Νέο «γαλάζιο» φιάσκο στην Επιτροπή Θεσμών: Ο διοικητής ΕΥΠ επί Σαμαρά παραδέχτηκε την επισύνδεση Πιτσιόρλα – Σαγιά πριν το 2015

Νέο «γαλάζιο» φιάσκο στην Επιτροπή Θεσμών: Ο διοικητής ΕΥΠ επί Σαμαρά παραδέχτηκε την επισύνδεση Πιτσιόρλα – Σαγιά πριν το 2015

Ο διοικητής της ΕΥΠ επί της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, Θεόδωρος Δραβίλλας, δεν αρνήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ότι η επισύνδεση των μετέπειτα αξιωματούχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Πιτσιώρλα και Σπύρου Σαγιά, ξεκίνησε επί των ημερών του και σκοπό είχε τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορούσε την Οξυά, στην οποία φαίνεται πως εμπλέκονταν οι επενδυτές από το Κατάρ που μετέπειτα προσπάθησαν να εξασφαλίσουν το «φιλέτο» στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Η παραδοχή του κ. Δραβίλλα προσθέτει ένα ακόμα πλήγμα στην πλειοψηφία, καθώς νωρίτερα ο Κώστας Τζαβάρας «σμπαράλιασε» τον πολιτικό σχεδιασμό της πλειοψηφίας, η οποία στόχευε στην παράλληλη ακρόαση και των εννέα προσώπων που έχουν κληθεί στην Επιτροπή. Ως εκ τούτου, γυρνά μπούμερανγκ στη συμπολίτευση η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της δήθεν «παρακολούθησης των Πιτσιόρλα – Σαγιά από τον Αλέξη Τσίπρα».

Παράλληλα, ο κ. Δραβίλλας προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα επισήμανση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως οιονεί «καρφί» για τις πρακτικές που ακολούθησε η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, Βασιλική Βλάχου. Ο πρώην διοικητής υποστήριξε πως την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στην ΕΥΠ οι διατάξεις για την άρση απορρήτου περιείχαν τα ονόματα των προσώπων που θα τίθεντο σε κλοιό παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες. Άρα, με ενδιαφέρον αναμένεται η ακρόαση της κ. Βλάχου, η οποία δεν θα μπορέσει να αποφύγει την απάντηση για το αν γνώριζε ή όχι ότι η διάταξη που υπέγραψε για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αφορούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η ακρόαση Ρουμπάτη

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε πως η παρακολούθηση των Σαγιά – Πιτσιόρλα συνεχίστηκε επί της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα εξαιτίας της προσπάθειας των ίδιων επενδυτών να εξαγοράσουν το «φιλέτο» στη Ζάκυνθο. Με τον τρόπο αυτόν επιβεβαιώθηκαν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα περί συνέχισης της επισύνδεσης των δύο αξιωματούχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην υπάρχει καμία απολύτως υπόνοια περί συγκάλυψης.

«Καμία παρακολούθηση πολιτικού επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Γ. Ρουμπάτης διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής πως καμία παρακολούθηση πολιτικού προσώπου δεν έλαβε χώρα επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να είπε πως η παρακολούθηση βουλευτών, ευρωβουλευτών και υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους. Πρόσθεσε δε πως μια επισύνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα, όμως, δεν νοείται «νόμιμη επισύνδεση» όταν αυτή αφορά εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Επιπρόσθετα, αρνήθηκε την εμπλοκή της ΕΥΠ στην υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφώνων του Περισσού, αποδίδοντας ευθύνες στον πάροχο τηλεφωνίας.

Να σημειωθεί ότι Γ. Ρουμπάτης υποστήριξε πως καμία επίκληση απορρήτου δεν μπορεί να γίνει ενώπιον της συγκεκριμένης Επιτροπής της Βουλής.

Πρωθυπουργική ασπίδα ο Κοντολέων

Άλλες πηγές σημειώνουν πως ο Π. Κοντολέων ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, συμπληρώνοντας πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Γ. Ρουμπάτης παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ «άκουγε» τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Σπύρο Σαγιά, πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δικηγόρο την περίοδο των παρακολουθήσεων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επισύνδεση δεν έγινε απευθείας στα τηλέφωνά τους αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις συγκεκριμένες πηγές, φέρεται να είπε ότι επισύνδεση που γίνεται μετά από εισήγηση της ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τον διάδοχό του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Διαβάστε επίσης: «Γαλάζιο» ρήγμα στην Επιτροπή Θεσμών: Τίναξε στον αέρα τον σχεδιασμό της ΝΔ ο Τζαβάρας – «Έσπασε» στα δύο η συνεδρίαση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter