρέος του εκτελεστή» αποτελεί μια απολαυστική σπουδή χαρακτήρων αλλά και ένα περίτεχνο παζλ που σχηματίζεται από ψηφίδες που κρύβουν καλά την ταυτότητα και κυρίως τον τελικό προορισμό τους.

Άσπιλη (Immaculate) (**)

Τρόμου ιταλοαμερικανικής συμπαραγωγής 2024 (89)

Σκηνοθεσία: Μάικλ Μόχαν Πρωταγωνιστούν: Σίντνεϊ Σουίνι, Σιμόνα Ταμπάσκο, Αλβαρο Μόρτε

Η νεαρή καλόγρια Σεσίλια που είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένη στη θρησκευτική πίστη της, οδηγείται σε ένα ειδυλλιακό μοναστήρι της ιταλικής υπαίθρου. Εκεί γίνεται στόχος μιας τρομακτικής απειλής.

Η Σίντνεϊ Σουίνι σε ένα ρόλο απαιτητικό και άκρως εξαντλητικό (αν δείτε το φιλμ θα καταλάβετε το εννοούμε) τα βγάζει και πάλι πέρα αποδεικνύοντας έμπρακτα πως πίσω από το όμορφο παρουσιαστικό τελικά υπάρχει και μια προικισμένη με ταλέντο ηθοποιός. Η ταινία του Μάικλ Μόχαν, με τον οποίο η Σουίνι συνεργάστηκε για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό «Everything sucks», είναι ένα σκληρό και βίαιο σπλάτερ με σκηνές σοκ που κόβουν την ανάσα, αλλά κι ένα διασκεδαστικό θρίλερ που ισορροπεί άψογα μεταξύ της camp αισθητικής και του φόρου τιμής σε κλασικά φιλμ τρόμου όπως η «Προφητεία» και το «Μωρό της Ρόζμαρι».

Kung Fu Panda 4 (**)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2024 (94)

Σκηνοθεσία: Μάικ Μίτσελ, Στέφανι Στάιν Ακούγονται: Τζακ Μπλακ, Ακουαφίνα, Βαϊόλα Ντέιβις, Ντάστιν Χόφμαν, Τζέιμς Χονγκ, Μπράιαν Κράνστον

O Δράκος Πολεμιστής (πιο γνωστός και ως Πο) καλείται από το δάσκαλο του να ορίσει διάδοχο. Εκείνος όμως διστάζει και οδηγείται σε μια τελευταία δοκιμασία, επιχειρώντας να σταματήσει τη μάγισσα Χαμαιλέων που στόχο έχει την απόκτηση του Ραβδιού της Σοφίας.

Εννιά χρόνια μετά από το τρίτο φιλμ που ολοκλήρωνε διασκεδαστικά την διαδρομή του προικισμένου με ικανότητες κουνγκ φου πάντα, η τέταρτη περιπέτεια δεν έχει φρέσκιες ιδέες ή σημάδια ανανέωσης (η μάχη καλού- κακού στο φόντο) και όλο το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο χαρακτήρα της αλεπουδίτσας Ζεν που συντροφεύει τον ήρωα στο ταξίδι της ενηλικίωσης του. Χιούμορ και κάποιοι σπιρτόζικοι διάλογοι που πιστώνονται κυρίως στο νέο χαρακτήρα και ορισμένες απολαυστικές σκηνές δράσης όπως αυτές στο ετοιμόρροπο πανδοχείο του αδίστακτου γουρουνιού.

Οι άποικοι (The Settlers) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (97)

Σκηνοθεσία: Φελίπε Γκάλβες Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Στάνλεϊ, Καμίλο Αρανσιμπία, Μπενιαμίν Γουέστφολκ, Αλφρέντο Κάστρο

Στη Χιλή των τελών του 19ου αιώνα, τρεις ευρωπαίοι ιππείς προσλαμβάνονται από πλούσιο ισπανό γαιοκτήμονα για να οριοθετήσουν τα εδάφη της απέραντης γης του. Η αποστολή τους σύντομα μετατρέπεται σ’ ένα αιματοκύλισμα με θύματα τους ιθαγενείς της περιοχής.
Το φιλμ που απέσπασε το βραβείο της Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ των Καννών είναι ένα ωμό γουέστερν που λαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός σκληρού καταγγελτικού δράματος για την θηριωδία της ισπανικής αποικιοκρατίας στην λατινική Αμερική, από το οποίο πάντως δεν λείπει ούτε η διεξοδική ιστορική έρευνα (το παρελθόν Χιλής –Αργεντινής, η γενοκτονία των ιθαγενών, ο ρόλος των ευρωπαίων μισθοφόρων κ.α.) ούτε κάποιες αξεπέραστες εικαστικές πινελιές.

Το νέο αγόρι (The new boy)(**1/2)

Δραματική αυστραλιανής παραγωγής 2023 (116)

Σκηνοθεσία: Γουόργουικ Θόρντον Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπλάνσετ, Άσουαν Ριντ, Ντέμπορα Μέιλμαν

Σε μοναστήρι- οικοτροφείο αρρένων της Αυστραλίας του 1940 που διευθύνει η ηγουμένη Αϊλίν, παραδίδεται ένας ατίθασος 10χρονος Αβορίγινας, του οποίου οι ξεχωριστές δυνάμεις βάζουν σε δοκιμασία την θρησκευτική πίστη της ηρωίδας.

Η Κέιτ Μπλάνσετ σε διπλό ρόλο (είναι και παραγωγός του φιλμ) υποδύεται την καλοπροαίρετη καλόγρια που αναλαμβάνει τον προσηλυτισμό του αγοριού, στη νέα δημιουργία του αυστραλού σκηνοθέτη Γουόργουικ Θόρντον, που έρχεται πέντε χρόνια μετά από το ανάλογης θεματικής «Γλυκιά πατρίδα». Οι μεταφυσικές νύξεις κουμπώνουν επιδέξια με την ξεχωριστή τούτη ιστορία ενηλικίωσης, αν και η λυρική παραβολή για την αποκαλυπτική συνάντηση δύο κόσμων (που παρότι δεν φαίνεται να έχουν τίποτα κοινό, τελικά συγκλίνουν) οδηγείται σε μια καταπραϋντική και μάλλον εύκολη, συμβιβαστική λύση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter