Νέο χαράτσι 0,50€ ανά μήνα θα παίρνουν οι τράπεζες από κάθε καταθετικό λογαριασμό

Νέο χαράτσι 0,50€ ανά μήνα θα παίρνουν οι τράπεζες από κάθε καταθετικό λογαριασμό
AP Photo/Gene J. Puskar, File

Χαράτσι 0,50€ θα παίρνουν κάθε μήνα με το «έτσι θέλω» οι τράπεζες από κάθε καταθετικό λογαριασμό, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες επιβαρύνονται ήδη ακόμη και για ηλεκτρονικές πληρωμές ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» λόγω του ότι δεν αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων και κατά συνέπεια άνοδος των εσόδων τους, οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες και ταυτόχρονα να μειώσουν το λειτουργικό κόστος από τη διατήρηση ξεχασμένων ή διπλών και τριπλών λογαριασμών χωρίς υπόλοιπα και κινήσεις.

Έτσι, σχεδιάζεται η επιβολή μιας πάγιας χρέωσης της τάξης των 0,50 ευρώ τον μήνα, η οποία θα αφορά τους λογαριασμούς καταθέσεων που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά.

Αντίθετα, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις.

Σημειώνεται ότι μηνιαίες χρεώσεις υπήρχαν σήμερα μόνο στους λογαριασμούς για επιχειρήσεις.

Τι θα κερδίσουν οι τράπεζες από το χαράτσι στους πολίτες:

Πρώτον, θα ενισχύσουν τα έσοδα από προμήθειες που ετησίως ανέρχονται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών λειτουργικών κερδών.

Δεύτερον, θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος αδρανών ή μηδενικών και ακίνητων λογαριασμών.

Τρίτον, θα προωθηθούν τα λεγόμενα πακέτα συνδρομών που έχουν λανσάρει σήμερα όλες οι συστημικές τράπεζες.

Τέταρτον, περαιτέρω προώθηση του διατραπεζικού συστήματος συναλλαγών IRIS, το οποίο προσφέρει δωρεάν και άμεσες πληρωμές μέχρι 500 ευρώ την ημέρα.

Πέμπτον, αναμόρφωση και απλοποίηση του τιμοκαταλόγου των χρεώσεων που θα λαμβάνει περισσότερο τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Δηλαδή, άλλες χρεώσεις μπορεί να μειωθούν ή να εξαφανιστούν και άλλες ίσως να αυξηθούν.

Εκτον, συμμόρφωση με τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που, πέραν του προστίμου, ανάγκασαν τις τράπεζες να ρίξουν τις προμήθειες στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter