Ο Πούτιν θέλει να «κλειδώσει» τα εδαφικά του κέρδη στην Ουκρανία – Έτοιμος για κατάπαυση του πυρός

Ο Πούτιν θέλει να «κλειδώσει» τα εδαφικά του κέρδη στην Ουκρανία – Έτοιμος για κατάπαυση του πυρός

Την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία φέρεται να επιθυμεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, που γνωρίζουν όσα συζητάει ο Πούτιν με τους συμβούλους του, ο Ρώσος ηγέτης είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για τις προσπάθειες της Δύσης να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση πυρός που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές στο πεδίο της μάχης, ενώ ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνεχίσει να πολεμά, εάν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

Το Reuters συνομίλησε συνολικά με πέντε πρόσωπα που έχουν εργαστεί με τον Πούτιν σε υψηλό επίπεδο στο πολιτικό και το επιχειρηματικό πεδίο. Η πέμπτη πηγή δεν έκανε κάποια σχόλιο αναφορικά με την περίπτωση να «παγώσει» ο πόλεμος στις σημερινές γραμμές του μετώπου.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι «η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της», λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο». Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήματα.

Θέλει να «παγώσει» τη σύγκρουση στις σημερινές γραμμές του μετώπου

Όπως δήλωσαν οι πηγές, η επιμονή του Πούτιν να «κλειδώσει» σε μια συμφωνία τα όποια εδαφικά κέρδη έχει κατακτήσει είναι μη διαπραγματεύσιμη.

Θα ήταν ήταν έτσι έτοιμος να συμβιβαστεί με τα εδάφη που έχει τώρα και να «παγώσει» τη σύγκρουση στις σημερινές γραμμές του μετώπου, δήλωσαν οι τέσσερις από τις πηγές.

«Ο Πούτιν θα πει ότι κερδίσαμε, ότι το ΝΑΤΟ μας επιτέθηκε και ότι διατηρήσαμε την κυριαρχία μας, ότι έχουμε έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, κάτι το οποίο ισχύει», δήλωσε μία από τις πηγές.

Το να «παγώσει» η σύγκρουση κατά μήκος των σημερινών γραμμών θα είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει στην κατοχή της σημαντικά τμήματα από τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, τις οποίες ο Πούτιν ενσωμάτωσε επίσημα στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022 (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα), αλλά χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο σε καμία από αυτές.

Αλλά μια τέτοια διευθέτηση θα ήταν κατώτερη των στόχων που είχε θέσει η ίδια η Μόσχα τότε, όταν δήλωσε πως οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες τώρα της ανήκουν πλήρως.

Ο Πεσκόφ έχει υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει περίπτωση επιστροφής των τεσσάρων περιφερειών που τώρα είναι μόνιμα τμήμα της Ρωσίας, σύμφωνα με το σύνταγμά της.

Άλλος ένας παράγοντας που διαμορφώνει την άποψη του επικεφαλής του Κρεμλίνου για τερματισμό του πολέμου είναι πως όσο περισσότερο τραβά σε μάκρος, τόσο περισσότεροι σκληροτράχηλοι βετεράνοι επιστρέφουν στη Ρωσία, δυσαρεστημένοι με τη δουλειά που θα έχουν μετά τον πόλεμο και τις προοπτικές για το εισόδημά τους, γεγονός που πιθανόν θα δημιουργήσει εντάσεις στην κοινωνία, δήλωσε μία από τις πηγές, που έχει εργαστεί με τον Πούτιν.

Η Μόσχα θα αυξήσει κι άλλο την πίεση

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 18% της Ουκρανίας και αυτό τον μήνα επιτέθηκαν στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου.

Τον Φεβρουάριο, τρεις ρωσικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν προηγούμενη πρόταση του Πούτιν για κατάπαυση πυρός για να «παγώσει» ο πόλεμος.

Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται κατάπαυση πυρός, ο Πούτιν θέλει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη για να αυξήσει την πίεση στην Ουκρανία ενώ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί απρόσμενες ευκαιρίες για να αποκτήσει ακόμα περισσότερα εδάφη, δήλωσαν τρεις από τις πηγές.

Ο Πούτιν βασίζεται στον μεγάλο αριθμητικά πληθυσμό της Ρωσίας συγκριτικά με την Ουκρανία για να διατηρήσει μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό ακόμα και χωρίς επιστράτευση, χάρη στα ασυνήθιστα υψηλά οικονομικά οφέλη για αυτούς που κατατάσσονται στον στρατό.

«Η Ρωσία θα πιέσει περαιτέρω», δήλωσε η πηγή που έχει εργαστεί με τον Πούτιν. Ο Πούτιν θα καταλαμβάνει αργά εδάφη έως ότου ο Ζελένσκι κάνει μια προσφορά για να σταματήσει ο πόλεμος, δήλωσε το πρόσωπο αυτό, λέγοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει εκφράσει την άποψη σε συμβούλους ότι η Δύση δεν θα παράσχει αρκετά όπλα, καταβαραθρώνοντας το ηθικό της Ουκρανίας.

Ηγέτες από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας έως ότου υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφαλή κυριαρχία της. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους λένε ότι προσπαθούν να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, αντί να συνεχίσει να εξαπολύει βίαιες επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων, λιμανιών και πολιτών κάθε μέρα», δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση για τις προμήθειες όπλων.

Και οι πέντε πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν είπε σε συμβούλους του πως δεν έχει σχέδια για εδάφη του ΝΑΤΟ, απηχώντας τα δημόσια σχόλιά του για το θέμα αυτό. Δύο από τις πηγές έκαναν λόγο για ρωσικές ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Δύση αναφορικά με την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο αινιγματικός ρόλος της Κίνας στο Ουκρανικό

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, που ταξίδεψε πρόσφατα στην Ευρώπη, δήλωσε ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για να βρούμε κατάλληλες οδούς για την επίλυση της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Πεκίνο είχε προωθήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων πριν από έναν και πλέον χρόνο, το οποίο παρουσιάζει τις γενικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου αλλά δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο έτυχε χλιαρής υποδοχής εκείνη την χρονική περίοδο από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει ότι η Κίνα παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός αλλά αντικατοπτρίζει το «ψευδές αφήγημα» της Ρωσίας και δεν καταδικάζει την επίθεσή της.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την «ειλικρινή επιθυμία» του Πεκίνου να εργαστεί για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, σε συνέντευξή στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κίνα.

Η Μόσχα θεωρεί δε το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία ως μια «ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση», όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι «το Πεκίνο έχει πλήρη επίγνωση και αντιλαμβάνεται πλήρως τι κρύβεται πίσω από την ουκρανική κρίση».

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: «Κράτος εν κράτει» ο Πιτσιλής, κουρελιάζει το Σύνταγμα, καταργεί νόμους και νομοθετεί με την υπογραφή του

Reuters: «Έτοιμος για εκεχειρία ο Πούτιν – Με σύνορα στα τωρινά πολεμικά μέτωπα»

Ο Φάμελλος «αχρήστευσε» την επιστολή Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν

Αναισθησιολόγοι Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»: «Ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να παίζει με τις ζωές ασθενών»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter