Νίγηρας: Aσκήσεις ισορροπίας

Νίγηρας: Aσκήσεις ισορροπίας

Σε προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις, αλλά προς αντίθετες κατευθύνσεις, προχώρησαν η ομάδα των πραξικοπηματιών που κατέλαβε την εξουσία στον Νίγηρα και η διεθνής κοινότητα ενόψει της σχεδιαζόμενης επέμβασης από τις περιφερειακές δυνάμεις του Σαχέλ την εβδομάδα που μας πέρασε.

Οι πραξικοπηματίες υπό τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς Αμπντουραχμάν Τσιανί, αφού ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν δεκτές για διαβουλεύσεις αντιπροσωπείες από τον ΟΗΕ, την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και την Αφρικανική Ενωση, στη συνέχεια ανακοίνωσαν την τοποθέτηση του Αλί Μαχαμάν Λαμινέ Ζάινε, πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας, στη θέση του πρωθυπουργού. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να στείλουν προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα πως δεν πρόκειται να παραδώσουν σύντομα και εύκολα την εξουσία του Νίγηρα ανακοίνωσαν την τοποθέτηση και άλλων πολιτικών σε κυβερνητικά πόστα. Τέλος, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι πραξικοπηματίες δηλώνουν ανοιχτά ότι προτίθενται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των γειτονικών χωρών όπως η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, χωρίς όμως να διευκρινίζουν αν εννοούν και την απόφαση των άλλων χωρών να έρθουν πιο κοντά στη Ρωσία και τη Βάγκνερ.

Διπλωματία σε εγρήγορση

Η μόνη εξαίρεση που έκαναν μες στην εβδομάδα οι πραξικοπηματίες όσον αφορά τις επαφές τους με τη διεθνή κοινότητα ήταν ότι δέχτηκαν να συνομιλήσουν με την πρόσφατα διορισθείσα υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Σύμφωνα με όσα έγιναν Φωτογραφία-εφιάλτης για τις δυτικές κυβερνήσεις. Αφρικανοί ηγέτες σπεύδουν στη Μόσχα να συναντήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Εδώ ο Ιμπραήμ Τραορέ, νεαρός στρατιωτικός που κατέλαβε την εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο, χώρα πρότυπο για την παρούσα εξουσία στον Νίγηρα γνωστά, οι δύο πλευρές είχαν «δύσκολες μεν αλλά ειλικρινείς συνομιλίες». Μετά τις επαφές της Νούλαντ με εκπροσώπους του Αμπντουραχμάν Τσιανί, η αμερικανική διπλωματία ξεκαθάρισε ότι οι στρατιωτικοί στον Νίγηρα γνωρίζουν τους κινδύνους που απορρέουν από μια πιθανή συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν. Ο Αντ. Μπλίνκεν αφού πρώτα επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πραξικοπηματίες να απελευθερώσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Μοάμεντ Μπαζούμ, στη συνέχεια

υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως «ό,τι έγινε και συνεχίζει να γίνεται στον Νίγηρα οργανώθηκε από τη Ρωσία ή τη Βάγκνερ, όμως προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν». Επιπλέον, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για το γεγονός πως όπου εμφανίζεται αυτή η οργάνωση (σ.σ.: Βάγκνερ) θάνατοι, καταστροφές και εκμετάλλευση ακολουθούν. Η ανασφάλεια εκτοξεύεται, δεν υποχωρεί». Οπως υπογράμμισε μάλιστα, φοβάται ότι θα υπάρξει επανάληψη του ίδιου σεναρίου με άλλες χώρες της περιοχής όσον αφορά τη συνεργασία με τη μισθοφορική εταιρεία του Γεβγκένι Πριγκόζιν (το καθεστώς της εταιρείας, βέβαια, όσον αφορά τη λειτουργία της μετά τις εξελίξεις στη Ρωσία και την αποτυχημένη ανταρσία κατά του Πούτιν δεν είναι ξεκάθαρο). Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως οι ΗΠΑ κινούνται προς την κατεύθυνση της προσπάθειας να έρθουν σε συνεννόηση με τη χούντα της Νιαμέ και να πιέσουν διπλωματικά για λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Αυτή εξάλλου φαίνεται ότι είναι η λύση που προκρίνει και η ΕΕ, η οποία αναγνωρίζει ότι μια σοβαρή κλιμάκωση στον Νίγηρα ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ.

Σε επιφυλακή οι γείτονες

Πάντως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία χαιρέτισαν τις αποφάσεις της συνόδου των χωρών-μελών της ECOWAS την Πέμπτη, η οποία κάλεσε τις Δυνάμεις Επιφυλακής να ετοιμαστούν άμεσα να αναλάβουν στρατιωτική δράση. Η ECOWAS με την κίνηση αυτή έκανε πιο απτή την απειλή χρήσης βίας εναντίον των δυνάμεων των πραξικοπηματιών. Η υλοποίηση της απόφασης θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις ισορροπίες στην περιοχή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter