Νέο «χαστούκι» από διεθνή έρευνα για Μητσοτάκη: Το 51% στην Ελλάδα καταγγέλλει έλλειμμα Δημοκρατίας

Νέο «χαστούκι» από διεθνή έρευνα για Μητσοτάκη: Το 51% στην Ελλάδα καταγγέλλει έλλειμμα Δημοκρατίας

Μπορεί να πιστεύουμε πως η Δημοκρατία είναι κάτι ουσιαστικό αλλά στην ερώτηση αν υπάρχει Δημοκρατία στη χώρα το 51% κάνει λόγο για έλλειμμα.

Πρόκειται για την έρευνα που μετρά τον «Δείκτη Αντίληψης της Δημοκρατίας» (Democracy Perception Index – DPI) η οποία διεξήχθη τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2024, στην οποία συμμετείχαν 63.000 πολίτες από 53 χώρες μεταξύ των οποίων 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμεσά τους και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα 53 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα ενώ κατά μέσο όρο το 85% των πολιτών θεωρούν σημαντικό να υπάρχει Δημοκρατία. Πρώτη έρχεται η Ελλάδα όπου το 94% θεωρεί τη Δημοκρατία σημαντική ενώ στην έρευνα η χώρα αναφέρεται ως «γενέτειρα της Δημοκρατίας». Ωστόσο στη χώρα μας το 51% μιλά για έλλειμμα Δημοκρατίας.

Για την ιστορία στον αντίποδα της Ελλάδα όσον αφορά τη σπουδαιότητα της Δημοκρατίας βρίσκεται το Ιράν με μόλις 63%

Στην απεικόνιση που ακολουθεί φαίνονται με ροζ-κόκκινο οι διαβαθμίσεις της εκτίμησης των πολιτών.

Πρόκειται για μια ακόμη έρευνα που αμφισβητεί την κατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Νέας Δημοκρατίας αλλά και το Κράτος Δικαίου.

Χαρακτηριστικό της έρευνας είναι και ότι η χώρα βρίσκεται πρώτη -με ένα 80%(κατά προσέγγιση) –  στην ερώτηση αν η οικονομική ανισότητα αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία:

Ελευθερία του Τύπου: Παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ξύλο και χρήμα σε ημέτερους

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι διάχυτη η δυσαρέσκεια για την ποιότητα της Δημοκρατίας με τις κυβερνήσεις να μην ανταποκρίνονται στις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών τους.

Ειδικά για τη χώρα μας είναι έκδηλη και εξόχως ανησυχητική η δυσαρέσκεια των πολιτών καθώς από όλες τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «ελεύθερες» δημοκρατίες από την «Freedom House», η Ελλάδα θεωρείται λιγότερο δημοκρατική από τους πολίτες της, σε ποσοστό 43%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ (57%) θεωρεί ότι οι χώρες καταγωγής τους είναι δημοκρατικές σε Γαλλία, Ελλάδα και Ουγγαρία η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν ζουν πλέον σε ελεύθερες δημοκρατίες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάγνωση του δείκτη γνωστού και ως το «αντιλαμβανόμενο δημοκρατικό έλλειμμα» (PDD) καθώς στη χώρα μας το ποσοστό ανέρχεται στο 51% και ακολουθεί η Ουγγαρία με 50%.

Όσον αφορά στις απειλές για τη δημοκρατία, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ανισότητα (οικονομική και κοινωνική, 68%) και ακολουθούν η διαφθορά (67%), οι πολυεθνικές επιχειρήσεις (60%), οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου (56%) και οι εκλογικές νοθείες (53%).

Ειδικά στην Ελλάδα, η αύξηση της ανισότητας θεωρείται ως η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία (πάνω από 80%) ενώ η χώρα μας είναι πέμπτη στην κόσμο όσον αφορά στην αντίληψη της διαφθοράς ως απειλή, επίσης πέμπτη σχετικά με τη δράση των πολυεθνικών και 12η σχετικά με την ελευθερία του λόγου.

 

Διαβάστε την έρευνα:

Democracy by Website Documento on Scribd

Δείτε επίσης:

Μήπως είσαι ψηφοφόρος με… περικεφαλαία;

Politico: Δεν υπάρχει μέλλον σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία ως «Μακεδονία»

Eurovision 2024: Ευθείες βολές κατά της EBU από το Bambie Thug – Οι καταγγελίες για υποκίνηση βίας από το Ισραήλ (Video)

Ωμή παρέμβαση Ράμα υπέρ Μητσοτάκη και κατά αντιπολίτευσης – Κατά τα άλλα… τσακώνονται για τον Μπελέρη (Video)

Έθαψαν καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για μίζες

Συμφωνία Πρεσπών: Ο Κασσελάκης αναδεικνύει την υποκρισία ΝΔ και Γεωργιάδη – «Έπαιξαν στα ζάρια ένα εθνικό θέμα» (Video)

Eurovision 2024: Το παράδοξο με τους βαθμούς του Ισραήλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter