Ανακαλύφθηκαν πατημασιές προγόνων ηλικίας 3,7 εκατ. ετών!

Ανακαλύφθηκαν πατημασιές προγόνων ηλικίας 3,7 εκατ. ετών!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στην Τανζανία της Αφρικής απολιθώματα από πατημασιές που έκαναν πρόγονοι του ανθρώπου πριν από 3,66 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη έγινε κοντά στην τοποθεσία Λαετόλι, σε απόσταση μόνο 150 μέτρων από εκεί όπου είχαν βρεθεί παρόμοιες απολιθωμένες πατημασιές το 1976. Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτυπώματα πιθανότατα δημιουργήθηκαν από μέλη του δίποδου είδους «Αυστραλοπίθηκος αφαρένσις», στο οποίο ανήκε και η διάσημη «Λούσι».

«Τώρα που έχουμε βρει ένα νέο σύνολο πατημασιές ανοίγει ένα εντελώς διαφορετικό παράθυρο και θα μπορούσε να υπάρχει μια σειρά από νέες δυνατότητες για να μελετήσει τι είναι μια φωτογραφία στο χρόνο της καθημερινής ζωής αυτού του είδους», δήλωσε ο Jacopo Moggi-Cecchi του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Iταλοί και Tανζανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιόρτζιο Μάντζι του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό eLife, σύμφωνα με το BBC και το Nature. Η νέα ανακάλυψη έγινε τυχαία, στη διάρκεια ανασκαφών για την κατασκευή μουσείου.

Οι πατημασιές του αρσενικού -που πήρε το παρατσούκλι «Τσούι»- είναι μεγαλύτερες από όποια άλλη έχει βρεθεί και παραπέμπουν σε άτομο βάρους 48 κιλών και ύψους περίπου 1,65 μέτρων, τον ψηλότερο Αυστραλοπίθηκο μέχρι σήμερα.

Οι νέες πατημασιές πιθανολογείται ότι προέρχονται από ένα αρσενικό διέσχιζε επί τουλάχιστον 30 μέτρα παρέα με τέσσερα πιο μικρόσωμα άτομα (ίσως τρία θηλυκά κι ένα παιδί) πάνω σε βρεγμένη ηφαιστειακή στάχτη, η οποία στη συνέχεια στερεοποιήθηκε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter