Νέες ταινίες: Το βραβευμένο στις Κάννες φιλμ του Τραν Αν Χουνγκ «Στη φωτιά» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες

Νέες ταινίες: Το βραβευμένο στις Κάννες φιλμ του Τραν Αν Χουνγκ «Στη φωτιά» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες

Χάρη στο γαστριμαργικό φιλμ «Στη Φωτιά» ο γαλλοβιετναμέζος Τραν Αν Χουνγκ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό φεστιβάλ των Κανών.

Στη Φωτιά (La Passion de Dodin Bouffant) (***1/2)

Δράμα εποχής γαλλικής παραγωγής 2023 (134)
Σκηνοθεσία: Τραν Αν Χουνγκ Πρωταγωνιστούν: Μπενουά Μαζιμέλ, Ζιλιέτ Μπινός, Εμανουέλ Σαλινζέρ, Ζαν Μαρκ Ρουλό

Στην γαλλική επαρχία του1885 ένας γαιοκτήμονας γευσιγνώστης προσλαμβάνει μια χαρισματική μαγείρισσα για να τον βοηθά στη δημιουργία των ξεχωριστών συνταγών του.

Τα απαράμιλλα πιάτα που δημιουργούν για τον φιλικό κύκλο τους οι Μπενουά Μαζιμέλ και Ζιλιέτ Μπινός στη βραβευμένη ταινία του γαλλοβιετναμέζου Τραν Αν Χουνγκ ανοίξουν κυριολεκτικά την όρεξη στο θεατή. Ο σκηνοθέτης που μας είχε χαρίσει το 1993 το «Άρωμα της Πράσινης Παπάγιας» θεωρεί την υψηλή μαγειρική ως ένα ξεχωριστό και ανώτερο είδος τέχνης. Στην ιστορία που σχεδιάζει, η λεπτομέρεια στην παρασκευή των σπάνιων εδεσμάτων του, αγγίζει τα όρια μιας εμμονικής διαδικασίας από την οποία όμως δεν λείπει η έμπνευση. Βλέποντας τον γευσιγνώστη ήρωα να παλεύει με τα ίδια του τα χέρια (που πολλές φορές είναι ποτισμένα από το κόκκινο του αίματος) για να προσδώσει σχεδόν επικές διαστάσεις στα πιάτα του, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της αλληγορίας που επιδιώκει να προσφέρει ο Χουνγκ. Η κουζίνα ως μέρος συντροφικότητας αλλά και τόπος λατρείας μιας θρησκείας για λίγους (δείτε πως σχολιάζει ο ήρωας την αλαζονική συμπεριφορά του πλούσιου πρίγκιπα που καμαρώνει για τις συνταγές του σεφ του) είναι το ιδανικό σχήμα για να μιλήσει ο σκηνοθέτης με τα απίστευτου κάλλους ιμπρεσιονιστικά πλάνα του για την ομορφιά αλλά και την ουσία της ζωής. Η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης και ο σεβασμός προς τις αλλαγές των εποχών – θαυμάσια η παραβολή με το πέρασμα του χρόνου που ταυτίζεται με την απόλαυση, τον έρωτα αλλά και τη δημιουργία στη ζωή – σηματοδοτεί και μερικές ακόμη αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη θέση της γυναίκας. Η χειραφετημένη μαγείρισσα που θα κερδίσει με την αξία της τον σεβασμό και την αναγνώριση στο ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο των γάλλων μπουρζουάδων της μπελ επόκ, είναι το σύμβολο μιας ακόμη καίριας αλλαγής. Εκτός του ταξικού χαρακτήρα του σεναρίου (ο διαχωρισμός σε αφεντάδες και υπηρέτης είναι διάχυτος σε όλο το φιλμ), η πολιτική ματιά του Χουνγκ στρέφεται κυρίως στο τέλος της πατριαρχίας που φτάνει και σηματοδοτεί την ανατολή μιας νέας εποχής όπου η Γυναίκα είναι πλέον όχι μόνο πρωταγωνίστρια αλλά και πηγή της ίδιας της ζωής.

Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας (Smoke Sauna Sisterhood) (***)

Ντοκιμαντέρ διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (90)
Παραγωγή: Μαριάν Οστράτ Σκηνοθεσία- σενάριο: Ανα Χιντς Φωτογραφία: Αντς Τάμικ

Μια ομάδα γυναικών μοιράζεται τα μυστικά της σε μια απομονωμένη σάουνα που βρίσκεται κρυμμένη σε κάποιο δάσος της Εσθονίας.
Ο εικαστικός χαρακτήρας μιας αξεπέραστης οπτικά ταινίας συναντά τον καινοτόμο προβληματισμό της ντοκιμαντερίστας Άνα Χιντς που διαχέεται στα στενά πλαίσια της καπνιστής σάουνας. Εκεί μερικές γυναικών διαφορετικών ηλικιών και προσωπικοτήτων εκμυστηρεύονται προσωπικές ιστορίες. Ιστορίες που δεν απαρνιούνται το χαρακτήρα της εξομολόγησης και ενισχύουν την λυρική πλευρά της ταινίας μέσω κάποιων ιδιαίτερων τοπικών εθίμων και δοξασιών. Από την avant- garde δημιουργία της εσθονής Χιντς δεν λείπει και το πολιτικό στοιχείο που συνδέεται με την γυναικεία ενδυνάμωση σε μια ασφυκτική πατριαρχική κοινωνία.

The Royal Hotel (***)

Περιπετειώδες θρίλερ αυστραλιανής παραγωγής 2023 (95)
Σκηνοθεσία: Σκηνοθεσία: Κίτι Γκριν Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Γκάρνερ, Τζέσικα Χένγουικ, Χιούγκο Γουίβινγκ, Τόμπι Γουάλας

Δύο αμερικανίδες τουρίστριες που κάνουν διακοπές στην Αυστραλία αποφασίζουν να εργαστούν σε μια παρακμιακή παμπ της ενδοχώρας, προκειμένου να μαζέψουν χρήματα και να παρατείνουν τη διαμονή της στη «χώρα των κανγκουρό».

Η αμείωτη ένταση και η πανταχού παρούσα αίσθηση απειλής, προσφέρουν μια αδιόρατη γοητεία στο φιλμ (δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό που παρακολουθούμε είναι θρίλερ ή δράμα) από την ταλαντούχα Κίτι Γκριν του «The Assistant». Το σενάριο παίζει συνεχώς με το φαίνεσθαι και το είναι μιας ιστορίας που φλερτάρει με τη βία αλλά κι έναν απροκάλυπτο σεξισμό, ο οποίος δοκιμάζει τις αντοχές όχι μόνο των ηρωίδων- σπουδαία ερμηνεία από την Τζούλια Γκάρνερ του τηλεοπτικού «Όζαρκ»- αλλά και του θεατή.

O Μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι (Le Petit Nicolas: Qu’est-ce qu’on attend pour être heureux ?) (**1/2)

Animation γαλλικής παραγωγής 2022 (93)
Παραγωγή: Κριστέλ Χένον, Αντριάν Πολιτόφσκι, Ατόν Σουμάχ Σκηνοθεσία: Αμαντίν Φρεντόν, Μπενζαμάν Μασούμπρ Σενάριο: Αν Γκοσινί, Μισέλ Φεσιέρ, Μπενζαμάν Μασούμπρ

Ο μικρός Νικόλας δεν σταματά να απολαμβάνει τις σκανδαλιές και τα παιχνίδια με τους φίλους του στα δρομάκια του Παρισιού.

Όμορφο και απλό φιλμ φτιαγμένο με την παραδοσιακή τεχνική του σκίτσου των δύο διαστάσεων όπως ακριβώς εμπνεύστηκε και έδωσε μορφή στον ήρωα του ο εικονογράφος Ζαν Ζακ Σεμπέ. Οι ιστορίες βέβαια του Νικόλα οφείλονται κυρίως στον συγγραφικό οίστρο του Γκοσινί ο οποίος επιχείρησε μέσα από την παιδική αθωότητα του ήρωα του να αμβλύνει τις σκληρές αναμνήσεις της δικής του παιδικής ηλικίας. Το φιλμ δεν αφορά τόσο τις περιπέτειες του κατεργάρη πιτσιρικά όσο στην ειλικρινή φιλία μεταξύ Σεμπέ και Γκοσινί, με το φινάλε να προκαλεί βαθιά συγκίνηση.

The Marvels (**)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (109)
Σκηνοθεσία: Νία Ντα Κόστα Πρωταγωνιστούν: Μπρι Λάρσον, Τεγιόνα Πάρις, Ιμάν Βελάνι, Σάμιουελ Τζάκσον

Η Κάρολ Ντένβερς, γνωστή σε όλους ως Captain Marvel, έχει πετύχει να ολοκληρώσει την εκδίκηση της απέναντι στους τυραννικούς Κρι αλλά δεν πρόβλεψε ότι οι πράξεις της θα προκαλέσουν ολέθριες συνέπειες πάνω στον Χωροχρόνο.

Παρότι το σενάριο δεν πρωτοτυπεί (άλλη μια υπερηρωική περιπέτεια με φόντο τα παράλληλα σύμπαντα) η κεντρική ιδέα της συνύπαρξης και συνεργασίας της αρχετυπικής Κάπτεν Μάρβελ με δύο νέες σούπερ ηρωίδες, προσφέρουν τα εχέγγυα για να ξεδιπλωθεί μια διασκεδαστική περιπέτεια που δεν παίρνει, ευτυχώς, στα σοβαρά τον εαυτό της. Κάποιες σκόρπιες ιδέες (ο πλανήτης με τους κατοίκους που μιλούν τραγουδιστά, το σκετς με τις αμέτρητες γάτες κ.α.) βγάζουν γέλιο αλλά στο κομμάτι της δράσης δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter