Νέο χαράτσι στο ρεύμα

Νέο χαράτσι στο ρεύμα

Από τώρα αυξήσεις 140% στους καταναλωτές, ώστε να χρηματοδοτήσουν με τα δικά τους λεφτά τις μελλοντικές επιδοτήσεις τους

Το υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αυξάνει 140% τις χρεώσεις ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ) για να μαζέψει από τους καταναλωτές τα λεφτά των επιδοτήσεων για το 2023.

Από αυτό τον μήνα σχεδόν όλες οι κατηγορίες καταναλωτών χαμηλής και μεσαίας τάσης, δηλαδή νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, μεσαίες βιομηχανίες και αγρότες, θα κληθούν να καταβάλουν ένα νέο χαράτσι για το ρεύμα μέσω της αύξησης των ΥΚΩ.

Οι ΥΚΩ είναι μια από τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού κι αποτελούν κατά κάποιον τρόπο πληρωμή με χαρακτηριστικά κοινωνικής αλληλεγγύης, αφού καλύπτουν τα κόστη του κοινωνικού τιμολογίου για τους ευάλωτους και τα αυξημένα κόστη ηλεκτροπαραγωγής των μονάδων των πολλών ελληνικών νησιών που λειτουργούν με πετρέλαιο.

Οι ΥΚΩ αντιστοιχούν σε γενικές γραμμές στο 5-27% κάθε λογαριασμού ρεύματος, ανάλογα με την κατανάλωση, κι ενώ χρόνια τώρα το ΥΠΕΝ κι άλλοι φορείς μάς έλεγαν πως όταν γίνει επιτέλους η διασύνδεση του ηπειρωτικού δικτύου με τις Κυκλάδες και την Κρήτη οι ΥΚΩ θα μειωθούν, τώρα που επιτέλους έγινε η διασύνδεση το ΥΠΕΝ, αντιθέτως, αποφάσισε να αυξήσει τις ΥΚΩ, προκειμένου να μαζέψει λεφτά για να τα δώσει σε ενεργειακές επιδοτήσεις.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν τον Αύγουστο και από τον Οκτώβριο οι καταναλωτές, σαν να μην τους έφταναν οι αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας από τους παρόχους, θα πρέπει να πληρώσουν και αυξήσεις κατά 140% για τις χρεώσεις των ΥΚΩ.

Τα πρόσθετα έσοδα από τις αυξήσεις των ΥΚΩ υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως και μαζί με τα έσοδα από το πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς θα πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε από κοινού με το 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό 2023, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, να χρηματοδοτηθούν οι κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα ύψους 9,5 δισ. ευρώ για το 2023.

Έτσι, λοιπόν, για να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και επειδή δεν φτάνουν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τα πλαφόν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ούτε θα έχει πια περιθώρια ώστε να χρηματοδοτεί αυξημένες επιδοτήσεις ο κρατικός προϋπολογισμός το 2023, το ΥΠΕΝ επιβάλλει από τώρα αυξήσεις 140% στους καταναλωτές, ώστε να χρηματοδοτήσουν με τα δικά τους λεφτά τις μελλοντικές επιδοτήσεις τους!

Διαβάστε επίσης

Κυνικός Σόιμπλε, δίνει… συμβουλές για τον χειμώνα: «Φορέστε ένα, δυο πουλόβερ»

Γιατί δεν αντιδρούμε

Πρωταθλήτρια αισχροκέρδειας στο ρεύμα η Ελλάδα του Μητσοτάκη και με τη βούλα της Eurostat

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter