Ο Ντάνιελ τους βρήκε να μελετούν ακόμα για τον… Ιανό

Ο Ντάνιελ τους βρήκε να μελετούν ακόμα για τον… Ιανό

Νέα στοιχεία σχετικά με τις εγκληματικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δημοσιεύει το Documento. Πρόκειται για έργα που προκηρύχτηκαν μετά το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανός τον Σεπτέμβριο του 2020, τα οποία ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μάλιστα, όπως προκύπτει από σειρά αποφάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ακόμη και λίγες εβδομάδες προτού η κακοκαιρία Ντάνιελ χτυπήσει την περιοχή συνέτασσαν μελέτες για έργα αποκατάστασης από την κακοκαιρία Ιανός.

Ενα από αυτά είναι το έργο για την «Αντιπλημμυρική προστασία παρόχθιων εκτάσεων των κοιτών του Ενιπέα ποταμού από τον μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟΣ», με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ. Το έργο προκηρύχτηκε το 2021, αλλά ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά, στις αρχές του 2023, και έλαβαν μέρος τρεις εταιρείες. Στις 6 Ιουνίου 2023 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με την υπ’ αριθμόν 655/2023 απόφασή της, η επιτροπή ανέθεσε το έργο προσωρινά στη εταιρεία ΔΟΜΗΚΑ ΑΕ. Είναι εντυπωσιακό πως από τον Σεπτέμβριο του 2020 φτάσαμε στον Ιούνιο του 2023 και η Περιφέρεια Θεσσαλίας ακόμη προχωρούσε τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου, αντί να το έχει ολοκληρώσει.

Την ίδια μέρα η εν λόγω επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεδρίασε για ακόμη ένα υποέργο, που αφορούσε την αντιμετώπιση καταστροφών από τον Ιανό στην Καρδίτσα. Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε την εκπόνηση σειράς μελετών προκειμένου να ξεκινήσουν συγκεκριμένα έργα αποκατάστασης. Οπως για παράδειγμα μελέτη για τη γέφυρα Ελληνοκάστρου, για τις γέφυρες Κοσκινά και Μακρυχωρίου στον ποταμό Καλέτζη κ.λπ.

Ενα μήνα πριν, συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου 2023, η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνέταξε τεχνική μελέτη σχετικά με εργασίες που έπρεπε να γίνουν για την «αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» οι οποίες είχαν προκύψει από την κακοκαιρία Ιανός. Οι εργασίες αφορούσαν τον «καθαρισμό και διάνοιξη των αποστραγγιστικών τάφρων πλησίον του ποταμού Ενιπέα του Δήμου Παλαμά» και την «ανακατασκευή τεχνικού επί της επαρχιακής οδού Λάρισας – Καρδίτσας».

Αλλο ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ο καθαρισμός της κοίτης σε παραπόταμους του Πηνειού και η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από πλημμύρες στην περιοχή των Τρικάλων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 5,2 εκατ. ευρώ. Η ανάθεσή του έγινε έπειτα από διαγωνισμό τον Σεπτέμβριο του 2020. Τον Δεκέμβριο του 2022 αποφασίστηκε η επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του έργου έως τον Ιούνιο του 2023. Τον περασμένο Ιούλιο η ανάδοχος εταιρεία υπέβαλε αίτηση για την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου έως τον Αύγουστο του 2024, επικαλούμενη μια σειρά από λόγους.

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεδρίασε ώστε να εξετάσει το αίτημα της αναδόχου εταιρείας Χατζηγάκης Τεχνική ΑΕ για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου. Το αίτημα έγινε δεκτό. Αποτελεί ερώτημα γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας δεν φρόντισαν να ολοκληρωθεί νωρίτερα το έργο και αν έκριναν απαραίτητο να ανατεθεί και σε δεύτερη εταιρεία ένα τμήμα των εργασιών.

Εντούτοις οι υποσχέσεις για διαδικασίες-εξπρές και μάλιστα με αυστηρό ύφος από τον Κυρ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα μετά την επέλαση του Ιανού στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 έμειναν υποσχέσεις. «Δεν θα δείξω καμία κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» σημείωσε και τόνισε με έμφαση: «Αρα να ξέρετε, και νομίζω ότι έχουμε δείξει ως κυβέρνηση δείγματα αποτελεσματικότητας, ότι θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει».

Διαβάστε επίσης: Πλημμύρες Θεσσαλία: Παραδοχή Αγοραστού για μυστική αλληλογραφία με Καραμανλή για τα αντιπλημμυρικά

Πλημμύρες: Αγοραστός και Πυροσβεστική επιχειρούν να συγκαλύψουν ενδεχόμενες ευθύνες για την κακοκαιρία

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης δεν έχει καταθέσει αίτημα αρωγής στην ΕΕ για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter