#Novartis_Gate - Κατάθεση φωτιά: Βάφτισαν και τιμολόγησαν το Gilenya ως ορφανό φάρμακο για να μπει παράνομα στη λίστα

Εξήντα πέντε (65) εκατομμύρια ευρώ κόστισε στο Δημόσιο υπουργική απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου με τις μαγειρεμένες, υπέρ της Novartis, τιμές των φαρμάκων.

«Βάφτισαν» και τιμολόγησαν το Gilenya ως «ορφανό φάρμακο», εντάσσοντας το παρανόμως στην κατηγορία των φαρμάκων για τις πιο σπάνιες παθήσεις που δεν απειλούνται με μείωση τιμής.

«Από τον υπολογισμό προέκυπτε μια διαφορά 65 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από τον νόμο και του σεναρίου που τελικά επελέγη με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Λοβέρδος».

Αυτό καταθέτει με τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του ενώπιον της εισαγγελίας διαφθοράς, στην τελευταία κατάθεση του προς τις αρχές, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, στις 4 Απριλίου 2019, ο Νίκος Μανίας, σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τον Ιούνιο του 2011 είχε κληθεί από τον ΕΤΦ να υπολογίσει τις τιμές των φαρμάκων με διαφορετικά σενάρια.

Ο μάρτυρας δίνει μια πλήρη εικόνα της δράσης του τότε Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, προς όφελος της Novartis.

«Ενθυμούμαι επίσης, καταθέτει ο μάρτυρας, ότι έλαβε χώρα τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Μπαλασόπουλου Δημητρίου, νομικού συμβούλου του κ. Λοβέρδου, προς τον υπάλληλο της υπηρεσίας κ. Μυλωνά, ώστε να παγώσει η έκδοση του δελτίου. Μεταξύ των φαρμάκων που ευνοήθηκαν ήταν το DIOVAN της Novartis, η οποία ήταν η κύρια ευνοημένη συνολικά εκ των εταιρειών μεταξύ των οποίων ήταν οι GLAXON, SANOFI που είχαν όπως και η Novartis φάρμακα με λήξη πατέντας με υψηλή κυκλοφορία».

Κι ακόμα σύμφωνα με τον μάρτυρα:

«Τον Αύγουστο του 2011 δόθηκε τιμή στο νέο φάρμακο της Novartis, gilenya, υψηλότερη και στρογγυλοποιημένη σε επίπεδο δεκάδος από την τιμή που προέκυπτε από την σάρωση, κατά περίπου 180 ευρώ. Το προϊόν αυτό δεν ήταν στη λίστα φαρμάκων προς τιμολόγηση που είχε αποστείλει ο ΕΟΦ. Το ίδιο επαναλήφθηκε τον Απρίλιο του 2012 με μείωση μόλις 10 ευρώ για το ίδιο φάρμακο καθώς και για το ΤASIGNA, ενώ η μείωση που θα έπρεπε να γίνει για το gilenya με βάση τη σάρωση ήταν ομοίως περίπου 180 ευρώ. Όταν επεσήμανα πως προέκυπταν χαμηλότερες τιμές μου απαντήθηκε πως το φάρμακο GILENYA τιμολογήθηκε ως ορφανό, χωρίς όμως εξ όσων γνωρίζω να έχει λάβει την αντίστοιχη ένδειξη. Επιπλέον θέλω να τονίσω πως ούτε από τη σάρωση προέκυπτε η ένδειξη αυτή (ορφανό) σε άλλες χώρες.

Την περίοδο εκείνη σχημάτισα την εντύπωση πως πριν από την παράδοσή τους στην ΕΤΦ, τα δελτία δίνονταν στο γραφείο του κ. Μπαλασόπουλου νομικού συμβούλου του Λοβέρδου και ετίθεντο προς διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Συχνός επισκέπτης κατά τη διαδικασία αυτή και όχι μόνο ήταν ο κ. Φρουζής Κωνσταντίνος που κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιείχε χρηματικά ποσά. Από κύκλους της αγοράς (Γεώργιος Συκιανάκης ενδεικτικά) μου έχει μεταφερθεί πως ο κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με το σακίδιο και μοίραζε χρήματα. Εξ όσων γνωρίζω ο κ. Φρουζής είχε επισκεφτεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργάτιδων του κ. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του κ. Φρουζή. Επίσης εκείνη την περίοδο ο Φρουζής διατηρούσε στενή σχέση με την κ. Δρέτα και εκεί οφείλεται η προνομιακή εξόφληση της NOVARTIS HELLAS από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Δρέτα, μέσω της εταιρείας Prestige η οποία ανήκει ουσιαστικά στην κ. Έλενα Φυντανίδου. Η κ. Φυντανίδου είχε μεσολαβήσει ώστε να συναντηθώ με τον Χασαπόπουλο Νικόλαο , κουμπάρο του κ. Λοβέρδου στο εστιατόριο «Βιβλιοθήκη» στην πλατεία Κολωνακίου όπου ο κ. Χασαπόπουλος μου έκανε πρόταση να αγοράσει το σύστημά μου ή να μεσολαβήσει ώστε να το αγοράσει κάποιος άλλος χωρίς να μου πει ποιος. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2011.

3) Στο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 2-8-2011 έλαβαν αύξηση τιμής κατά παράβαση της πολιτικής απόφασης για μη αύξηση τιμής κανενός φαρμάκου, φάρμακα της NOVARTIS μεταξύ των οποίων τα DIOVAN, ILARIS, EXJADE, GLIVEC.

4) Στο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 10 – 4- 2012 έλαβαν αύξηση τιμής κατά παράβαση της πολιτικής απόφασης για μη αύξηση τιμής κανενός φαρμάκου, φάρμακα της NOVARTIS και συγκεκριμένα τα AFFINITOR, EXELON..».

Διαβάστε ακόμη: Αποκλειστικό- #Novartis_Gate: Η κατάθεση φωτιά στελέχους της GENESIS PHARMA κατά Λοβέρδου

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Η κατάθεση φωτιά στελέχους της GENESIS PHARMA κατά Λοβέρδου

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: FBI: Οι κυβερνητικοί Αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν - Δικογραφία #Novartis_Gate για Λοβέρδο (Έγγραφο)

Διαβάστε επίσης: Ύποπτος για παθητική δωροδοκία με τη βούλα της Δικαιοσύνης ο Ανδρέας Λοβέρδος (Έγγραφο)

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.