Μητσοτάκης από Παρίσι για τα ελληνοτουρκικά: Εξυπνάδες κι ευφυολογήματα αντί εξωτερικής πολιτικής

Μητσοτάκης από Παρίσι για τα ελληνοτουρκικά: Εξυπνάδες κι ευφυολογήματα αντί εξωτερικής πολιτικής

Την εξωτερική πολιτική της ατάκας φαίνεται να υιοθετεί εξ ολοκλήρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενώ η Άγκυρα συνεχίζει ασταμάτητη την στρατηγική της έντασης, με τις προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Έτσι, και στο πλαίσιο της συνάντησης του τη Δευτέρα με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε εμφατικά: «Όσοι λένε ότι θα έρθουν νύχτα στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας». Παράλληλα, αναφερόμενος στην Άγκυρα μέσω… Μόσχας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να προσθέσει: «Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθεί τον 21ο αιώνα ένα τετελεσμένο αυταρχικού δεσποτισμού που πρόθυμα θα μπορούσε να μιμηθεί κάθε τοπικός ταραξίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας».

Εκτενέστερη ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, δίχως ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για το τι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στο Παρίσι εν μέσω μίας «ενεργειακής, πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Ανέφερε επίσης πως η αποψινή τους συνάντηση γίνεται έναν χρόνο μετά την υπογραφή της διμερούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας που υπηρετεί «το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης». Πρόσθεσε δε πως σφυρηλατούνται πλέον οι σχέσεις σε πολλά επίπεδα και στην καθημερινότητα και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών θυμίζοντας την περσινή βοήθεια της Γαλλίας στις πυρκαγιές που αντιμετώπισε η Ελλάδα. «Τώρα ήταν η σειρά της Αθήνας να βοηθήσει το Παρίσι» είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του, ο γάλλος πρόεδρος αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε φέτος το καλοκαίρι καθώς η Γαλλία αντιμετώπισε πολλές πυρκαγιές, αναφέρθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψαν οι δύο χώρες ένα χρόνο πριν.

«Βασιστήκαμε στις κοινές απόψεις, τις αξίες, την ελευθερία, τη Δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» επεσήμανε ο κ. Μακρόν. «Με τον τρόπο αυτό δυναμώνουμε και την ευρωπαϊκή κυριαρχία και σταθερότητα σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος», ενώ διαμήνυσε πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας – Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο», δίχως ωστόσο να κάνει σαφή αναφορά στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: «Μιλάμε τη γλώσσα που θα καταλάβει η Ελλάδα»

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρμτμεντ για χάρτη Μπαχτσελί: Η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητείται

«Καρφιά» Βαληνάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά – «Δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική»

Ανησυχία Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά: «Βλέπω να μετατρεπόμαστε σε προκεχωρημένο αφύλακτο φυλάκιο»

Ελληνοτουρκικά: Πολλά «ναι» χωρίς αντάλλαγμα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter