Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση F-16 στην Τουρκία ύψους 20 δισ. δολαρίων

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση F-16 στην Τουρκία ύψους 20 δισ. δολαρίων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κεντρο-δεξιά, συναντά τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κεντρο-αριστερά, κατά τη διάρκεια της πρώτης ολομέλειας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022. (Bertrand Guay, Pool via AP)

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού αναβάθμισης, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Τρίτη 24/1/2024 το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία εμπόδιζε επί 20 μήνες. Απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η εξέλιξη συνδέθηκε με την αγορά αμερικανικών F-16, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται τη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ταυτόχρονα με την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Αμερικανοί βουλευτές έλεγαν ότι περιμένουν την οριστική έγκριση του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του από τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πώληση F-16.

Συνάντηση στο Λευκό Οίκο

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβάζει τις σημειώσεις του μέσα στο αεροπλάνο του που τον μεταφέρει από την πρωτεύουσα Άγκυρα της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη ενώ μαχητικό αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας συνοδεύει το αεροπλάνο του, Σάββατο 15 Ιουλίου 2017. (Υπηρεσία Τύπου της Προεδρίας μέσω AP, Pool)

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN Turk στην Ουάσιγκτον, μετά την επιστολή Μπάιντεν, θα ακολουθήσει συνάντηση στον Λευκό Οίκο. «Πρώτα, στέλνει μια επιστολή για να την εγκρίνουμε. Η Τουρκία θα παραδώσει τα σουηδικά έγγραφα έγκρισης. Υπάρχει μια διαδικασία στην οποία ο Λευκός Οίκος θα κάνει η επίσημη κοινοποίηση. Αυτή η επιστολή είναι μια έκκληση να το εγκρίνει. Αυτό είναι ένα ενδιάμεσο βήμα».

«Πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία 15 ημερών. Δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα για αυτό. Ανώτερος αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο είπε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει εδώ και καιρό την υποστήριξή του για την πώληση F-16 και η πώληση F-16 στην Τουρκία είναι επίσης προς το συμφέρον των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter