«Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί»: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες μετά το ραντεβού στο Μαξίμου

«Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί»: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες μετά το ραντεβού στο Μαξίμου

Ραντεβού στα μπλόκα δίνουν οι αγρότες, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο Ρ. Μαρούδας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ως δίκαια και υπαρκτά τα αιτήματα και πρόσθεσε ότι «θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα, θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

«Αυτη είναι η απόφασή μας και από εκεί και πέρα σε συντονισμό πανελλαδικό και με τις αποφάσεις που θα έχουμε από τις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων και των συναδέλφων που βρίσκονται στον δρόμο και αγωνίζονται θα καθορίσουμε τα παραπέρα βήματά μας» είπε ακόμα ο κ. Μαρούδας. Επισήμανε ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν τα μπλόκα, για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης».

Αναλυτικά: «Καταλαβαίνω την έκδηλη αγωνία και το ενδιαφέρον μιας ολόκληρης κοινωνίας και όχι μόνο των αγροτών. Και έτσι για πρώτη φορά σε μια τέτοιου είδους διεκδίκηση, όλη η κοινωνία σύσσωμη αντιστέκεται σε ένα βάναυσο σύστημα το οποίο εξοντώνει και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά φυσικά και μια κοινωνία καταναλωτών. Από εκεί και πέρα, σήμερα είδατε ότι φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης ως επιστέγασμα μιας προσπάθειας κινητοποιήσεων και σε πολιτική διαπραγμάτευση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Όπως κατανοείτε, σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος, θέλοντας εν πολλοίς και πολλές διαχρονικές παθογένειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με θεσμικές κατακτήσεις και κατοχυρώσεις στο αγροτικό ζήτημα, να πάρουν σάρκα και οστά. Υπήρξαν οι ανάλογες δεσμεύσεις. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Θέλω να ξέρετε πάντως ότι είμαστε εδώ για όλους εσάς, για όλη την κοινωνία».

Η κυβέρνηση στον διάλογο με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα προανήγγειλε ένα νέο πακέτο στήριξης, που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας για μείωση του κόστους της ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου με την Πανελλήνια Επιτροπή μπλόκων ανακοίνωσε:

-Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
-Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Επιτροπής μπλόκων ήταν σε ήπιο και καλό κλίμα κατανόησης.

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε και με κάθοδο στην Αθήνα, σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα»
Η οργή στους αγρότες είναι διάχυτη, καθώς θεωρούν κοροϊδία τα όσα πρότεινε ο πρωθυπουργός, που όπως λένε εξαναγκάστηκε να τα προτείνει υπό την δύναμη των μπλόκων. Στο τραπέζι οι αποκλεισμοί κεντρικών δρόμων έως και πορεία με τρακτέρ στην Αθήνα.

Ώρα αποφάσεων στα μπλόκα

Κλίμα συνέχισης του αγώνα επικρατεί και στα μπλόκα των αγροτών σε Κάστρο, Αταλάντη, Ανθήλη, Αλμυρό, Μάλγαρα και Καστοριά, ενώ στα υπόλοιπα έως αργά το βράδυ γινόταν ενημέρωση. Την Τετάρτη αναμένονται αποφάσεις των συνελεύσεων στα μπλόκα και ήδη εξετάζεται η πιθανότητα για πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την Πέμπτη.

Θεσσαλία

Οι Θεσσαλοί αγρότες αναμένεται να πάρουν την Τετάρτη τις οριστικές αποφάσεις τους. Φαίνεται όμως ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο τραπέζι «πέφτει» και το σενάριο της καθόδου στην Αθήνα τη Δευτέρα, με ή χωρίς τρακτέρ. Δηλώνουν ικανοποιημένοι μόνο για μέρος των κυβερνητικών μέτρων που αφορούν το ρεύμα, καθώς και για τη νέα συνάντηση που προγραμματίζεται για τον Daniel.

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε και με κάθοδο στην Αθήνα, σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα», είναι η ομόφωνη απόφαση του μπλόκου Ε65 των αγροτών της Καρδίτσας, μετά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Ως πρώτη κίνηση κλιμάκωσης, οι αγρότες θα κλείσουν το απόγευμα της Τετάρτης τον Ε65.

Κατέληξαν ότι θα συντονιστούν σε κοινά βήματα κλιμάκωσης με τα υπόλοιπα μπλόκα.

Μακεδονία

Οι Μακεδόνες αγρότες από πλευράς τους, δηλώνουν ανικανοποίητοι με τα μέτρα του πρωθυπουργού. Μετά τη συνέλευση στα Νέα Μάλγαρα που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η απόφαση είναι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να συσταθεί ένα όργανο σε επίπεδο Μακεδονίας που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει μπλόκα παντού. Το πρώτο μπλόκο μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη σημειώνεται στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων από τις 8 μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για τα φορτηγά.

Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι θα κινηθούν οι αγρότες στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Οι αγρότες του Αιγίου αναμένεται να κλείσουν και πάλι τη νέα Εθνική Οδό. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μεγαλύτερη διάρκεια μπλόκων σε δρόμους και κυρίως εθνικές οδούς. Η πρόταση που θα φύγει από το Αίγιο προς τα υπόλοιπα μπλόκα είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων με πιο δυναμικό τρόπο. Ανάλογο κλίμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επικρατεί και στις εν εξελίξει συνελεύσεις σε Αγρίνιο και Πύργο. Η πρόταση που θα φτάσει στην Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων είναι να πάνε στην Αθήνα.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter