Ντανιέλ Μπατίστα: «Το ντέρμπι έχει φαβορί την ΑΕΚ»

Ντανιέλ Μπατίστα: «Το ντέρμπι έχει φαβορί την ΑΕΚ»

Ο παλαίμαχος άσος αναλύει στο Documento το μεγάλο παιχνίδι της 26ης αγωνιστικής της ΣΛ1 και εξηγεί πού υπερέχει η Ενωση έναντι του Ολυμπιακού

Η κανονική περίοδος του συναρπαστικότερου πρωταθλήματος των τελευταίων χρόνων κλείνει με ένα μεγάλο ντέρμπι. ΑΕΚ στην OPAP Arena είναι αλώβητη για 14 παιχνίδια (δέκα στη Σούπερ Λίγκα 1 και τέσσερα στο Κύπελλο) και σήμερα (19.00) υποδέχεται τον Ολυμπιακό που παίζει την τελευταία του… ζαριά για να παραμείνει ζωντανός στη διεκδίκηση του τίτλου.

Η Ενωση είναι δίχως αμφιβολία η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος στην τρέχουσα περίοδο, το νεότευκτο γήπεδο της έδωσε μεγάλη ώθηση, το ρόστερ της έχει βάθος και δίκαια βρίσκεται στην κορυφή. Είναι ένα βαθμό μπροστά από τον Παναθηναϊκό και έξι από τον Ολυμπιακό, που καθυστέρησε να βρει τα πατήματά του και έμεινε αρκετά πίσω. Παρ’ όλα αυτά, αν σπάσει το αήττητο της «κιτρινόμαυρης» έδρας, όλα θα αλλάξουν, καθώς ακολουθούν τα δέκα παιχνίδια των πλέι οφ.

«Η ΑΕΚ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο και είναι αποτελεσματική, ενώ ο Ολυμπιακός ακόμη ψάχνεται. Αλλάζει παίκτες στην ενδεκάδα, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του που έχει ένα σταθερό κορμό και συγκεκριμένους ρόλους για τους παίκτες του στο παιχνίδι. Ομως τα ντέρμπι είναι απρόβλεπτα και αρκετές φορές κρίνονται στις λεπτομέρειες ή από ένα στιγμιαίο λάθος. Στα ντέρμπι ποτέ δεν λες ότι “100% θα συμβεί αυτό”. Το πιθανότερο είναι να διαψευστείς από το αποτέλεσμα» δηλώνει στο Documento ο Ντανιέλ Μπατίστα. Ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού υποστηρίζει πως το ματς της Νέας Φιλαδέλφειας έχει φαβορί: «Τον πρώτο λόγο τον έχει η ΑΕΚ. Είναι το ξεκάθαρο φαβορί. Είναι δουλεμένη ομάδα, ομάδα με ταυτότητα, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και παίζει και στην έδρα της που είναι καυτή. Το παιχνίδι πάντως θα είναι δύσκολο και συναρπαστικό».

Εκτιμάς ότι το ντέρμπι είναι η τελευταία ευκαιρία του Ολυμπιακού για τον τίτλο;

Είναι αυτό που λέμε «αν χάσει, χάθηκε», διότι η διαφορά του από την κορυφή θα εκτοξευτεί στους εννέα βαθμούς.

Η τελευταία ευκαιρία δημιουργεί επιπλέον άγχος στους παίκτες του Ολυμπιακού;

Σαφώς και δημιουργεί άγχος, ωστόσο το… λίγο άγχος είναι καλό. Οι ποδοσφαιριστές είναι στην τσίτα και ξέρουν ποιες είναι οι ευθύνες τους απέναντι στον σύλλογο, στους φιλάθλους αλλά και απέναντι στον εαυτό τους. Αγχος θα έχουν και οι παίκτες της ΑΕΚ, αλλά πιστεύω ότι όταν μπουν στην «Αγια-Σοφιά» θα τα ξεχάσουν όλα.

Η ΑΕΚ μετράει 14 νίκες στην OPAP Arena σε ισάριθμα ματς, είναι ένα από τα… όπλα της στην τρέχουσα σεζόν.

Οι φίλαθλοι δίνουν μεγάλη ώθηση στους παίκτες της Ενωσης, αλλά η ΑΕΚ βρίσκεται στην κορυφή επειδή είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, σύμφωνα με όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Και οι άλλοι συνδιεκδικητές του τίτλου έχουν καυτή έδρα, όμως μετρούν βαθμολογικές απώλειες.

Τι είναι αυτό που έχει δώσει ο Αλμέιδα στην ομάδα του;

Η ΑΕΚ έχει δυναμική στο παιχνίδι της. Μπαίνει στους αγώνες παίζοντας ποδόσφαιρο κυριαρχίας και φουλ επιθετικά. Δεν είναι μόνο ότι έχει κατοχή μπάλας. Πρεσάρει σε όλες τις γραμμές και για μένα το βασικό στοιχείο της είναι ότι όταν χάνεται η μπάλα υπάρχει άμεση αντίδραση. Αμεσο πρέσινγκ για την ανάκτησή της κι αυτό το κάνει συνήθως επιτυχημένα. Εχει και γρήγορες επιστροφές και γι’ αυτό δύσκολα ο αντίπαλός της θα της βγάλει επικίνδυνη αντεπίθεση. Ολα αυτά είναι έργο του προπονητή.

Ούτε ο Ολυμπιακός παίζει παθητικό ποδόσφαιρο.

Συμφωνώ, αλλά διακρίνω μια βασική διαφορά στο παιχνίδι των δυο ομάδων. Ο Ολυμπιακός στηρίζεται κυρίως στις ατομικές ενέργειες των ποδοσφαιριστών του. Εχουν την ποιότητα να το κάνουν, όπως και οι αντίπαλοί τους. Στον Ολυμπιακό δεν βλέπω όμως συνδυαστικό παιχνίδι. Η ΑΕΚ δημιουργεί φάσεις μέσα από το παιχνίδι της και έχει αποτελεσματικότητα και στην επίθεση.

Ποιοι παίκτες κάνουν τη διαφορά στις δύο ομάδες;

Στον Ολυμπιακό άλλη κλάση είναι ο Χάμες και εξαιρετικός εκτελεστής είναι ο Ελ Αραμπί, αν και φέτος δεν είναι βασικός. Ποιοτικός είναι ο Βαλμπουενά, που μπορεί στα 15 λεπτά που θα αγωνιστεί να κάνει τη διαφορά. Η ΑΕΚ υπερέχει μεσοεπιθετικά. Ο Γκαρσία σκοράρει, οι Ελίασον, Αμραμπατ έχουν ποιότητα και ο Γκατσίνοβιτς τα κάνει σχεδόν όλα σωστά. Ο Πινέδα είναι πολυεργαλείο πολυτελείας και ο Σιμάνσκι διακρίνεται στον ρόλο του. Θα σταθώ και στον Μάνταλο, τον οποίο ο Αλμέιδα αξιοποιεί στη σωστή θέση, δηλαδή πίσω από τον σέντερ φορ. Είναι πολύ καλός χειριστής της μπάλας, δημιουργεί φάσεις με τις πάσες του, έχει καλό σουτ και κυρίως είναι έξυπνος στο παιχνίδι του.

Για την ψυχολογία των παικτών της ΑΕΚ μετράει το 3-0 στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό;

Δεν παίζει ρόλο, το κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Απλώς ο Ολυμπιακός αυτήν τη φορά θα είναι πιο προσεκτικός.

Παίζει ρόλο η δίψα των παικτών της ΑΕΚ για τίτλους;

Ολα παίζουν ρόλο στο ποδόσφαιρο, ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια. Για μένα σημαντικό ρόλο παίζει ποιους ανθρώπους έχουν δίπλα τους οι ποδοσφαιριστές. Είναι επαγγελματίες, αλλά θέλουν και σωστή καθοδήγηση.

Ο Ολυμπιακός πληρώνει τις λάθος επιλογές στο ρόστερ του;

Γενικά δεν έγινε σωστός προγραμματισμός από την αρχή της σεζόν. Αλλαξε προπονητές, είχε μεγάλο ρόστερ και το χειρότερο ήταν ότι ξεκίνησε η σεζόν και ο Ολυμπιακός ακόμη έκανε μεταγραφές. Υπήρχε ένα μπέρδεμα, αλλά βλέπω πως με τον Μίτσελ έχει βελτιωθεί και παίζει πολύ καλύτερα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter