Ο κατασκευαστικός κολοσσός Evergrande υπό καθεστώς χρεοκοπίας από την Fitch

Ο κατασκευαστικός κολοσσός Evergrande υπό καθεστώς χρεοκοπίας από την Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δύο κινεζικές εταιρείες κατασκευών, Evergrande και Kaisa δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Αυτή είναι η τελευταία ανατροπή στην κρίση των ακινήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σε μια εποχή που η οικονομική τους υγεία ανησυχεί τις αγορές, οι δύο κινέζικες κατασκευάστριες ακινήτων έχουν αθετήσει δάνεια συνολικού ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα ακίνητα και οι κατασκευές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας και χρησιμεύουν ως κινητήρια δύναμη για πολλούς άλλους τομείς, όπως ο χάλυβας και τα έπιπλα. Αλλά για να μειώσει το χρέος του κλάδου, το Πεκίνο πέρυσι αυστηροποίησε τους όρους πρόσβασης σε πίστωση για τους κατασκευαστές ακινήτων. Η Evergrande, εδώ και καιρό νούμερο ένα στον κλάδο, βρέθηκε έκτοτε χωρίς μετρητά και η οικονομική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Οι μερικές φορές επίφοβες επενδύσεις της εταιρείας (τουρισμός, αναψυχή, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.λπ.) εξηγούν έτι περεταίρω την επισφαλή κατάστασή της εταιρείας. Οι περιπέτειες του ομίλου οδηγούν, με τη σειρά τους, σε κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των πιθανών αγοραστών. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις και οι τιμές των ακινήτων μειώνονται σε πολλές κινεζικές πόλεις. Η Evergrande στραγγαλίζεται από ένα απύθμενο χρέος περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ και αγωνίζεται αρκετούς μήνες να πληρώσει τους τόκους και να τηρήσει τις παραδόσεις των διαμερισμάτων που έχουν προπληρωθεί.

Στις 6 Νοεμβρίου, ο όμιλος έπρεπε να είχε κάνει μια αποπληρωμή τόκων ύψους 73,1 εκατομμύρια ευρώ. Είχε περίοδο χάριτος ενός μήνα, η οποία έληξε την Τρίτη. Έκτοτε, «καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει από την εταιρεία ή τους πιστωτές της σχετικά με την αποπληρωμή», ανέφερε ο Fitch την Πέμπτη. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος χρηματοοικονομικής αξιολόγησης υποβάθμισε την αξιολόγηση της Evergrande κατά μία βαθμίδα, στο προτελευταίο επίπεδο των κατηγοριών του. Αυτή είναι η πρώτη στάση πληρωμών για τον κινεζικό γίγαντα των ακινήτων.

Ακολουθεί η Kaisa

Η εταιρεία κατασκευών Kaisa, πολύ μικρότερη σε μέγεθος από την Evergrande, αλλά μία από τις πιο χρεωμένες στην Κίνα, επίσης καθυστέρησε την αποπληρωμή τόκων, σύμφωνα με τον Fitch. Η Kaisa θα έπρεπε να είχε πληρώσει την Τρίτη 353 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Ο όμιλος, ο εικοστός έβδομος στην Κίνα από άποψη τζίρου, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι κινδύνευε να προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών. Η Kaisa έχει 17.000 υπαλλήλους. Το 2015, ήταν ο πρώτος κινεζικός όμιλος ακινήτων που έκανε στάση πληρωμών για ομόλογα σε δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Κινούνται διαδικασίες πτώχευσης για την Evergrande καθώς δεν αποπλήρωσε χρέη της

Η κινεζική Evergrande ανακοινώνει ότι ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες σε περισσότερα από 10 κατασκευαστικά έργα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρεμβαίνει καθώς η Evergrande τρεκλίζει

Λαγκάρντ: Περιορισμένες οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από πιθανή κατάρρευση της κινεζικής Evergrande

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter