Ο Μητσοτάκης, ο Μακρόν και η διαφ(θ)ορά τους

Ο Μητσοτάκης, ο Μακρόν και η διαφ(θ)ορά τους

Η ποιότητα της Δημοκρατίας ενός κράτους μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από το πως αυτό επιλέγει να διαχειρίζεται υποθέσεις διαφθοράς υψηλά ιστάμενων πολιτικών αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων. Η Γαλλία δεν διανύει την πιο δημοκρατική της περίοδο γεγονός που αποκαλύφθηκε από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη ο εκλογικός αγώνας.

Η εκλογική μάχη ανέδειξε ως βασικούς αντιπάλους την  δεξιά και την ακροδεξιά αποκαλύπτοντας την συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Λίγους μήνες μετά τις εκλογές δύο επεισόδια διαφθοράς ήρθαν να διαταράξουν την δημοκρατική νομιμότητα του γαλλικού κοινοβουλίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν Μορέτι παραπέμπεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 5 ετών. Τον υπουργό βαραίνει η κατηγορία πως χρησιμοποίησε την εξουσία που απορρέει από την θέση του προκειμένου να αντιμετωπίσει προσωπικούς του αντιπάλους. Λίγες ώρες αργότερα το δεξί χέρι του γάλλου προέδρου, Αλέξις Κολέρ, βρέθηκε στο στόχαστρο ερευνών της οικονομικής εισαγγελίας λόγω των στενών (οικογενειακών) δεσμών του με μια ελβετο-ιταλική ναυτιλιακή εταιρία.

Το τελευταίο διάστημα ο εγχώριος συστημικός Τύπος έχει βαλθεί να συγκρίνει τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον γάλλο ομόλογό του, όχι ότι ο ίδιος δεν κάνει ό, τι μπορεί για να κλέψει λίγη από την χάρη και τη γαλλική κομψότητα του μιμούμενος την κινησιολογία. Σε κοινή τους συνέντευξη ο δικός μας είχε δηλώσει πως «οι κρίκοι της ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν εδώ και δύο αιώνες πληθαίνουν συνεχώς».

Φυσικά οι κρίκοι αυτοί δεν αφορούν τον πολιτισμό που οφείλει να διέπει το δικαστικό σύστημα. Καθώς στην χώρα οι πολιτικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, δωροδοκίας, δωροληψίας και εγκλημάτων λευκού κολλάρου δεν περνούν ούτε έξω από την πόρτα του εισαγγελέα. Ούτε για τα μάτια του κόσμου.  Έτσι ο Μητσοτάκης που προσπαθεί να μοιάσει του Μακρόν, καταλήγει να θυμίζει περισσότερο τον Ιζνογκούντ.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης, μακράν ο καλύτερος Μακρόν

Euractiv: «Καυτή πατάτα» το σκάνδαλο των υποκλοπών στο γεύμα Μακρόν – Μητσοτάκη

Μητσοτάκης από Παρίσι για τα ελληνοτουρκικά: Εξυπνάδες κι ευφυολογήματα αντί εξωτερικής πολιτικής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter