Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας

Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας

Ο Φελίπε Λαζαρίνι, ο επικεφαλής της UNRWA, μίλησε στο συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα.

Επεσήμανε ότι η ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται στην πολιορκημένη λωρίδα είναι «αφόρητη» και επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Περιγράφει επίσης τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, τις εντολές εκκένωσης και την πολιορκία ως “αναγκαστικό εκτοπισμό” και “συλλογική τιμωρία”.

Αναφέρει στην έκτακτη συνεδρίαση ότι 3.200 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, ξεπερνώντας τον αριθμό των παιδιών που σκοτώνονται ετησίως σε όλες τις ζώνες συγκρούσεων του κόσμου από το 2019. Αυτό, λέει, δεν μπορεί να είναι παράπλευρη απώλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Unrwa έχει χάσει 64 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου ενός που, όπως λέει, πέθανε μόλις δύο ώρες νωρίτερα μαζί με τη σύζυγο και τα οκτώ παιδιά του.

Λέει επίσης ότι οι κάτοικοι της Γάζας αισθάνονται ότι ο κόσμος τους εξισώνει όλους με τη Χαμάς και ότι είναι επικίνδυνο να απομυθοποιείται ένας ολόκληρος πληθυσμός. Οι φρικαλεότητες της Χαμάς, δεν απαλλάσσουν το Ισραήλ από τις υποχρεώσεις του βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Τέλος, προέτρεψε τα μέλη του Συμβουλίου να αλλάξουν την πορεία της κρίσης, λέει ότι το παρόν και το μέλλον των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών εξαρτάται από μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Επαναλαμβάνει επίσης τις εκκλήσεις για ανεμπόδιστη και συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων -την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter