Nέο δόγμα Μπάιντεν για αντι-ιρανική Μέση Ανατολή

Nέο δόγμα Μπάιντεν για αντι-ιρανική Μέση Ανατολή

Οι Αμερικανοί επιστρέφουν και κλιμακώνουν την εμπλοκή τους με στόχο μια ελεγχόμενη από αυτούς περιοχή

Ολο και πιο κοντά στην κρίσιμη ώρα που ΗΠΑ και Ιράν θα κληθούν να λύσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους έρχονται η Μέση Ανατολή και ο πλανήτης μετά την αμερικανική απόφαση για πολυήμερα πλήγματα εναντίον οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν και ιρανικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων σε Ιράκ και Συρία. Η πρόσφατη επίθεση στην αμερικανική βάση Tower 22 στην Ιορδανία από την ιρακινή σιιτική οργάνωση Κατάιμπ Χεζμπολάχ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, προκάλεσε οργή στην Ουάσινγκτον, με τις πιο συντηρητικές τάσεις των Ρεπουμπλικάνων να ζητούν αποφασιστική δράση ακόμη και εναντίον του ίδιου του Ιράν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των Αμερικανών

Η επίθεση αυτή, η οποία είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες που έχουν σημειωθεί εναντίον αμερικανικών στόχων σε όλη τη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις ΗΠΑ. Οπως καταδεικνύεται, υπάρχει προετοιμασία για την υλοποίηση μιας στροφής 180 μοιρών στη μέχρι τώρα αμερικανική πολιτική τής μη εμπλοκής στην περιοχή.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν –όπως εξάλλου άφησε να εννοηθεί κι ο ίδιος ο πρόεδρος σε σχετικές δηλώσεις του– ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική του περιορισμού της παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, που είχε υιοθετήσει η Ουάσινγκτον μετά τις ήττες σε Ιράκ και Αφγανιστάν αλλά και μετά το πέρασμα του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία της χώρας, ενισχύουν και άλλοι παράγοντες.

Στο στόχαστρο όλες οι φιλοϊρανικές οργανώσεις

Η πρώτη πράξη που καταδεικνύει τα παραπάνω δεν είναι άλλη από την απόφαση για σύσταση διεθνούς συνασπισμού απέναντι στους Χούθι της Υεμένης. Η απόφαση που ελήφθη στα τέλη του Δεκέμβρη εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να κρατά ενεργά δεσμευμένες αμερικανικές δυνάμεις στην Ερυθρά θάλασσα καθώς πλήττουν θέσεις των Χούθι, της οργάνωσης των ανταρτών της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, η οποία χτυπά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά για να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: Αμερικανικές επιθέσεις σε φιλοϊρανικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ

Πατώντας πάνω σε αυτή την πρώτη ουσιαστικά επέμβαση στη Μέση Ανατολή εδώ και αρκετά χρόνια, η αμερικανική ηγεσία –αν και υποστηρίζει ότι δεν θέλει νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή– αποφάσισε να χτυπήσει ιρανικούς στόχους σε Συρία και Ιράκ.

Το γεγονός ότι μετά την επίθεση στην Ιορδανία η οργάνωση που χτύπησε την αμερικανική βάση με drones ανακοίνωσε ότι σταματά να πλήττει αμερικανικούς στόχους έρχεται να καταδείξει ότι οι οργανώσεις-αντιπρόσωποι του Ιράν ανά τη Μέση Ανατολή δρουν μεν ξεχωριστά η μια από την άλλη, αλλά όλες μαζί εξυπηρετούν την πολύπλευρη ιρανική πολιτική. Κι αυτό γιατί λίγο μετά την ανακοίνωση της Κατάιμπ Χεζμπολάχ, ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του: «Ακούμε απειλές από Αμερικανούς αξιωματούχους για επιθέσεις εναντίον του Ιράν. Δεν θα αφήσουμε καμία απειλή αναπάντητη. Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν τον φοβόμαστε κιόλας. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν όλοι». Η ιρανική ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση αμερικανικού πλήγματος εντός του Ιράν θα υπάρξει απάντηση.

Η Τεχεράνη παίρνει τα (αυταρχικά) μέτρα της

Εν αναμονή πάντως κινήσεων κλιμάκωσης από πλευράς των ΗΠΑ, η ιρανική πλευρά εμφανίζεται κι αυτή να κάνει κινήσεις για να περιορίσει τον πιθανό κοινωνικό αντίκτυπο αλλά και για να διαμορφώσει τις συνθήκες που θα της επιτρέψουν ενεργότερη συμμετοχή στη γενική σύγκρουση για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται η απόφαση αποκλεισμού του μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην προέδρου Χασάν Ρουχανί (φωτογραφία) και άλλων μετριοπαθών υποψηφίων από τις εκλογές του Μαρτίου για το συμβούλιο των ειδικών νομικών που εκλέγει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, τον διάδοχο δηλαδή του 85άχρονου αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και η γενικότερη ενίσχυση της συνεργασίας των πιο συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας ενόψει των εκλογών – οι οποίες θα είναι και κοινοβουλευτικές. Βέβαια η προετοιμασία της ιρανικής ηγεσίας να διαχειριστεί αυταρχικά οποιαδήποτε εσωτερική και εξωτερική κρίση αλλά και η στάση της απέναντι στο ενδεχόμενο… επιστροφής των ΗΠΑ στην περιοχή καταδεικνύουν ότι το Ιράν περνάει φάση εσωστρέφειας. Αυτό δίνει στην Ουάσινγκτον μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην περιοχή κι έτσι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ και διάφοροι αναλυτές υπογραμμίζουν πως επιτέλους οι ΗΠΑ έχουν συνεκτική στρατηγική συνολικά για τη Μέση Ανατολή ύστερα από χρόνια. Σε αυτήν εντάσσονται η κίνηση για άμεση αναγνώριση ενός «αποστρατιωτικοποιημένου» παλαιστινιακού κράτους – αποκαλύφθηκε ότι γίνονται ετοιμασίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κάτι τέτοιο– αλλά και η παράλληλη προσφορά στο Ισραήλ μιας πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Η επιχείρηση Ράφα σήμανε συναγερμό στην Αίγυπτο

Μήνυμα Ιράν προς ΗΠΑ: «Όποιος θέλει να μας εκφοβίσει, θα λάβει ισχυρή απάντηση»

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων σε Συρία και Ιράκ

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter