ΟΑΚΑ: Το στέγαστρο του τρόμου

ΟΑΚΑ: Το στέγαστρο του τρόμου

Το Documento, το οποίο πρώτο είχε ενημερώσει ότι τα πάντα στο ΟΑΚΑ σαπίζουν από την εγκατάλειψη και είχε επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις χρυσοπληρωμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, συνεχίζει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Με αφορμή το λουκέτο στη λειτουργία του κεντρικού σταδίου αλλά και του ποδηλατοδρόμιου η εφημερίδα αποκαλύπτει σήμερα ότι εκτός από τα δύο στέγαστρα Καλατράβα και οι ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις στο στέγαστρο του κεντρικού γηπέδου είναι υπό διάλυση, με τα τεράστια και δεκάδες ηχεία που βρίσκονται εκεί να αιωρούνται μέχρι πρότινος επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων θεατών.

Οσο κι αν η κυβέρνηση πασχίζει, επικοινωνιακά και μόνο, να πείσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο και προσπαθεί να υποβαθμίσει τις τεράστιες ευθύνες της παίζοντας κρυφτούλι με τις… ημερομηνίες που δεν της βγαίνουν, τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα. Τόσο λόγω της εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων, αν και όλοι γνώριζαν τους κινδύνους που υπήρχαν από τις εκθέσεις που συντάχθηκαν έπειτα από σχετικούς ελέγχους, όσο και γιατί δεν έκαναν απολύτως τίποτε και κυριολεκτικά έθεσαν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές.

Ηχητικά σε οριακό σημείο

Οι αποκαλύψεις λοιπόν για τη σαπίλα του ΟΑΚΑ είναι καταιγιστικές και δεν αρκούν τα όποια φτηνά επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης. Μετά το ζήτημα της στατικότητας των στεγάστρων, έρχεται και το πρόβλημα των ηχητικών συστημάτων του ΟΑΚΑ, που από καθαρή τύχη δεν άρχισαν να πέφτουν από τις εξέδρες με ανυπολόγιστες και απρόβλεπτες συνέπειες.

«2ο καλάθι ανατολικού τόξου. Η κατάσταση του καλαθιού είναι κακή. Οι βίδες στήριξης του καλαθιού από το στέγαστρο είναι πολύ σκουριασμένες. Υπάρχει πολύ σκουριά σε πολλά σημεία της κατασκευής. Τα σίδερα που έχουν τοποθετηθεί για να κρεμαστούν τα συρματόσχοινα για τις στοχεύσεις των ηχείων είναι σε οριακό σημείο να κοπούν» αναφέρει στην αναλυτική πολυσέλιδη έκθεσή της η εταιρεία που είχε αναλάβει τον έλεγχο ηχητικού συστήματος του ΟΑΚΑ και την προκοστολόγηση συντήρησης, την οποία παρέδωσε στη διοίκηση του ΟΑΚΑ τον Μάιο του 2017. Τα ίδια αναφέρει για όλα τα καλάθια των ηχείων, με ελάχιστα από αυτά να είναι σε «μέτρια κατάσταση, γεμάτα σκουριά».

«Χάλια κατάσταση»

Επίσης στις «Αναρτήσεις ηχείων» η έκθεση αναφέρει για το καθένα –στις περισσότερες των περιπτώσεων– ότι «η κατάσταση των αναρτήσεων του ηχείου είναι κακή. Χρειάζονται αντικατάσταση αρκετοί κρίκοι, διότι έχουν αρκετή σκουριά. Τα σίδερα από τις ντίζες είναι σε πολύ χάλια κατάσταση». Οσο για κάθε βύσμα σε κάθε καλάθι, η έκθεση αναφέρει: «Τα βύσματα χρειάζονται αντικατάσταση καθώς και οι υπόλοιπες υποδοχές των βυσμάτων πρέπει να αντικατασταθούν». Το απίστευτο είναι πως βάσει του συνολικού πίνακα κοστολόγησης για τη συντήρηση των ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων, το κόστος ήταν μόλις 76.465,77 ευρώ! Αν στο κόστος συμπεριλαμβάνονταν δε και δύο προαιρετικές αγορές (όπως ανέφερε η έκθεση), θα έφτανε τις 285.000 ευρώ, επίσης αστείο ποσό για τα χρήματα που διαχειρίζεται η διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου.

Φιέστες για το… βάψιμο

Ολα αυτά ήταν γνωστά και γι’ αυτό αποφασίστηκε η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων. Οταν όμως το 2019 ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρκέστηκε σε φιέστες και επικοινωνιακές φούσκες. Οπως εκείνη της 20ής Ιουλίου 2021, όταν Αυγενάκης και Μητσοτάκης, αφού έβαψαν την πρόσοψη στην κεντρική είσοδο των εγκαταστάσεων μπροστά από το ολυμπιακό κολυμβητήριο, σχεδόν…αυτοαποθεώθηκαν. Ο Λευτέρης Αυγενάκης υπερηφανευόταν ότι «με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ: έναν υπερτοπικό πόλο μέσα από την εξασφάλιση 43.500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συμπλήρωνε ότι «με 43 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, την επισκευή του στεγάστρου το οποίο απειλείται σήμερα με εκτεταμένη διάβρωση. Δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια».

 

Κάποιος ψεύδεται

Σήμερα όλη η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για την εγκατάλειψη. Τι κι αν το Documento είχε προειδοποιήσει με αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ τον περασμένο Απρίλιο για τη σαθρή κατάσταση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ; Τι κι αν στις 4 Αυγούστου φέτος ολοκληρώθηκε η έκθεση των ελεγκτών, η οποία αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά το τεράστιο πρόβλημα στα δύο στέγαστρα Καλατράβα; Οχι μόνο δεν έγινε το παραμικρό έργο συντήρησης, αλλά το μόνο που έκαναν κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΚΑ ήταν να παραχωρήσουν το γήπεδο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για να το χρησιμοποιήσει στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια! Και τώρα όλοι δηλώνουν πως δεν γνώριζαν και πως έμαθαν το αποτέλεσμα της έκθεσης για τα δύο στέγαστρα στις 28 Σεπτεμβρίου, οπότε «με… αίσθημα ευθύνης» την επόμενη μέρα έβαλαν λουκέτο στο στάδιο. Δηλαδή οι ελεγκτές εντόπισαν την επικινδυνότητα των δύο στεγάστρων αλλά ενημέρωσαν γι’ αυτή σχεδόν δύο μήνες μετά! Ποιος λέει ψέματα από όλους;

Διαβάστε επίσης: Η σαπίλα του ΟΑΚΑ έφτασε στο Μαξίμου

ΟΑΚΑ: Οι μεγάλες παραγωγές μένουν χωρίς στέγη

Guardian για ΟΑΚΑ: Η κυβέρνηση εξετάζει το ξήλωμα του στεγάστρου Καλατράβα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter