Νέο κυβερνητικό βατερλό με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστικούς

Νέο κυβερνητικό βατερλό με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστικούς

Χωρίς τέλος συνεχίζονται οι κυβερνητικές αστοχίες και τα τεράστια προβλήματα επικοινωνίας, καθώς μόλις μία ημέρα αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαξίωνε σε γραμμή Άδωνη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών υποστηρίζοντας πως αφορούν… μόνο δύο ανθρώπους, επιστρατεύτηκε ο Κωστής Χατζηδάκης για να αναγνωρίσει πως η απόφαση αφορά όλο τον κλάδο, αλλά και για να εργαλειοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό προς όφελος της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη, πρώτος ο Άδωνης Γεωργιάδης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη να απαξιώνει τις δικαστικές αποφάσεις και να διασαλεύει για μία ακόμα φορά την διάκριση των εξουσιών, δηλώνοντας για την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών πως «εγώ προσωπικά δεν δίνω αναδρομικά σε κανέναν». Λίγη ώρα αργότερα, ο Παύλος Μαρινάκης ομολόγησε πως αυτή η γραμμή απαξίωσης έρχεται κατευθείαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πασχίζοντας να κλείσει το θέμα άρον-άρον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «είναι μια απόφαση της Δικαιοσύνης. Αφορά, από όσο γνωρίζω, δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς», μία αναφορά μάλιστα που έπειτα, στην απομαγνητοφώνηση της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών μετατράπηκε σε… «τρεις προσφεύγοντες», σε μία γκεμπελική προσπάθεια να διορθωθεί το αριθμητικό λάθος του εκπροσώπου. Καθησύχαζε δε πως «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επέκτασης ή ευρύτερης δημοσιονομικής ανησυχίας».

Ανακοίνωση Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η πρωτοφανής αυτή επίθεση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη προκάλεσε την αντίδραση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που την Παρασκευή προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία άδειασε εξευτελιστικά το κυβερνητικό αφήγημα.

«Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων» αναφέρει ευθαρσώς η ανακοίνωση που συνοδεύει τις αποφάσεις των τριών υποθέσεων, αποκαλύπτοντας την ελαφρότητα και την αυθαιρεσία με την οποία η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις σχετικές αποφάσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως βάσει των αποφάσεων, οι συντάξεις των δικαστικών τους οποίους αφορούν θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου από τους αρμόδιους φορείς, και πως «τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Υπό την πίεση των γεγονότων, το απόγευμα της Παρασκευής αναγκάστηκε να πάρει θέση ασθμαίνως ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με μία δήλωση-μνημείο κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού.

Υπό τον τίτλο «Η κυβέρνηση θα προστατεύσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα», ο Κ. Χατζηδάκης δηλώνει αναφορικά με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου «η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη» και πως «σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες», πριν επιτεθεί επί της ουσίας στη Δικαιοσύνη και στους συνταξιούχους δικαστικούς.

«Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι» καταλήγει ο Κ. Χατζηδάκης, δίχως να ενημερώνει τι ακριβώς νομοθετική πρωτοβουλία θα φέρει.

Διαβάστε σχετικά: Συντάξεις: 4000 δικαστικοί μπορούν να κερδίσουν με τη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Λαθροχειρία Μαρινάκη: Αλλα είπε στους δημοσιογράφους και άλλα δημοσίευσε μετά

Μαξίμου σε μνημονιακή γραμμή Άδωνη για τα αναδρομικά των δικαστών

Απόφαση – σταθμός από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Προς επιστροφή των συντάξεων των δικαστών στα επίπεδα προ του 2012

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter