Κυριακός Μητσοτάκης: Ο Έλληνας πρωθυπουργός που έβλεπε τα τούρκικα F-16 να περνούν

Κυριακός Μητσοτάκης: Ο Έλληνας πρωθυπουργός που έβλεπε τα τούρκικα F-16 να περνούν
Χανιά: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI)

Μερικοί αναρωτιούνται τι γίνεται στο Αιγαίο, τι γίνεται με τους εξοπλισμούς και ιδιαίτερα με τις πανάκριβες αγορές και από τις δύο πλευρές του Αρχιπελάγους.

Ελλάδα και Τουρκία παλεύουν να πάρουν νέα όπλα, νέα αεροσκάφη σε μια αέναη διάθεση τεραστίων κεφαλαίων. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα όχι μόνον με το ποιος θα εξασφαλίσει νέα όπλα αλλά με το ποιος θα τα πάρει πρώτος δημιουργώντας μια υπεροπλία διοχετεύοντας δεκάδες δισεκατομμύρια σε μια βιομηχανία της καταστροφής.

Παντελώς επίκαιρο αφού ή έγκριση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απελευθέρωσε τους… «ενδοιασμούς» της Ουάσιγκτον να πουλήσει νέα F-16 στην Άγκυρα (περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τη γενική επισκευή 79 σκαφών από τον στόλο F-16 που ήδη έχει η Τουρκία).

Την ίδια ώρα η Αθήνα -συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- έχει εκδηλώσει τη θέλησή της να αγοράσει τη νέα γενιά, τα F-35. για τα οποία συνεχίζονται οι πιέσεις προς την αμερικανική πλευρά.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτή η κούρσα των εξοπλισμών.

Ως πρόσχημα βέβαια η «αναταραχή» στην ευρύτερη περιοχή, η στήριξη του ΝΑΤΟ με τους εθνικούς προϋπολογισμούς και βέβαια η στήριξη του εξοπλιστικού lobby που θέλει πάντα κέρδη.

Όπως δείχνουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια ήταν στη γραμμή των εξοπλιστικών αφού δεν έδειχνε ουδεμία διάθεση διαπραγμάτευσης ή διπλωματίας.

Το έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο παρελθόν με ορισμένους αστερίσκους περισσότερο για την τιμή των όπλων και για να αποκτήσει εθνικό προφίλ:

«Αυτό το οποίο έχουμε αναφέρει είναι το αυτονόητο: ότι σε μία συμμαχία, δεν γίνεται αμυντικό υλικό – αεροσκάφη εν προκειμένω – να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω σε ελληνικά νησιά. Αλλά εγώ κρατώ το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων των τελευταίων μηνών και θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εποχές μεγαλύτερης έντασης έχουν περάσει, έχουν μείνει πίσω στο παρελθόν», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στο Γιώργο Κουβαρά.

Αλλά αν κάποιος αναρωτιέται για τη χρήση της διπλωματίας και των ανταλλαγμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε και αυτό ανοικτά στην ίδια συνέντευξη.

Όπως είπε οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας «δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα».

Βεβαίως εδώ κανείς δεν βλέπει καμία διπλωματία παρά την παραδοχή ενός υπηκόου που δεν τα βάζει με τα αφεντικά.

Αντίθετα, ως απάντηση στην ανικανότητα ή και την απροθυμία να διαπραγματευτεί ή να τα βάλει με το εξοπλιστικό lobby, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους δώσει ένα ακόμα δώρο.

Όχι μόνον θα θεωρήσει δεδομένη την αγορά από την Τουρκία, αλλά θα προχωρήσει και στην αγορά από την Ελλάδα των νέων υπερσύγχρονων μαχητικών, των F-35.

«Το αίτημα αυτό είναι απολύτως ώριμο και θα εγκριθεί σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου», δήλωσε χαρακτηριστικά, επίσης στην ίδια συνέντευξη.

Είναι όμως νέες θέσεις του πρωθυπουργού;

Λεκτική κόκκινη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν τα νέα όπλα, τα νέα μαχητικά να μην χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο.

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Μάιο του 22.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι της Καλιφόρνια, δεξιά, και η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, αριστερά, ακούνε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, Τρίτη 17 Μαΐου 2022, στην Ουάσιγκτον. (AP Photo/Evan Vucci)

 

Αλλά και γι’ αυτό έλαβε την διαβεβαίωση του Ερντογάν.

«Με τίποτα δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν τα F-16 προς αυτή την κατεύθυνση (εναντίον της Ελλάδας) όπως δεν συνέβη και μέχρι τώρα. Για το ζήτημα της άφιξης των F-16, την Ελλάδα και τη «Βόρεια Κύπρο», κάναμε μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εμείς δεν έχουμε στόχο να κερδίσουμε εχθρούς. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξήσει τους εχθρούς, αλλά να αυξήσει τους φίλους» είχε πει στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, τον Ιούλιο του ’23

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, όλες οι καθυστερήσεις που αφορούν τα F-35 για την Ελλάδα οφείλονταν στα αμερικανικά «προβλήματα» με την Τουρκία και τις διπλωματικές πιέσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει ταυτόχρονα στο Κογκρέσο το αίτημα για το πακέτο των F-16 προς την Τουρκία και της πώλησης των F-35 προς την Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο φέρεται να είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά στις αρχές του Ιανουαρίου του 2024.

Όλες οι εξελίξεις είναι γνωστές στον πρωθυπουργό αφού πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν και το βασικό θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μπλίνκεν-Μητσοτάκη που είχαν τη Δευτέρα 22/02/24 μαζί με το αίτημα των Αμερικανών για άμεση ένταξη ελληνικής φρεγάτας στην «Συμμαχία της Ερυθράς Θάλασσας».

Μπορεί η Ουάσιγκτον να επιθυμεί τα δύο θέματα να έρθουν μαζί στο Κογκρέσο, η Αθήνα ωστόσο πιέζει αφού οι πρώτες διαρροές μετά το πράσινο φως για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία μιλούσαν για «καθυστερήσεις» εκ μέρους των ΗΠΑ όσον αφορά στην απόφαση για τα F-35 προς την Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει προ πολλού να στηρίξει την κούρσα των εξοπλισμών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, χωρίς μάλιστα κανένα διπλωματικό αντάλλαγμα πλην της στήριξης προς την κυβέρνησή του…

Εξάλλου και τα σχέδια των ΗΠΑ για το Αιγαίο μπορεί να μην διαφέρουν πολύ από αυτά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυρίως του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η ουσία είναι πως η Τουρκία παίζει το παιχνίδι της διπλωματίας και η Ελλάδα απλά αποδέχεται…

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση F-16 στην Τουρκία ύψους 20 δισ. δολαρίων

Μισόλογα από το ΓΕΝ για τις παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό και τη φρεγάτα «Υδρα»

Mητσοτάκης: Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στο ν/σ για το γάμο ομόφυλων, υπάρχει και η αποχή

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter