«Ο θάνατος του Στάλιν» προκαλεί αμηχανία στους Ρώσους

Ως μία επίθεση από τους Βρετανούς διανοούμενους με σκοπό την υποβάθμιση και την γελοιοποίηση των Σοβιετικών αντιμετωπίζει η Ρωσία την μαύρη κωμωδία «ο θάνατος του Στάλιν» του βραβευμένου σκηνοθέτη Αρμάντο Ιανούτσι. Η ταινία περιγράφει με κωμικό τρόπο τις έριδες στο Κρεμλίνο αμέσως μετά τον θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη το 1953.

Μία επιτροπή συμβούλων του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού πρότεινε να καθυστερήσει η πρεμιέρα της ταινίας στην Ρωσία προκειμένου να μην συμπέσει χρονικά με την 75η επέτειο του τέλους της Μάχης του Στάλινγκραντ. Ο Παβέλ Ποζιγκαϊλο, μέλος της επιτροπής, είπε ότι η ταινία «προσβάλλει τα ιστορικά σύμβολα μας, τον σοβιετικό ύμνο, τα παράσημα και τα μετάλλια». Το μέλος της επιτροπής δεν έκρυψε και την ενόχληση του για το γεγονός ότι ο Σοβιετικός στρατιωτικός διοικητής, Γκεόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, «απεικονίζεται ως ανόητος στην ταινία».

Η επιτροπή ανέφερε ότι η προβολή είναι «ανεπιθύμητη» λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας τον ερχόμενο Μάρτιο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας αποκάλεσε την ταινία «μία μορφή ψυχολογικής πίεσης εναντίον της χώρας μας».

Ο στρατάρχης του κόκκινου στρατού, Γκέοργκι Ζούκοφ είναι ήρωας στην Ρωσία και το άγαλμα του στέκει κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. Ήταν ο ενορχηστρωτής της ήττας των ναζιστικών στρατευμάτων στην Μάχη του Στάλινγκραντ το 1943, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την οριστική νίκη των συμμάχων στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επιτροπή επιθυμεί η προβολή να καθυστερήσει μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο η ταινία έχει λάβει την σχετική άδεια και αναμένεται να ξεκινήσει να προβάλλεται από την Πέμπτη. 

Ετικέτες