Νόβιτσοκ: Τι είναι ο νευροτοξικός παράγοντας που ήρθε ξανά στο προσκήνιο λόγω Ναβάλνι

Νόβιτσοκ: Τι είναι ο νευροτοξικός παράγοντας που ήρθε ξανά στο προσκήνιο λόγω Ναβάλνι

«Ο σύζυγός μου δολοφονήθηκε από Νόβιτσοκ», κατήγγειλε τη Δευτέρα η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, δίνοντας μάλιστα όρκο να μιλήσει για όσους θεωρεί ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο νευροτοξικός παράγοντας, ένα από τα πιο θανατηφόρα χημικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με επιστήμονες, επανέρχεται στο προσκήνιο ξανά λόγω του Αλεξέι Ναβάλνι. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η γερμανική κυβέρνηση είχε καταγγείλει τον εντοπισμό Νόβιτσοκ στις εξετάσεις αίματος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, με το Κρεμλίνο να προχωρά σε απανωτές διαψεύσεις.

Τι είναι όμως το «Νόβιτσοκ»; 

Πρόκειται για μία ουσία η οποία αναπτύχθηκε στην «καρδιά» του «Ψυχρού Πολέμου» στη Σοβιετική Ένωση. Η ύπαρξή της έγινε γνωστή στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τους επιστήμονες να τονίζουν πως πρόκειται για έναν «επικίνδυνο» και «εξελιγμένο» παράγοντα, δύσκολο να ταυτοποιηθεί.

«Είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο υγρό, εύκολο στη μεταφορά του», είχε δηλώσει στον Guardian ο Μπρέτον Γκόρντον, πρώην επικεφαλής του τμήματος Χημικού και Βιολογικού Πολέμου της Βρετανίας, τμήμα το οποίο έχει πλέον καταργηθεί.

Στη ρωσική γλώσσα, σημαίνει «νεοφερμένος». Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μερικές παραλλαγές του είναι από 5 έως 8 φορές πιο θανατηφόρες από το VX. Το «Νόβιτσοκ» δρα επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό, στενεύοντας τους αεραγωγούς των πνευμόνων, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε αργό και συνάμα επώδυνο θάνατο, εάν δεν υπάρξει θεραπεία.

Η υπόθεση Ναβάλνι

Τον Αύγουστο του 2020, ο Αλεξέι Ναβάλνι ένιωσε αδιαθεσία κατά την επιστροφή του, αεροπορικώς, από τη Μόσχα στο Τόμσκ. Προτού επιβιβαστεί στην πτήση, καταγγέλλεται ότι είχε πιεί τσάι σε καφέ κοντά στο αεροδρόμιο του Τόμσκ.

Η Γερμανία είχε τότε αποστείλει αντιπροσωπεία ιατρών στη Ρωσία για να παρακολουθούν τον Ναβάλνι και στη συνέχεια πέτυχαν να τον μεταφέρουν στο Βερολίνο στο νοσοκομείο Charite, όπου κατάφερε να διαφύγει του κινδύνου έπειτα από νοσηλεία αρκετών εβδομάδων, όντας σε κωματώδη κατάσταση.

Αρκετοί αναλυτές είχαν επισημάνει ότι η υπόθεση Ναβάλνι συνδεόταν με τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπλα στο Σάλσμπουρι, όπου είχε χρησιμοποιηθεί το «Νόβιτσοκ». Η υπόθεση Ναβάλνι και η ξαφνική αδιαθεσία που οδήγησε στη νοσηλεία του σε κωματώδη κατάσταση είχαν προκαλέσει επίσης αντιδράσεις από τη Βρετανία. Ο τότε πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είχε ζητήσει εξηγήσεις από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Guardian, NCBI

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από τη σύζυγο του Ναβάλνι: «Ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ» (Video)

Στις Βρυξέλλες η σύζυγος του Ναβάλνι – Με ποιους θα συναντηθεί

Ρωσία: Πληροφορίες ότι η σορός του Ναβάλνι βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο στη Σιβηρία

Ναβάλνι – Ρωσία: Το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» των αρχών, η σορός που αναζητεί η μητέρα του και οι εκατοντάδες συλλήψεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter