ΟΗΕ: Διεξάγει έρευνα για βασανιστήρια εναντίον Παλαιστινίων στις φυλακές του Ισραήλ

ΟΗΕ: Διεξάγει έρευνα για βασανιστήρια εναντίον Παλαιστινίων στις φυλακές του Ισραήλ

Καταγγελίες για κακομεταχείριση και βασανιστήρια Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές διερευνά η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Αλις Τζιλ Εντουαρντς, η οποία δήλωσε ότι πραγματοποιεί επαφές προκειμένου να επισκεφθεί τη χώρα.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, η Δρ Αλις Τζιλ Εντουαρντς είπε ότι έλαβε καταγγελίες για βασανιστήρια Παλαιστίνιων που κρατούνται από τις ισραλινές Αρχές.

«Το διερευνώ αυτήν την περίοδο και διεξάγω μια έρευνα για την εύρεση αποδείξεων. Καλώ τη Χαμάς, το κράτος της Παλαιστίνης, το Ισραήλ, να αφήσουν κάτω τα εργαλεία βασανιστηρίων, να επικεντρωθούν πραγματικά στην ειρήνη και την προοπτικής της συνύπαρξης ως γείτονες στο μέλλον», ανέφερε σε δηλώσεις της που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλές αναφορές περί μαζικής κράτησης, κακομεταχείρισης, ακόμα και απαγωγής- εξαφάνισης Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, ενώ χιλιάδες είναι οι συλλήψεις που έχουν γίνει στην Δυτική Οχθη.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η επιχείρησή του στη Γάζα έχει ως στόχο «να εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς» αλλά και να διασωθούν οι όμηροι που κρατούνται ακόμη από την παλαιστινιακή οργάνωση μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Η Εντουαρντς είπε επίσης ότι έχει θέσει υπόψη των παλαιστινιακών Αρχών τις καταγγελίες για όσα κατηγορεί το Ισραήλ την Χαμάς ότι έπραξε στις 7 Οκτωβρίου, όπως βιασμού, δολοφονίες και ακρωτηριασμούς ομήρων. Η απάντηση που έλαβε ήταν, όπως τόνισε «απογοητευτική» και «δεν έδειχνε καμία ενσυναίσθηση προς εκείνους που υπέστησαν φρικτές ωμότητες στις 7 Οκτωβρίου».

Δείτε επίσης: Κύπρος: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ θεωρεί αναγκαία μια άμεση επίλυση του Κυπριακού

Ο ΟΗΕ στο στόχαστρο ΗΠΑ και Ισραήλ

Το 2023 ήταν το πιο θανατηφόρο έτος για τους μετανάστες

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter