Ο Τσίπρας συνομιλεί με τον Ζάεφ: «Zoran, do you know the region of Prespes;» (Video)

Ο Τσίπρας συνομιλεί με τον Ζάεφ: «Zoran, do you know the region of Prespes;» (Video)

Το «παρασκήνιο» του ραντεβού με τον Ζόραν Ζάεφ για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών, «δείχνει» μέσω Facebook ο Αλέξης Τσίπρας.

Το βίντεο ξεκινάει με εικόνες από τις Πρέσπες και αφού συνεχίζει δείχνοντας τον Αλέξη Τσίπρα με τον διευθυντή του γραφείου τύπου του, Θανάση Καρτερό, περνάει στο πλάνο όπου ο πρωθυπουργός ρωτά τηλεφωνικά τον Ζόραν Ζάεφ, στα αγγλικά, αν γνωρίζει την περιοχή των Πρεσπών, ενώ συμπληρώνει ότι θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί την Βόρεια Μακεδονία.

Στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο αναγράφεται:

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.»

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156598884618054/

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter