Ο αεριτζής που βράβευσε τον Μητσοτάκη

Ο αεριτζής που βράβευσε τον Μητσοτάκη

Ο βίος, η πολιτεία και η σκηνοθετημένη αριστεία του Ντέιβιντ Σασούν.

Το όνομα Ντέιβιντ Σασούν άρχισε να γίνεται γνωστό στην Ελλάδα το 2022. Εκτεταμένα και πάντα εντυπωσιακά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τον μεγιστάνα Εβραίο, απόγονο της οικογένειας του Τζόζεφ Σασούν που έγινε γνωστή ως «οι Ρόθτσιλντ της Ανατολής». Εφημερίδες και σάιτ της Ελλάδας παρουσίαζαν μια ιστορία πλούτου και περιπέτειας, της οποίας πρωταγωνιστής ήταν ο Ντ. Σασούν. Τηλεοπτικές περσόνες αφιέρωσαν ώρες για να μας γνωρίσουν τον κροίσο με τη μεγάλη καρδιά, ο οποίος, όπως και ο Σαρκοζί, είχε σχέσεις με τους Ελληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Στις 15 Νοεμβρίου 2022 γίνεται ένα μεγάλο γκαλά στην Αθήνα, στο οποίο παρευρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν. Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι το γνωστό ίδρυμα Taglit Birthright Israel, του οποίου πρόεδρος στην Ελλάδα είναι ο Ντέιβιντ Σασούν. Στην εκδήλωση βραβεύεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως «φίλος του Ισραήλ» και το βραβείο του παραλαμβάνει λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων του ίδιου η βουλευτής Κατερίνα Μονογυιού. Οπως πληροφορεί εκείνη την περίοδο τους αναγνώστες της η εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία ακολουθεί κατά πόδας τις δραστηριότητες του Σασούν και δείχνει γοητευμένη από το έργο του, στο γκαλά ανακοινώνεται η δραστηριοποίηση του επιχειρηματικού ομίλου στον οποίο είναι επικεφαλής ο Σασούν με την επωνυμία Joseph Sassoon Group. Επί δύο χρόνια οι πάντες μιλούν και γράφουν με βεβαιότητα για το επενδυτικό προφίλ του Σασούν, ο οποίος αποκαλείται «νομάς των επενδύσεων». Η κυβέρνηση του βραβευμένου από τον Σασούν πρωθυπουργού δεν συναναστρέφεται απλώς τον Εβραίο μεγιστάνα, αλλά φωτογραφίζεται με καμάρι μαζί του και τον εμφανίζει ως πρότυπο επιχειρηματικότητας που ανταποκρίνεται στα κριτήρια του «επιτελικού κράτους» της. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 η επιχειρηματική και πολιτική αφρόκρεμα της Αθήνας βρίσκεται στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μια λαμπερή εκδήλωση με τίτλο «American Mediterranean Investment Forum» που διοργανώνει το Joseph Sassoon Group. Οπως σχολιάζουν τα ΜΜΕ εκείνη τη μέρα, η καλή πορεία της οικονομίας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη προσελκύει επενδύσεις και επενδυτές όπως ο Σασούν, ο οποίος κάνει την εκδήλωση ακριβώς για να προσελκύσει επενδύσεις. Ομιλητής στην ημερίδα είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην διοικητής της CIA Μάικ Πομπέο, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν και ακόμη πολλές προσωπικότητες. Παρευρίσκονται οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ και σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Την τιμή να μοιράζονται το ίδιο τραπέζι με τον Ντέιβιντ Σασούν έχουν ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νίκος Παπαθανάσης.

Ο Σασούν έως την προηγούμενη Κυριακή ήταν για την ελληνική πολιτική και επιχειρηματική πραγματικότητα ένας μεγιστάνας που αποφάσισε να προσφέρει στη χώρα χρήμα, αίγλη και πολλή από την αγάπη του λόγω της καταγωγής του. Το πρωί της 22ας Οκτωβρίου ο Ντέιβιντ Σασούν ήταν το αντικείμενο ενός ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που τον αποκαλύπτει ως απατεώνα. Το θέμα δεν είναι όσα γράφει η εφημερίδα, αλλά το γεγονός ότι αυτά που συνθέτουν την έρευνά της ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους γνωστά, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα εφημερίδων σε όλο τον κόσμο. Ο Σασούν όχι μόνο δεν είναι πλούσιος αλλά έχει φυλακιστεί στις ΗΠΑ –ο ίδιος το αρνείται σε συνέντευξη που μας δίνει– και στη Βρετανία για απάτη, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει περιγράφοντας μια ιστορία που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν έχει αδικηθεί τόσο ή αν είναι τόσο απατεώνας. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν είναι καν Eβραίος, σύμφωνα με όσα λέει η σύζυγός του, αλλά Σουδανός.

Η έρευνα του Documento φέρνει στην επιφάνεια πολύ σοβαρά στοιχεία. Ο Σασούν, ο οποίος εμφανίζεται να κρατά το τιμόνι ενός επενδυτικού κολοσσού, τμήμα του οποίου αποφάσισε να μεταφέρει στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει στη Ρόδο μια εταιρεία που συνδέεται με άλλες μικρές εγχώριες εταιρείες των οποίων οι μέτοχοι και τα μέλη της διοίκησης ανακυκλώνονται. Ο «μεγιστάνας» δεν έκανε κάποια εταιρεία για να εισβάλει στις επενδύσεις, αλλά περιέργως συνδέθηκε με μικροεταιρείες που μοιάζουν να συνθέτουν μια μπάμπουσκα. Η έρευνα ακόμη και σε ανοιχτές πηγές και δημοσιεύματα φέρνει στην επιφάνεια δεκάδες καταγγελίες για προσπάθεια εξαπάτησης επενδυτών από τον Σασούν σε όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος που αγάπησε και βράβευσε τον Μητσοτάκη και εμφανίστηκε από συντονισμένα δημοσιεύματα ως σωτήρας φαίνεται να ζει με δανεικά.

Το συμπέρασμα της έρευνας του Documento δεν ταυτίζεται με αυτό της «Καθημερινής». Δηλαδή το ερώτημα δεν είναι πώς ο Σασούν εξαπάτησε τόσο πολλούς και επώνυμους (όπως αναρωτιέται η «Καθημερινή»), αλλά πώς τόσο πολλοί και επώνυμοι βρίσκονται σε μια αλυσίδα νομιμοποίησης και καθιέρωσης ενός τύπου που περιγράφεται ως απατεώνας. Πώς συναντήθηκαν τόσοι άνθρωποι κύρους για να στηρίξουν κάποιον που από τα δημοσιεύματα επί χρόνια περιγράφεται ως κάτι άλλο; Οπως παραδέχεται ο Σασούν, πλήρωσε τον πρώην υπουργό και αρχηγό της CIA Μάικ Πομπέο για να παρευρεθεί στην εκδήλωση και να στηρίξει με τους τίτλους και το κύρος του τις όποιες μεθοδεύσεις του. Ολο και περισσότερο η αριστεία, την οποία επικαλείται και ο Μητσοτάκης, αποδεικνύεται μια πληρωμένη και σκηνοθετημένη απάτη. Η υπόθεση Σασούν δεν είναι η μόνη. Πρόσφατα η Ελίζαμπεθ Χολμς καταδικάστηκε στις ΗΠΑ σε έντεκα χρόνια φυλάκιση για την κομπίνα της εταιρείας της Theranos. Κατάφερε να συγκεντρώσει 9 δισ. δολάρια εμφανιζόμενη ως εφευρέτρια και επενδύτρια ενός πρωτοπόρου ιατρικού μηχανήματος. Το μόνο που είχε ήταν δημόσιες σχέσεις και φωτογραφίες με πρώην προέδρους των ΗΠΑ και σταρ του Χόλιγουντ που την προωθούσαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter